Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto WZ-ka

Ciasto WZ-ka

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Proszek do pieczenia WINIARY
3  łyżek
Żelatyna
3  szklanek
Mąka tortowa
1  szklanka
Cukier
5  łyżek
Kakao
1  łyżka
Soda oczyszczona
2 
Jajko
1  szklanka
Olej
2  szklanek
Kefir
1  l
Śmietana 36%
0.5  szklanka
Mleko
6  łyżek
Cukier puder
500  g
Serek homogenizowany waniliowy
trochę
Polewa czekoladowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.24 g
Węglowodany
53.66 g
Tłuszcze
33.51 g
Wartość energetyczna
414.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ta WZ-ka jest bardzo łatwa i mało pracochłonna, a smakuje wyśmienicie.

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    10 min
    Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.
  • Krok 2

    5 min
    Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.
  • Krok 4

    40 min
    Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Upieczone ciasto ostudzić.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.
  • Krok 7

    15 min
    Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.
  • Krok 7

    5 min
    Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.
  • Krok 8

    2 min
    Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
Ciasto WZ-ka

Krok 1 z 9

Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.

Ciasto WZ-ka

Krok 2 z 9

Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.

Ciasto WZ-ka

Krok 3 z 9

Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.

Ciasto WZ-ka

Krok 4 z 9

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Ciasto WZ-ka

Krok 5 z 9

Upieczone ciasto ostudzić.

Ciasto WZ-ka

Krok 6 z 9

Ciasto przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.

Ciasto WZ-ka

Krok 7 z 9

Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.

Ciasto WZ-ka

Krok 7 z 9

Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.

Ciasto WZ-ka

Krok 8 z 9

Udekorować pozostawioną masą śmietanową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Malgirzata

1 łyżka! proszku do pieczenia plus 1 łyżka! sody oczyszczonej... ????? To jakiś kiepski żart chyba. Chcecie ludzi zabić????? A wystarcza 2 łyżeczki sody lub proszku.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z malinami i mascarpone

    Tarta z malinami i mascarpone

    1 godz 5 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto przekładane gotowanym serem

    Ciasto przekładane gotowanym serem

    2 godz 21 min Łatwy
  • Ciasto zatapiane

    Ciasto zatapiane

    2 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu