Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Penne z tuńczykiem i oliwkami

1
20min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 ml
Śmietanka 12%
300 g
Makaron
2 ząbków
Czosnek
4 
Suszone pomidory
1 puszka
Tuńczyk w kawałkach
1 trochę
Czarne oliwki
3 łyżek
Olej z pomidorów

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.67 g
Tłuszcze
5.75 g
Wartość energetyczna
376.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Step1
5 min
Sos przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do sosu, a następnie zagotuj.
Step2
8 min
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Step3
5 min
Pomidory pokrój w paseczki. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju z pomidorów.
Step4
2 min
Dodaj pomidory, tuńczyka i makaron. Zalej sosem, wymieszaj dokładnie całą zawartość patelni. Dodaj oliwki i podawaj.
Penne z tuńczykiem i oliwkami

Step1 z 4

Sos przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do sosu, a następnie zagotuj.

Penne z tuńczykiem i oliwkami

Step2 z 4

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Penne z tuńczykiem i oliwkami

Step3 z 4

Pomidory pokrój w paseczki. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju z pomidorów.

Penne z tuńczykiem i oliwkami

Step4 z 4

Dodaj pomidory, tuńczyka i makaron. Zalej sosem, wymieszaj dokładnie całą zawartość patelni. Dodaj oliwki i podawaj.

Nie ma chyba bardziej śródziemnomorskich produktów jak oliwki i tuńczyk. Podane z uwielbianym makaronem penne stanowią klasykę samą w sobie. Dodatek Sosu Neapolitańskiego Italia WINIARY sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Danie dodatkowe
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.7g / 3%
Węglowodany
334.5mg / 94%
Tłuszcze
5.7g / 3%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Basia
.

A można nie dawać mąki bo ja nie daje do rzadnego sosu mąki tylko śmietane i zamiat 12 % dać 18% można zamienić?

M Magdalena
.

Coś nie tak z ilością składników. Sam sos wg przepisu jest gęsty i do tego 50 g mąki, to zdecydowanie za dużo. Sos wychodzi jak bardzo gęsty budyń i czuć w smaku samą mąkę...

MKS Expert
.
Expert

Dziękujemy za uwagę! Skorygowaliśmy przepis.

Pokaż więcej komentarzy