Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa fasolowa z batatami
Zupa fasolowa z batatami
Zupa fasolowa z batatami
Zupa fasolowa z batatami
Zupa fasolowa z batatami
Zupa fasolowa z batatami
Zupa fasolowa z batatami

Zupa fasolowa z batatami

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Ugotowana biała fasola
4 
Nieduży batat
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
8 
Pomidory Koktajlowe
4  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
0.25  szklanka
Śmietana 30%
3  łyżek
Oliwa do smażenia
1  łyżka
Suszona nać kolendry
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól i pieprz
trochę
Sok z limonki do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.6 g
Węglowodany
56.46 g
Tłuszcze
15.62 g
Wartość energetyczna
394.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa fasolowa z batatami, doprawiona curry, sporą ilością czosnku, chili i suszoną kolendrą przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii w leniwe zimowe dni. Zdecydowanie inna, niż tradycyjna fasolówka, z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków.

Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    15 min
    Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    15 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
  • 6 Krok

    2 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.
Zupa fasolowa z batatami

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

Zupa fasolowa z batatami

Krok 2 z 6

Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.

Zupa fasolowa z batatami

Krok 3 z 6

Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.

Zupa fasolowa z batatami

Krok 4 z 6

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.

Zupa fasolowa z batatami

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.

Zupa fasolowa z batatami

6 Krok z 6

Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    39 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu