Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nabiał

Kefir

Kefir można spożywać w rozmaitych postaciach – na przykład w owocowych lub warzywnych koktajlach oraz orzeźwiających letnich chłodnikach. Można także dodawać go do ciasta na racuchy, placuszki, naleśniki oraz wytrawne i słodkie muffiny.

Przepisy 13

Chłodnik kalafiorowy

Chłodnik kalafiorowy

1 godz 30 min Łatwy
Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

65 ze 100
37 min Łatwy
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

75 ze 100
30 min Łatwy
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

50 min Łatwy
Sałatka z pomidorów i jajek

Sałatka z pomidorów i jajek

25 min Łatwy
Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

5 godz 11 min Łatwy
Koktajl z mandarynek

Koktajl z mandarynek

22 min Łatwy
Chłodnik z barszczu czerwonego

Chłodnik z barszczu czerwonego

1 godz 26 min Łatwy
Koktajl z bananem i kefirem

Koktajl z bananem i kefirem

10 min Łatwy
Babeczki na kefirze

Babeczki na kefirze

35 min Łatwy
Ciasto WZ-ka

Ciasto WZ-ka

1 godz 42 min Łatwy
Koktajl z jagód

Koktajl z jagód

10 min Łatwy
Domowy kefir

Domowy kefir

12 godz 25 min Łatwy

Smaczny, dobroczynny kefir można spożywać w rozmaitych postaciach – na przykład w owocowych lub warzywnych koktajlach oraz orzeźwiających letnich chłodnikach. Można także dodawać go do ciasta na racuchy, placuszki, naleśniki oraz wytrawne i słodkie muffiny. Z jego dodatkiem można też upiec domowe ciasta i babeczki, przyrządzić lekki deser z sezonowymi owocami lub pożywno-warzywne śniadanko. Warto wypróbować przynajmniej kilka z zebranych przez nas przepisów, bo pyszny, lekkostrawny kefir doda smaku naszej codziennej kuchni oraz korzystnie wpłynie na naszą kondycję, samopoczucie i urodę.

Kalorie

51 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Regularne spożywanie kefiru może poprawiać proces trawienia oraz stan mikroflory bakteryjnej jelit. Chociaż powstaje w procesie fermentacji mleka, z reguły zawiera mniejsze ilości laktozy, często więc może być spożywany przez osoby z jej nietolerancją. Kefir wspomaga także obniżanie poziomu cholesterolu. 100 g kefiru zawiera 122 mg potasu, 103 mg wapnia, a także witaminy z grupy B.

Ciekawostki

Do wytwarzania kefiru używa się ziaren kefirowych, zwanych także grzybkami kefirowymi, które z wyglądu przypominają różyczki kalafiora.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu