Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Penne z pieczarkami

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Pieczarki
50 g
Boczek wędzony
1 łyżka
Masło
1 szklanka
Śmietana 12%
100 g
Serek topiony
300 g
Makaron Penne
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
17.59 g
Węglowodany
59.41 g
Tłuszcze
22.82 g
Wartość energetyczna
491.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki.
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w paseczki i wysmaż na suchej, rozgrzanej patelni na chrupko.
Krok 3
5 min
Do boczku dodaj masło i pieczarki.
Krok 4
8 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i smaż do odparowania płynu.
Krok 5
5 min
Podlej śmietanką i duś przez chwilę.
Krok 6
3 min
Na koniec dodaj pokrojony ser i mieszaj, aż ser się rozpuści.
Krok 7
10 min
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku.
Krok 8
2 min
Makaron odsącz i wymieszaj z sosem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Penne z pieczarkami

Krok 1 z 8

Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki.

Penne z pieczarkami

Krok 2 z 8

Boczek pokrój w paseczki i wysmaż na suchej, rozgrzanej patelni na chrupko.

Penne z pieczarkami

Krok 3 z 8

Do boczku dodaj masło i pieczarki.

Penne z pieczarkami

Krok 4 z 8

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i smaż do odparowania płynu.

Penne z pieczarkami

Krok 5 z 8

Podlej śmietanką i duś przez chwilę.

Penne z pieczarkami

Krok 6 z 8

Na koniec dodaj pokrojony ser i mieszaj, aż ser się rozpuści.

Penne z pieczarkami

Krok 7 z 8

Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku.

Penne z pieczarkami

Krok 8 z 8

Makaron odsącz i wymieszaj z sosem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Co szybciej i łatwiej od zapiekanki? Wiadomo – makaron z patelni! Na przykład pożywne, gorące penne z pieczarkami, idealne rodzinny posiłek w sezonie jesienno-zimowym. Bardzo proste, ze śmietankowym sosem z dodatkiem wysmażonego na chrupko boczku i pachnących pieczarek. Sos zagęszczamy topionym serkiem i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem, dekorujemy listkiem natki i podajemy szybciutko zgłodniałym domownikom :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika