Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa fasolowa z batatami, doprawiona curry, sporą ilością czosnku, chili i suszoną kolendrą przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii w leniwe zimowe dni. Zdecydowanie inna, niż tradycyjna fasolówka, z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków.
Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?
Przygotowanie
43 min
Krok 1
15 min
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Krok 2
1 min
Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.
Krok 3
5 min
Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
6 Krok
2 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.
Krok 1
z
6
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Krok 2
z
6
Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.
Krok 3
z
6
Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
6 Krok
z
6
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0