Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto WZ-ka

0
102 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
Żelatyna
3 szklanek
Mąka tortowa
1 szklanka
Cukier
5 łyżek
Kakao
1 łyżka
Soda oczyszczona
2 
Jajko
1 szklanka
Olej
2 szklanek
Kefir
1 l
Śmietana 36%
0.5 szklanka
Mleko
6 łyżek
Cukier puder
500 g
Serek homogenizowany waniliowy
1 trochę
Polewa czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.24 g
Węglowodany
51.26 g
Tłuszcze
35.91 g
Wartość energetyczna
414.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
10 min
Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.
Krok 2
5 min
Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.
Krok 3
5 min
Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.
Krok 4
40 min
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 5
10 min
Upieczone ciasto ostudzić.
Krok 6
10 min
Ciasto przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.
Krok 7
15 min
Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.
Krok 7
5 min
Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.
Krok 8
2 min
Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
Ciasto WZ-ka

Krok 1 z 9

Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.

Ciasto WZ-ka

Krok 2 z 9

Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.

Ciasto WZ-ka

Krok 3 z 9

Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.

Ciasto WZ-ka

Krok 4 z 9

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Ciasto WZ-ka

Krok 5 z 9

Upieczone ciasto ostudzić.

Ciasto WZ-ka

Krok 6 z 9

Ciasto przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.

Ciasto WZ-ka

Krok 7 z 9

Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.

Ciasto WZ-ka

Krok 7 z 9

Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.

Ciasto WZ-ka

Krok 8 z 9

Udekorować pozostawioną masą śmietanową.

Ta WZ-ka jest bardzo łatwa i mało pracochłonna, a smakuje wyśmienicie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika