Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem selerowy

(0)
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bulwy selera średniej wielkości
2 
Korzeń pietruszki
3 
Średnie ziemniaki
500  ml
Mleko
100  ml
Śmietanka kremówka
100  g
Ser pleśniowy niebieski
2  łyżek
Masło
4  plastrów
Ulubione pieczywo na grzanki
trochę
Orzechy włoskie
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.33 g
Węglowodany
75.9 g
Tłuszcze
32.83 g
Wartość energetyczna
682.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Selera, pietruszki i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
3 min
Na dnie większego garnka rozgrzać masło. Krótko podsmażyć na nim pietruszkę i selera z dodatkiem kurkumy.
Krok 3
25 min
Następnie dolać mleko oraz szklankę wody. Gotować do miękkości warzyw.
Krok 4
3 min
Kiedy warzywa zmiękną, dodać 60 g niebieskiego sera, zupę zmiksować na gładki krem. Zabielić śmietaną kremówką.
Krok 5
2 min
Zupę doprawić gałką, solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Resztę niebieskiego sera rozłożyć na przygotowanym pieczywie. Krótko zrumienić w piekarniku - na grzanki. Gotowe grzanki posypać posiekanymi orzechami.
Krok 7
2 min
Zupę podawać z grzanką.
Krem selerowy

Krok 1 z 7

Selera, pietruszki i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Krem selerowy

Krok 2 z 7

Na dnie większego garnka rozgrzać masło. Krótko podsmażyć na nim pietruszkę i selera z dodatkiem kurkumy.

Krem selerowy

Krok 3 z 7

Następnie dolać mleko oraz szklankę wody. Gotować do miękkości warzyw.

Krem selerowy

Krok 4 z 7

Kiedy warzywa zmiękną, dodać 60 g niebieskiego sera, zupę zmiksować na gładki krem. Zabielić śmietaną kremówką.

Krem selerowy

Krok 5 z 7

Zupę doprawić gałką, solą i pieprzem.

Krem selerowy

Krok 6 z 7

Resztę niebieskiego sera rozłożyć na przygotowanym pieczywie. Krótko zrumienić w piekarniku - na grzanki. Gotowe grzanki posypać posiekanymi orzechami.

Krem selerowy

Krok 7 z 7

Zupę podawać z grzanką.

Krem selerowy to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na kremową zupę z wyrazistym dodatkiem. Dostępność składników przez okrągły rok pozwala na przygotowanie tej zupy w dowolnym momencie. Sprawdźcie, jakie to proste!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha