Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Makaron Wstążki
2 
Pomidory
2 
Chili
1 
Cebula
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 pęczek
Bazylia świeża
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Pomidory umyj i pokrój w cienkie cząstki, cebulę obierz i pokrój w piórka.
Krok 2
5 min
Z papryczek chilli usuń pestki i pokrój je w cienkie plasterki.
Krok 3
2 min
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż cebulę. Następnie dodaj pomidory.
Krok 4
0 min
Smaż całość nie dłużej niż 1 minutę, a na koniec dodaj papryczkę chilli.
Krok 5
0 min
Do wrzącej, osolonej wody dodaj makaron, gotuj go na półtwardo, a w między czasie zacznij przygotowywanie sosu.
Krok 6
5 min
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 7
5 min
Przygotowany sos wymieszaj z przesmażonymi pomidorami i papryczką chilli oraz pokrojoną w paski świeżą bazylią.
Krok 8
2 min
Do tak przygotowanego sosu dodaj gorący makaron.
Krok 9
2 min
Makaron z sosem przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii.
Krok 10
1 min
Całość skrop oliwą z oliwek.
Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 1 z 10

Pomidory umyj i pokrój w cienkie cząstki, cebulę obierz i pokrój w piórka.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 2 z 10

Z papryczek chilli usuń pestki i pokrój je w cienkie plasterki.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 3 z 10

Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż cebulę. Następnie dodaj pomidory.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 4 z 10

Smaż całość nie dłużej niż 1 minutę, a na koniec dodaj papryczkę chilli.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 5 z 10

Do wrzącej, osolonej wody dodaj makaron, gotuj go na półtwardo, a w między czasie zacznij przygotowywanie sosu.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 6 z 10

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 7 z 10

Przygotowany sos wymieszaj z przesmażonymi pomidorami i papryczką chilli oraz pokrojoną w paski świeżą bazylią.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 8 z 10

Do tak przygotowanego sosu dodaj gorący makaron.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 9 z 10

Makaron z sosem przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii.

Penne arrabiata na sposób WINIARY

Krok 10 z 10

Całość skrop oliwą z oliwek.

Jeżeli lubisz naprawdę ostrrrą kuchnię, przygotuj pikantne penne arrabiata na sposób WINIARY! Z dojrzałych pomidorów, smażonych z cebulą i papryczkami chilli oraz przepysznym Sosem neapolitańskim z oregano i tymiankiem. Do tego mnóstwo świeżej, pachnącej bazylii. A, i spory zapas niegazowanej wody do picia - zwłaszcza, gdy zdecydujemy się dodać więcej papryczek chilli ;)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika