Ciasto WZ-ka
1 godz 42 min
Łatwy
1
łyżka
3
łyżek
Żelatyna
3
szklanek
Mąka tortowa
1
szklanka
Cukier
5
łyżek
Kakao
1
łyżka
Soda oczyszczona
2
Jajko
1
szklanka
Olej
2
szklanek
Kefir
1
l
Śmietana 36%
0.5
szklanka
Mleko
6
łyżek
Cukier puder
500
g
Serek homogenizowany waniliowy
trochę
Polewa czekoladowa
.
Wartości odżywcze
Białko
6.24 g
Węglowodany
53.66 g
Tłuszcze
33.51 g
Wartość energetyczna
414.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
102 min
Krok 1
10 min
Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.
Krok 2
5 min
Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.
Krok 3
5 min
Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.
Krok 4
40 min
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 5
10 min
Upieczone ciasto ostudzić.
Krok 6
10 min
Ciasto przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.
Krok 7
15 min
Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.
Krok 7
5 min
Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.
Krok 8
2 min
Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
Ta WZ-ka jest bardzo łatwa i mało pracochłonna, a smakuje wyśmienicie.
Komentarze 0