
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto WZ-ka

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
40 minKrok 5
10 minKrok 6
10 minKrok 7
15 minKrok 7
5 minKrok 8
2 minKrok 1 z 9
Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.
Krok 2 z 9
Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.
Krok 3 z 9
Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.
Krok 4 z 9
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 5 z 9
Upieczone ciasto ostudzić.
Krok 6 z 9
Ciasto przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.
Krok 7 z 9
Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.
Krok 7 z 9
Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.
Krok 8 z 9
Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0