Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ser pleśniowy - kategoria top

Ser pleśniowy

Do farszów, past i zapiekanek – sery pleśniowe mają w kuchni mnóstwo ciekawych zastosowań. Można je łączyć z ziołami, gruszką i orzechami, konserwowym ogórkiem, a także szparagami, szynką i truskawkami.

Przepisy 20
Bagietka z salami

Bagietka z salami

18 min Łatwy
Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

3 godz 5 min Łatwy
Kanapka z szynką z indyka

Kanapka z szynką z indyka

17 min Łatwy
Sałatka z jabłkiem, serem pleśniowym, orzechami, szpinakiem i rukolą

Sałatka z jabłkiem, serem pleśniowym, orzechami, szpinakiem i rukolą

15 min Łatwy
Włoska ciabatta lub bagietka z barszczem czerwonym WINIARY

Włoska ciabatta lub bagietka z barszczem czerwonym WINIARY

13 min Łatwy
Pizza 4 sery

Pizza 4 sery

25
35 min Łatwy
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

8 min Łatwy
Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

35 min Łatwy
Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

55
45 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70
20 min Łatwy
Sałatka z truskawek, selera i sera pleśniowego

Sałatka z truskawek, selera i sera pleśniowego

8 min Łatwy
Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

55
1 godz 4 min Średni
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

1 godz 49 min Średni
Grzanki z grillowanymi gruszkami curry

Grzanki z grillowanymi gruszkami curry

26 min Łatwy
Polędwiczki z farszem serowym

Polędwiczki z farszem serowym

50
1 godz 3 min Łatwy
Pasta serowa

Pasta serowa

20 min Łatwy
Zupa cebulowa z ciągnącym się serem camembert

Zupa cebulowa z ciągnącym się serem camembert

24 min Łatwy
Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

50 min Łatwy
Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

2 godz 50 min Łatwy
Krem selerowy

Krem selerowy

50 min Łatwy

Ser pleśniowy – świetna przekąska i składnik wielu oryginalnych potraw 

Ser pleśniowy może być porośnięty białą, niebieską albo zieloną pleśnią. Może mieć kremową konsystencję lub przeciwnie – twardą albo kruchą. Jego smak może być delikatny lub bardzo intensywny. Charaktery poszczególnych serów pleśniowych różnią się między sobą, a co za tym idzie – różni się także ich zastosowanie kulinarne.  

Jeśli dopiero zaczynacie sięgać po sery pleśniowe i obawiacie się ich intensywnych aromatów czy ostrych smaków, a także zastanawiacie się, jaki rodzaj wybrać, dobrze jest zacząć od tych łagodniejszych, takich jak brie czy camembert. Natomiast roquefort czy gorgonzola są bardzo wyraziste, dlatego nie każdemu lub nie od razu muszą przypaść do gustu. 

Przepisy z serem pleśniowym 

Sery pleśniowe świetnie nadają się na przystawki. Idealnie łączą się z orzechami włoskimi i winogronami w miniaturowych koreczkach. Można używać ich do kanapek, croissantów czy tostów. Ser pleśniowy spisze się też doskonale w sałatce, trzeba jednak uważać na kompozycję składników – mocne sery warto zestawiać z łagodniejszymi warzywami lub owocami, natomiast te łagodne można łączyć np. z rukolą czy kiełkami.  

Sery te można dodawać także do zup – nadadzą im intensywnego aromatu i kremowej konsystencji. Dobrze łączą się też z mięsami (np. w charakterze farszu). Z sera pleśniowego można też przygotować wyśmienity sos serowy. 

Zachęcamy do przeglądania przepisów z serami pleśniowymi i stosowania ich we własnej kuchni. Nawet jeśli początkowo składniki te mogą nieco onieśmielać, szybko przekonacie się, jakie bogactwo smaków kryje się za serami pleśniowymi. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu