
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa fasolowa z batatami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
1 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
5 min6 Krok
2 min
Krok 1 z 6
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

Krok 2 z 6
Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.

Krok 3 z 6
Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4 z 6
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.

Krok 5 z 6
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.

6 Krok z 6
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0