Koktajl z bananem i kefirem
10min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.74 g
Węglowodany
60.38 g
Tłuszcze
2.66 g
Wartość energetyczna
269.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
10 min
Krok 1
6 min
Banany (najlepiej dojrzałe) obierz ze skórki i zmiksuj razem z kefirem.
Krok 2
3 min
Przelej do szklanek i udekoruj świeżą melisą lub miętą.
Krok 3
1 min
Do każdej szklanki możesz dodać kilka kostek lodu.
Pyszny koktajl z bananem i kefirem możemy podać w upalny dzień na podwieczorek lub na lunch, a nawet na obiad, jako „bananowy chłodnik”. Do koktajlu najlepiej użyć dojrzałych bananów (z ciemnymi plamkami), bo są nie tylko słodsze, lecz także zawarta w nich skrobia staje się lepiej przyswajalna dla naszego organizmu. Dojrzałe banany są dzięki temu łatwiej strawne i można podawać je nawet osobom o wrażliwych żołądkach lub małym dzieciom. Taki koktajl doskonale gasi pragnienie, syci, a dzięki nutce mięty – także przyjemnie orzeźwia.
Komentarze 0