Zupa krem z kalafiora
55min
Łatwy
1 kg
Kalafior
2 kostek
250 g
Śmietana 30%
1 l
Woda
200 g
Ziemniaki
1 trochę
Grzanki
.
Wartości odżywcze
Białko
8.64 g
Węglowodany
27.86 g
Tłuszcze
20.75 g
Wartość energetyczna
314.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Wodę i śmietankę wlać do wysokiego garnka, a następnie dodać Bulion drobiowy Winiary, zagotować.
Krok 2
25 min
Do wywaru doodać oczyszczony kalafior i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kalafior będzie bardzo miękki.
Krok 3
10 min
Ugotować ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
10 min
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5
5 min
Jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą. Gorącą zupę rozlewamy w miseczki lub do talerzy, a na wierzch posypujemy grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwareczkami z boczku.
Jedna z odsłon kremowych zup warzywnych – zupa krem z kalafiora, wzbogacona smakowo Rosołem drobiowym WINIARY, podawana z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwarkami z boczku. Możesz ją również udekorować natką pietruszki lub koperkiem. Zupę kalafiorową doprawiasz ulubionymi przyprawami, a jeżeli chcesz uzyskać gęstszy krem – dodajesz więcej ziemniaków.
Komentarze 0