Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sylwestrowy deser warstwowy

0
240 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Maliny
150 g
Czekolada gorzka
100 ml
Śmietana 30%
750 ml
Mleko
200 g
Masło
20 
Biszkopt
50 ml
Napój alkoholowy, likier, kawa, dowód 53
10 
Ciasto, piernik, sucha mieszanka
1 trochę
Granat

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

240 min
Krok 1
1 min
Wybierz najładniejsze maliny i odłóż do dekoracji.
Krok 2
15 min
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź, przelej do dużego szklanego naczynia i wsyp do niej resztę malin. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Krok 3
10 min
Odłóż kilka kostek czekolady do dekoracji, a pozostałą część połam i przełóż do metalowej miski, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę. Mieszaj całość, aż powstanie jednolity sos.
Krok 4
2 min
Przelej wystudzony sos do naczynia z galaretką. Całość ponownie wstaw do lodówki.
Krok 5
10 min
W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie wlej rozpuszczony w mleku budyń. Mieszaj, aż płyn zgęstnieje. Gotuj przez około minutę i odstaw do ostudzenia.
Krok 6
15 min
Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodawaj po łyżce ostudzony budyń aż powstanie puszysty krem.
Krok 7
5 min
Na warstwę sosu czekoladowego w naczyniu nałóż warstwę z połowy budyniowego kremu. Następnie powkładaj świąteczne pierniczki, ustawiając je wzdłuż brzegów tak, by utworzyły wzór dookoła naczynia. Jeśli nie masz pierniczków możesz też użyć ulubionych ciasteczek.
Krok 8
10 min
Na krem budyniowy delikatnie wykładaj biszkopty, namoczone w soku pomarańczowym wymieszanym opcjonalnie z likierem.
Krok 9
5 min
Na biszkopty nałóż drugą część kremu budyniowego.
Krok 10
5 min
Całość udekoruj z wierzchu garścią wcześniej odłożonych, mrożonych malin, pestkami z granatu oraz startą na tarce czekoladą.
Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 1 z 10

Wybierz najładniejsze maliny i odłóż do dekoracji.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 2 z 10

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź, przelej do dużego szklanego naczynia i wsyp do niej resztę malin. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 3 z 10

Odłóż kilka kostek czekolady do dekoracji, a pozostałą część połam i przełóż do metalowej miski, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę. Mieszaj całość, aż powstanie jednolity sos.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 4 z 10

Przelej wystudzony sos do naczynia z galaretką. Całość ponownie wstaw do lodówki.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 5 z 10

W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie wlej rozpuszczony w mleku budyń. Mieszaj, aż płyn zgęstnieje. Gotuj przez około minutę i odstaw do ostudzenia.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 6 z 10

Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodawaj po łyżce ostudzony budyń aż powstanie puszysty krem.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 7 z 10

Na warstwę sosu czekoladowego w naczyniu nałóż warstwę z połowy budyniowego kremu. Następnie powkładaj świąteczne pierniczki, ustawiając je wzdłuż brzegów tak, by utworzyły wzór dookoła naczynia. Jeśli nie masz pierniczków możesz też użyć ulubionych ciasteczek.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 8 z 10

Na krem budyniowy delikatnie wykładaj biszkopty, namoczone w soku pomarańczowym wymieszanym opcjonalnie z likierem.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 9 z 10

Na biszkopty nałóż drugą część kremu budyniowego.

Sylwestrowy deser warstwowy

Krok 10 z 10

Całość udekoruj z wierzchu garścią wcześniej odłożonych, mrożonych malin, pestkami z granatu oraz startą na tarce czekoladą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika