Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nabiał

Kefir

Kefir można spożywać w rozmaitych postaciach – na przykład w owocowych lub warzywnych koktajlach oraz orzeźwiających letnich chłodnikach. Można także dodawać go do ciasta na racuchy, placuszki, naleśniki oraz wytrawne i słodkie muffiny.

Przepisy 13
Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

65
37 min Łatwy
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

75
30 min Łatwy
Chłodnik kalafiorowy

Chłodnik kalafiorowy

1 godz 30 min Łatwy
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

50 min Łatwy
Chłodnik z barszczu czerwonego

Chłodnik z barszczu czerwonego

1 godz 26 min Łatwy
Sałatka z pomidorów i jajek

Sałatka z pomidorów i jajek

25 min Łatwy
Koktajl z jagód

Koktajl z jagód

10 min Łatwy
Koktajl z mandarynek

Koktajl z mandarynek

22 min Łatwy
Ciasto WZ-ka

Ciasto WZ-ka

1 godz 42 min Łatwy
Koktajl z bananem i kefirem

Koktajl z bananem i kefirem

10 min Łatwy
Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

5 godz 11 min Łatwy
Domowy kefir

Domowy kefir

26 min Łatwy
Babeczki na kefirze

Babeczki na kefirze

35 min Łatwy

Smaczny, dobroczynny kefir można spożywać w rozmaitych postaciach – na przykład w owocowych lub warzywnych koktajlach oraz orzeźwiających letnich chłodnikach. Można także dodawać go do ciasta na racuchy, placuszki, naleśniki oraz wytrawne i słodkie muffiny. Z jego dodatkiem można też upiec domowe ciasta i babeczki, przyrządzić lekki deser z sezonowymi owocami lub pożywno-warzywne śniadanko. Warto wypróbować przynajmniej kilka z zebranych przez nas przepisów, bo pyszny, lekkostrawny kefir doda smaku naszej codziennej kuchni oraz korzystnie wpłynie na naszą kondycję, samopoczucie i urodę.

Kalorie

51 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Regularne spożywanie kefiru może poprawiać proces trawienia oraz stan mikroflory bakteryjnej jelit. Chociaż powstaje w procesie fermentacji mleka, z reguły zawiera mniejsze ilości laktozy, często więc może być spożywany przez osoby z jej nietolerancją. Kefir wspomaga także obniżanie poziomu cholesterolu. 100 g kefiru zawiera 122 mg potasu, 103 mg wapnia, a także witaminy z grupy B.

Ciekawostki

Do wytwarzania kefiru używa się ziaren kefirowych, zwanych także grzybkami kefirowymi, które z wyglądu przypominają różyczki kalafiora.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu