Łagodna potrawka z indyka z warzywami to pomysł na
obiad lekkostrawny, a przy tym pyszny. Mięso z piersi indyczej jest wyjątkowo wartościowe, bogate w składniki odżywcze, chude i bardzo smaczne. Doskonale komponuje się warzywami duszonymi w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY.
Jak przygotować łagodną potrawkę z indyka z warzywami? Przepis jest bardzo prosty! Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 3 szklankach wody, włóż do niego filet z
piersi indyka (w całości), warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa, poczekaj aż przestygną i pokrój je w kostkę.
W osobnym garnku lub dużym rondlu rozpuść 2 łyżki masła i dodaj łyżkę mąki, intensywnie mieszając, by się nie przypaliła. Dodaj rosół, w którym gotowało się mięso, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj mięso i warzywa. Połącz śmietanę z żółtkiem i dolej powoli do potrawki, tym razem nie doprowadzając do wrzenia.
Łagodna potrawka z indyka z warzywami gotowa.
Tak przygotowana
potrawka z indyka świetnie komponuje się z ryżem oraz marchewką z groszkiem, możesz jednak wybrać inne dodatki, ponieważ smak potrawki jest bardzo uniwersalny i łatwo połączyć go czym lubisz. Choć danie jest lekkostrawne, posmakuje każdemu, nie tylko osobom na diecie!
Komentarze 0