Zupa fasolowa z batatami
43min
Łatwy
30
dag
Ugotowana biała fasola
4
Nieduży batat
1
l
Wywar warzywny lub drobiowy
1
Marchewka
1
Pietruszka
8
Pomidory Koktajlowe
4
ząbków
1
Cebula
0.25
szklanka
Śmietana 30%
3
łyżek
Oliwa do smażenia
1
łyżka
Suszona nać kolendry
1
szczypta
Curry
1
szczypta
Chili
1
szczypta
Sól i pieprz
trochę
Sok z limonki do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
9.6 g
Węglowodany
56.46 g
Tłuszcze
15.62 g
Wartość energetyczna
394.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
15 min
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Krok 2
1 min
Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.
Krok 3
5 min
Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
6 Krok
2 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.
Zupa fasolowa z batatami, doprawiona curry, sporą ilością czosnku, chili i suszoną kolendrą przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii w leniwe zimowe dni. Zdecydowanie inna, niż tradycyjna fasolówka, z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków.
Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?
Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?
Komentarze 0