Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Zupa rybna ze śmietaną
Dodaj do CookBook

Zupa rybna ze śmietaną

(0)
58 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Świeża ryba: filety
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Duży kalafior lub 1 mały
200  g
Brukselka
300  g
Zielona fasolka
2  gałązek
Pomidorki koktajlowe
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżeczek
Oregano
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  łyżeczka
Tymianek
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 18%
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.4 g
Wartość energetyczna
470.2 kcal
Tłuszcze
20 g
Białko
42.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sola, dorsz, halibut? Na co macie dzisiaj ochotę? Zaopatrzcie się w swoją ulubioną rybę, a następnie przyrządźcie z niej… zupę! Na blogu pojawiła się ostatnio seria przepisów z wykorzystaniem wiosennych warzyw, pora zatem, aby uzupełnić je również czymś nieco bardziej treściwym – zupa rybna ze śmietaną, to jest to!

Zupa rybna ze śmietaną to pożywne danie, które sprawdzi się w ramach obiadu bez mięsa. To także doskonała propozycja na wykwintną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Danie choć sycące, zachowuje swoją lekkość, dobrze zatem sprawdzi się w sezonie wiosenno – letnim.

Charakteru zupie nadadzą pieczone w piecu pomidorki. Soczysty, czerwony akcent sprawi, że zupa będzie nie tylko lepiej smakować, ale także ciekawiej się prezentować. Smaku przyda zupie także Rosół Drobiowy WINIARY.
Za sprawą tego dodatku nie tylko zaoszczędzimy sporo czasu (na ugotowanie rosołu trzeba by poświęcić kilka godzin), ale także doprawimy zupę tak, jak trzeba! Mieszanka aromatycznych przypraw sprawi, że w kwestii ostatecznego doprawiania będzie można się ograniczyć do minimum.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Pomidorki koktajlowe zachwycają swoją słodyczą również w innych przepisach!

  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

  • Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

  • Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

  • Zupa fasolowa z batatami

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.
  • Krok 3

    3 min
    Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.
  • Krok 4

    7 min
    Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowego WINIARY. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.
  • Krok 5

    20 min
    W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.
  • Krok 7

    5 min
    Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.
  • Krok 8

    15 min
    Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Krok 10

    1 min
    Na koniec zupę zabielić śmietaną.
Zupa rybna ze śmietaną

Krok 1 z 10

Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 2 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej marchewkę i pietruszkę z przeciśniętym czosnkiem.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 3 z 10

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i wraz z brukselką oraz fasolką dodać do zeszklonych warzyw.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 4 z 10

Całość zalać 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki Rosołu Drobiowego WINIARY. I gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną, zachowując jednocześnie chrupkość.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 5 z 10

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 6 z 10

Rybę opłukać, usunąć ew. ości i skóry.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 7 z 10

Na patelni rozgrzać masło, dodać gałązki świeżego rozmarynu oraz rybę. Całość oprószyć tymiankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym i krótko podsmażyć na maśle z dwóch stron.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 8 z 10

Gotowe pomidorki oraz rybę dodać do gotującej się zupy, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 9 z 10

Całość doprawić oregano, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodać szczyptę soli i pieprzu.

Zupa rybna ze śmietaną

Krok 10 z 10

Na koniec zupę zabielić śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu