Chłodnik z barszczu czerwonego
1 godz 26 min
Łatwy
0.25
opakowanie
1
pęczek
Rzodkiewka
1
pęczek
Koperek
1
pęczek
Szczypiorek
1
Ogórek
500
ml
Kefir
400
ml
Jogurt grecki
200
ml
Śmietanka 30%
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
12.46 g
Węglowodany
13.58 g
Tłuszcze
17.76 g
Wartość energetyczna
269.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1
5 min
Barszcz czerwony rozpuść w 150 ml wrzącej wody, ostudź.
Krok 2
5 min
Warzywa oczyść.
Krok 3
5 min
Kefir, jogurt i śmietankę wymieszaj. Wlej zimny barszcz, mieszając rozprowadź.
Krok 4
5 min
Ogórki pokrój w kostkę, a rzodkiewki w cienkie cząstki. Koperek i szczypiorek posiekaj.
Krok 5
3 min
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
60 min
Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
Krok 8
1 min
Możesz podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.
Klasyczny chłodnik z barszczu czerwonego to danie, które w Polsce staje się popularne szczególnie latem. Jest lekkie, ale jednocześnie sycące, a jego składniki dostarczają niezbędnych substancji odżywczych. To idealne połączenie wartości, smaku oraz tradycji. Nasz przepis na chłodnik z Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY stanowi unowocześnioną wersję tradycyjnego przepisu. Dzięki temu jest doskonałą propozycją dla zabieganych!
Podawany po schłodzeniu w lodówce dodatkowo orzeźwia, ma intensywny kolor, a smak podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych członków rodziny. Do jego przygotowania możesz wykorzystać kefir lub jogurt, a także chrupiące dodatki, takie jak świeża rzodkiewka lub szczypiorek.
Jak przygotować chłodnik z barszczu czerwonego ? Zacznij od rozpuszczenia Barszczu czerwonego WINIARY w 150 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. W tym czasie oczyść warzywa. Kefir wymieszaj z jogurtem i śmietanką. Do tego dodaj schłodzony barszcz i rozprowadź, dokładnie mieszając. Następnie pokrój ogórki w kostkę. Rzodkiewki także pokrój w drobne cząstki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Chłodnik z barszczu czerwonego możesz podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Świetnie dopełni go także pieczywo. Może być świeże lub podpieczone – w formie pysznych grzanek.
Podawany po schłodzeniu w lodówce dodatkowo orzeźwia, ma intensywny kolor, a smak podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych członków rodziny. Do jego przygotowania możesz wykorzystać kefir lub jogurt, a także chrupiące dodatki, takie jak świeża rzodkiewka lub szczypiorek.
Jak przygotować chłodnik z barszczu czerwonego ? Zacznij od rozpuszczenia Barszczu czerwonego WINIARY w 150 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. W tym czasie oczyść warzywa. Kefir wymieszaj z jogurtem i śmietanką. Do tego dodaj schłodzony barszcz i rozprowadź, dokładnie mieszając. Następnie pokrój ogórki w kostkę. Rzodkiewki także pokrój w drobne cząstki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Chłodnik z barszczu czerwonego możesz podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Świetnie dopełni go także pieczywo. Może być świeże lub podpieczone – w formie pysznych grzanek.
Komentarze 0