Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kto z nas nie czeka na początek sezonu truskawkowego? Te soczyste i czerwone owoce są dla wielu z nas synonimem zbliżających się wakacji i wspomnieniem beztroskich lat dzieciństwa, kiedy truskawki z cukrem lub bitą śmietaną były najlepszym deserem podczas ciepłych miesięcy. Czemu by nie odtworzyć tego wspaniałego smaku młodości w nieco innej formie? Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to doskonały sposób na słodki przysmak wiosną. Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
Krok 2
5 min
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
Krok 3
5 min
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
Krok 4
10 min
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.
Krok 5
30 min
Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
5 min
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Krok 7
5 min
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Krok 1
z
7
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
Krok 2
z
7
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
Krok 3
z
7
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
Krok 4
z
7
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.
Krok 5
z
7
Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
z
7
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Krok 7
z
7
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0