Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kto z nas nie czeka na początek sezonu truskawkowego? Te soczyste i czerwone owoce są dla wielu z nas synonimem zbliżających się wakacji i wspomnieniem beztroskich lat dzieciństwa, kiedy truskawki z cukrem lub bitą śmietaną były najlepszym deserem podczas ciepłych miesięcy. Czemu by nie odtworzyć tego wspaniałego smaku młodości w nieco innej formie? Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to doskonały sposób na słodki przysmak wiosną. Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
Krok 2
5 min
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
Krok 3
5 min
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
Krok 4
10 min
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.
Krok 5
30 min
Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
5 min
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Krok 7
5 min
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Krok 1
z
7
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
Krok 2
z
7
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
Krok 3
z
7
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
Krok 4
z
7
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.
Krok 5
z
7
Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
z
7
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Krok 7
z
7
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0