Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z barszczu czerwonego

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 pęczek
Rzodkiewka
1 pęczek
Koperek
1 pęczek
Szczypiorek
1 
Ogórek
500 ml
Kefir
400 ml
Jogurt grecki
200 ml
Śmietanka 30%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.46 g
Wartość energetyczna
269.42 kcal
Tłuszcze
17.76 g
Węglowodany
13.58 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
5 min
Barszcz czerwony rozpuść w 150 ml wrzącej wody, ostudź.
Krok 2
5 min
Warzywa oczyść.
Krok 3
5 min
Kefir, jogurt i śmietankę wymieszaj. Wlej zimny barszcz, mieszając rozprowadź.
Krok 4
5 min
Ogórki pokrój w kostkę, a rzodkiewki w cienkie cząstki. Koperek i szczypiorek posiekaj.
Krok 5
3 min
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
60 min
Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
Krok 8
1 min
Możesz podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.
Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 1 z 8

Barszcz czerwony rozpuść w 150 ml wrzącej wody, ostudź.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 2 z 8

Warzywa oczyść.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 3 z 8

Kefir, jogurt i śmietankę wymieszaj. Wlej zimny barszcz, mieszając rozprowadź.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 4 z 8

Ogórki pokrój w kostkę, a rzodkiewki w cienkie cząstki. Koperek i szczypiorek posiekaj.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 5 z 8

Wymieszaj wszystkie składniki.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 6 z 8

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 7 z 8

Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.

Chłodnik z barszczu czerwonego

Krok 8 z 8

Możesz podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.

Klasyczny chłodnik z barszczu czerwonego to danie, które w Polsce staje się popularne szczególnie latem. Jest lekkie, ale jednocześnie sycące, a jego składniki dostarczają niezbędnych substancji odżywczych. To idealne połączenie wartości, smaku oraz tradycji. Nasz przepis na chłodnik z Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY stanowi unowocześnioną wersję tradycyjnego przepisu. Dzięki temu jest doskonałą propozycją dla zabieganych!

Podawany po schłodzeniu w lodówce dodatkowo orzeźwia, ma intensywny kolor, a smak podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych członków rodziny. Do jego przygotowania możesz wykorzystać kefir lub jogurt, a także chrupiące dodatki, takie jak świeża rzodkiewka lub szczypiorek.

Jak przygotować chłodnik z barszczu czerwonego ? Zacznij od rozpuszczenia Barszczu czerwonego WINIARY w 150 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. W tym czasie oczyść warzywa. Kefir wymieszaj z jogurtem i śmietanką. Do tego dodaj schłodzony barszcz i rozprowadź, dokładnie mieszając. Następnie pokrój ogórki w kostkę. Rzodkiewki także pokrój w drobne cząstki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj.

Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Chłodnik z barszczu czerwonego możesz podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Świetnie dopełni go także pieczywo. Może być świeże lub podpieczone – w formie pysznych grzanek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika