Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ser pleśniowy - kategoria top

Ser pleśniowy

Do farszów, past i zapiekanek – sery pleśniowe mają w kuchni mnóstwo ciekawych zastosowań. Można je łączyć z ziołami, gruszką i orzechami, konserwowym ogórkiem, a także szparagami, szynką i truskawkami.

Przepisy 12

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70 ze 100
20 min
Zupa cebulowa z ciągnącym się serem camembert

Zupa cebulowa z ciągnącym się serem camembert

24 min Łatwy
Polędwiczki z farszem serowym

Polędwiczki z farszem serowym

50 ze 100
1 godz 3 min Łatwy
Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

50 min Łatwy
Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

35 min
Krem selerowy

Krem selerowy

50 min Łatwy
Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

55 ze 100
1 godz 4 min Średni
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

1 godz 49 min Średni
Pasta serowa

Pasta serowa

20 min Łatwy
Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

2 godz 50 min Łatwy
Grzanki z grillowanymi gruszkami curry

Grzanki z grillowanymi gruszkami curry

40 min Łatwy
Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

55 ze 100
45 min Łatwy

Ser pleśniowy – świetna przekąska i składnik wielu oryginalnych potraw 

Ser pleśniowy może być porośnięty białą, niebieską albo zieloną pleśnią. Może mieć kremową konsystencję lub przeciwnie – twardą albo kruchą. Jego smak może być delikatny lub bardzo intensywny. Charaktery poszczególnych serów pleśniowych różnią się między sobą, a co za tym idzie – różni się także ich zastosowanie kulinarne.  

Jeśli dopiero zaczynacie sięgać po sery pleśniowe i obawiacie się ich intensywnych aromatów czy ostrych smaków, a także zastanawiacie się, jaki rodzaj wybrać, dobrze jest zacząć od tych łagodniejszych, takich jak brie czy camembert. Natomiast roquefort czy gorgonzola są bardzo wyraziste, dlatego nie każdemu lub nie od razu muszą przypaść do gustu. 

Przepisy z serem pleśniowym 

Sery pleśniowe świetnie nadają się na przystawki. Idealnie łączą się z orzechami włoskimi i winogronami w miniaturowych koreczkach. Można używać ich do kanapek, croissantów czy tostów. Ser pleśniowy spisze się też doskonale w sałatce, trzeba jednak uważać na kompozycję składników – mocne sery warto zestawiać z łagodniejszymi warzywami lub owocami, natomiast te łagodne można łączyć np. z rukolą czy kiełkami.  

Sery te można dodawać także do zup – nadadzą im intensywnego aromatu i kremowej konsystencji. Dobrze łączą się też z mięsami (np. w charakterze farszu). Z sera pleśniowego można też przygotować wyśmienity sos serowy. 

Zachęcamy do przeglądania przepisów z serami pleśniowymi i stosowania ich we własnej kuchni. Nawet jeśli początkowo składniki te mogą nieco onieśmielać, szybko przekonacie się, jakie bogactwo smaków kryje się za serami pleśniowymi. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu