Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łagodna potrawka indyka z warzywami

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Indyk cały
1 
Marchewka
80 g
Pietruszka
50 g
Seler naciowy
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
1 
Żółtko
40 g
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.2 g
Węglowodany
7.06 g
Tłuszcze
16.32 g
Wartość energetyczna
326.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
30 min
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 3 szklankach wody, dodaj mięso i warzywa, gotuj 30 minut. Ostudź, pokrój w kostkę.
Krok 2
1 min
Masło rozpuść, dodaj mąkę wymieszaj, przesmaż chwilę (nie zrumieniaj).
Krok 3
10 min
Rozprowadź rosołem, w którym gotowało się mięso. Zagotuj, dodaj mięso.
Krok 4
3 min
Śmietanę połącz z żółtkiem, dodaj do potrawki (nie gotuj).
Krok 5
2 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Krok 6
1 min
Podaj z ryżem i marchewką z groszkiem.
Łagodna potrawka indyka z warzywami

Krok 1 z 6

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 3 szklankach wody, dodaj mięso i warzywa, gotuj 30 minut. Ostudź, pokrój w kostkę.

Łagodna potrawka indyka z warzywami

Krok 2 z 6

Masło rozpuść, dodaj mąkę wymieszaj, przesmaż chwilę (nie zrumieniaj).

Łagodna potrawka indyka z warzywami

Krok 3 z 6

Rozprowadź rosołem, w którym gotowało się mięso. Zagotuj, dodaj mięso.

Łagodna potrawka indyka z warzywami

Krok 4 z 6

Śmietanę połącz z żółtkiem, dodaj do potrawki (nie gotuj).

Łagodna potrawka indyka z warzywami

Krok 5 z 6

Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Łagodna potrawka indyka z warzywami

Krok 6 z 6

Podaj z ryżem i marchewką z groszkiem.

Łagodna potrawka z indyka z warzywami to pomysł na obiad lekkostrawny, a przy tym pyszny. Mięso z piersi indyczej jest wyjątkowo wartościowe, bogate w składniki odżywcze, chude i bardzo smaczne. Doskonale komponuje się warzywami duszonymi w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY.

Jak przygotować łagodną potrawkę z indyka z warzywami? Przepis jest bardzo prosty! Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 3 szklankach wody, włóż do niego filet z piersi indyka (w całości), warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa, poczekaj aż przestygną i pokrój je w kostkę.

W osobnym garnku lub dużym rondlu rozpuść 2 łyżki masła i dodaj łyżkę mąki, intensywnie mieszając, by się nie przypaliła. Dodaj rosół, w którym gotowało się mięso, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj mięso i warzywa. Połącz śmietanę z żółtkiem i dolej powoli do potrawki, tym razem nie doprowadzając do wrzenia. Łagodna potrawka z indyka z warzywami gotowa.

Tak przygotowana potrawka z indyka świetnie komponuje się z ryżem oraz marchewką z groszkiem, możesz jednak wybrać inne dodatki, ponieważ smak potrawki jest bardzo uniwersalny i łatwo połączyć go czym lubisz. Choć danie jest lekkostrawne, posmakuje każdemu, nie tylko osobom na diecie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika