Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kalafiora

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kalafior
250 g
Śmietana 30%
1 l
Woda
200 g
Ziemniaki
1 trochę
Grzanki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
329.96 kcal
Węglowodany
28.75 g
Białko
9.09 g
Tłuszcze
21.94 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Wodę i śmietankę wlać do wysokiego garnka, a następnie dodać Bulion drobiowy Winiary, zagotować.
Krok 2
25 min
Do wywaru doodać oczyszczony kalafior i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kalafior będzie bardzo miękki.
Krok 3
10 min
Ugotować ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
10 min
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5
5 min
Jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą. Gorącą zupę rozlewamy w miseczki lub do talerzy, a na wierzch posypujemy grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwareczkami z boczku.
Zupa krem z kalafiora

Krok 1 z 5

Wodę i śmietankę wlać do wysokiego garnka, a następnie dodać Bulion drobiowy Winiary, zagotować.

Zupa krem z kalafiora

Krok 2 z 5

Do wywaru doodać oczyszczony kalafior i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kalafior będzie bardzo miękki.

Zupa krem z kalafiora

Krok 3 z 5

Ugotować ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia.

Zupa krem z kalafiora

Krok 4 z 5

Garnek z zupą zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupa krem z kalafiora

Krok 5 z 5

Jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą. Gorącą zupę rozlewamy w miseczki lub do talerzy, a na wierzch posypujemy grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwareczkami z boczku.

Jedna z odsłon kremowych zup warzywnych – zupa krem z kalafiora, wzbogacona smakowo Rosołem drobiowym WINIARY, podawana z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwarkami z boczku. Możesz ją również udekorować natką pietruszki lub koperkiem. Zupę kalafiorową doprawiasz ulubionymi przyprawami, a jeżeli chcesz uzyskać gęstszy krem – dodajesz więcej ziemniaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika