Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną

Zupa rybna ze śmietaną

(0)
58min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Świeża ryba: filety
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Duży kalafior lub 1 mały
200  g
Brukselka
300  g
Zielona fasolka
2  gałązek
Pomidorki koktajlowe
2  kostek
Rosół drobiowo-warzywny WINIARY
2  łyżeczek
Oregano
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  łyżeczka
Tymianek
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 18%
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
43.09 g
Węglowodany
32.36 g
Tłuszcze
21.29 g
Wartość energetyczna
486.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sola, dorsz, halibut? Na co macie dzisiaj ochotę? Zaopatrzcie się w swoją ulubioną rybę, a następnie przyrządźcie z niej… zupę! Na blogu pojawiła się ostatnio seria przepisów z wykorzystaniem wiosennych warzyw, pora zatem, aby uzupełnić je również czymś nieco bardziej treściwym – zupa rybna ze śmietaną, to jest to!

Zupa rybna ze śmietaną to pożywne danie, które sprawdzi się w ramach obiadu bez mięsa. To także doskonała propozycja na wykwintną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Danie choć sycące, zachowuje swoją lekkość, dobrze zatem sprawdzi się w sezonie wiosenno – letnim.

Charakteru zupie nadadzą pieczone w piecu pomidorki. Soczysty, czerwony akcent sprawi, że zupa będzie nie tylko lepiej smakować, ale także ciekawiej się prezentować. Smaku przyda zupie także Rosół Drobiowo Warzywny Winiary.
Za sprawą tego dodatku nie tylko zaoszczędzimy sporo czasu (na ugotowanie rosołu trzeba by poświęcić kilka godzin), ale także doprawimy zupę tak, jak trzeba! Mieszanka aromatycznych przypraw sprawi, że w kwestii ostatecznego doprawiania będzie można się ograniczyć do minimum.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Pomidorki koktajlowe zachwycają swoją słodyczą również w innych przepisach!

  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy
  • Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
  • Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
  • Zupa fasolowa z batatami

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.
  • Krok 3

    3 min
    Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.
  • Krok 4

    7 min
    Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowo-Warzywnego Kuchnia Domowa Winiary. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.
  • Krok 5

    20 min
    W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.
  • Krok 7

    5 min
    Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.
  • Krok 8

    15 min
    Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Krok 10

    1 min
    Na koniec zupę zabielić śmietaną.
Zupa rybna ze śmietaną

Krok 1 z 10

Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 2 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 3 z 10

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 4 z 10

Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowo-Warzywnego Kuchnia Domowa Winiary. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 5 z 10

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 6 z 10

Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 7 z 10

Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 8 z 10

Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 9 z 10

Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 10 z 10

Na koniec zupę zabielić śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

    Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa z ciecierzycy z kiełbasą

    Zupa z ciecierzycy z kiełbasą

    1 godz 4 min Łatwy
  • Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    14 godz 11 min Średni
  • Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu