Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa rybna ze śmietaną

(0)
58min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Świeża ryba: filety
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2  ząbków
0.5 
Duży kalafior lub 1 mały
200  g
Brukselka
300  g
Zielona fasolka
2  gałązek
Pomidorki koktajlowe
2  łyżeczek
Oregano
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  łyżeczka
Tymianek
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 18%
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.09 g
Węglowodany
32.36 g
Tłuszcze
21.29 g
Wartość energetyczna
486.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
2 min
Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.
Krok 3
3 min
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.
Krok 4
7 min
Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowo-Warzywnego Kuchnia Domowa Winiary. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.
Krok 5
20 min
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Krok 6
1 min
Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.
Krok 7
5 min
Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.
Krok 8
15 min
Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 9
1 min
Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Krok 10
1 min
Na koniec zupę zabielić śmietaną.
Zupa rybna ze śmietaną

Krok 1 z 10

Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 2 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 3 z 10

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 4 z 10

Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowo-Warzywnego Kuchnia Domowa Winiary. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 5 z 10

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 6 z 10

Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 7 z 10

Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 8 z 10

Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 9 z 10

Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 10 z 10

Na koniec zupę zabielić śmietaną.

Sola, dorsz, halibut? Na co macie dzisiaj ochotę? Zaopatrzcie się w swoją ulubioną rybę, a następnie przyrządźcie z niej… zupę! Na blogu pojawiła się ostatnio seria przepisów z wykorzystaniem wiosennych warzyw, pora zatem, aby uzupełnić je również czymś nieco bardziej treściwym – zupa rybna ze śmietaną, to jest to!

Zupa rybna ze śmietaną to pożywne danie, które sprawdzi się w ramach obiadu bez mięsa. To także doskonała propozycja na wykwintną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Danie choć sycące, zachowuje swoją lekkość, dobrze zatem sprawdzi się w sezonie wiosenno – letnim.

Charakteru zupie nadadzą pieczone w piecu pomidorki. Soczysty, czerwony akcent sprawi, że zupa będzie nie tylko lepiej smakować, ale także ciekawiej się prezentować. Smaku przyda zupie także Rosół Drobiowo Warzywny Winiary.
Za sprawą tego dodatku nie tylko zaoszczędzimy sporo czasu (na ugotowanie rosołu trzeba by poświęcić kilka godzin), ale także doprawimy zupę tak, jak trzeba! Mieszanka aromatycznych przypraw sprawi, że w kwestii ostatecznego doprawiania będzie można się ograniczyć do minimum.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Pomidorki koktajlowe zachwycają swoją słodyczą również w innych przepisach!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha