Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pod bezami
Dodaj do CookBook

Pod bezami

(0)
5 godz 18 min
Łatwy
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje (w szklance około 350 ml)

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
250  ml
Śmietanka 30% Zobacz naszą wskazówkę
2  opakowań
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
200  g
Truskawki lub inne ulubione owoce (maliny, borówki, jeżyny...)
2 
Białko jajka Zobacz naszą wskazówkę
110  g
Drobny cukier do wypieków
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.2 g
Wartość energetyczna
445.4 kcal
Tłuszcze
17.6 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Oto przepis na piękny trzywarstwowy deser, z wykorzystaniem przezroczystej galaretki, pianki i palonej bezy. Kusi kolorami, miksem smaków i różnorodnymi strukturami. Przygotujesz go szybciej niż myślisz.

Przygotowanie

318 min
  • Krok 1 - pianka

    1 min
    Rozpuść opakowanie jagodowej galaretki w 250 ml gorącej wody i ostudź.
  • Krok 2 - pianka

    1 min
    Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, dodaj ją do ubitej śmietanki. Całą masę rozłóż do kubeczków.
  • Krok 3 - pianka

    180 min
    Tak przygotowaną piankę odstaw do lodówki na około 3 h.
  • Krok 4

    1 min
    Godzinę przed wyjęciem pianki z lodówki, przygotuj 2 przezroczyste galaretki (według przepisu z opakowania). Poczekaj, aż ostygną.
  • Krok 5

    120 min
    Gdy jagodowa pianka zgęstnieje, wyciągnij ją z lodówki i zalej ostygłą galaretką. Dodaj owoce i znów odstaw do lodówki na około 2 h.
  • Krok 6 - beza palona (przechowuj ją w chłodnym i suchym miejscu)

    14 min
    15 min przed wyciągnięciem galaretek z lodówki, zacznij przygotowywać bezę. Ubij białka z drobnym cukrem, odrobiną soli i sokiem z cytryny na tzw. szwajcarską bezę. Ubij pianę w kąpieli wodnej przez około 7 minut. Zdejmij miskę z garnka z wodą i dalej ubijaj, aż przestygnie (około 7 minut). Na koniec, bezę nakładaj łyżką i przypalaj palnikiem.
  • TIP

    1 min
    Galaretkę lej po owocu lub łyżeczce, wtedy zachowa klarowność.
Pod bezami

Krok 1 - pianka z 7

Rozpuść opakowanie jagodowej galaretki w 250 ml gorącej wody i ostudź.

Pod bezami

Krok 2 - pianka z 7

Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, dodaj ją do ubitej śmietanki. Całą masę rozłóż do kubeczków.

Pod bezami

Krok 3 - pianka z 7

Tak przygotowaną piankę odstaw do lodówki na około 3 h.

Pod bezami

Krok 4 z 7

Godzinę przed wyjęciem pianki z lodówki, przygotuj 2 przezroczyste galaretki (według przepisu z opakowania). Poczekaj, aż ostygną.

Pod bezami

Krok 5 z 7

Gdy jagodowa pianka zgęstnieje, wyciągnij ją z lodówki i zalej ostygłą galaretką. Dodaj owoce i znów odstaw do lodówki na około 2 h.

Pod bezami

Krok 6 - beza palona (przechowuj ją w chłodnym i suchym miejscu) z 7

15 min przed wyciągnięciem galaretek z lodówki, zacznij przygotowywać bezę. Ubij białka z drobnym cukrem, odrobiną soli i sokiem z cytryny na tzw. szwajcarską bezę. Ubij pianę w kąpieli wodnej przez około 7 minut. Zdejmij miskę z garnka z wodą i dalej ubijaj, aż przestygnie (około 7 minut). Na koniec, bezę nakładaj łyżką i przypalaj palnikiem.

Pod bezami

TIP z 7

Galaretkę lej po owocu lub łyżeczce, wtedy zachowa klarowność.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem

    Warzywa zapiekane pod beszamelem

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu