Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Gorgonzola - kategoria top

Gorgonzola

Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwonoczarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni.

Przepisy 15

Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen (tarte flambee)

40 ze 100
39 min Łatwy
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

8 min Łatwy
Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

19 min Łatwy
Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

57 min Średni
Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

14 min Łatwy
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

38 min Łatwy
Zupa serowa z makaronem

Zupa serowa z makaronem

45 min Łatwy
Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

85 ze 100
1 godz
Kurczak w sosie z gorgonzoli

Kurczak w sosie z gorgonzoli

35 ze 100
50 min Łatwy
Muffinki z pieczarkami

Muffinki z pieczarkami

85 ze 100
55 min Łatwy
Zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami

Zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami

80 ze 100
35 min Łatwy
Sos lazurowy

Sos lazurowy

25 min Łatwy
Bagietka z kurczakiem

Bagietka z kurczakiem

40 min Łatwy
Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką

Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką

41 min Łatwy
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

25 ze 100
43 min Łatwy

Gorgonzola – włoski niebieski ser pleśniowy 

Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwonoczarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni. To one właśnie nadają gorgonzoli ostrą, grzybowo-pikantną nutę, która tak pysznie kontrastuje z kremowym, tłustym miąższem. Oryginalna włoska gorgonzola pochodzi z miejscowości o tej samej nazwie i jest uważana za jeden z najlepszych serów wśród niebieskich serów pleśniowych. Produkuje się ją z mleka krowiego w dwóch wersjach: dolce – miękkiej, lekko słodkiej i aromatycznej, oraz piccante – bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku. Po otwarciu gorgonzolę najlepiej przechowywać do 14 dni, później ser kruszeje i nabiera ostrego smaku. Specjalnie dla miłośników tego wybornego sera zebraliśmy przepisy z gorgonzolą – na makarony, omlety, risotto i pizze, nadziewane pomidory i sadzone jajka, mięsne roladki, sałatki, zapiekanki, a nawet wytrawne muffiny z gorgonzolą i gruszką. Sprawdźcie, co najbardziej przypadnie wam do gustu. 

Przepisy z gorgonzolą 

Gorgonzola pojawia się w kulinarnych kontekstach typowych dla serów. Może więc stanowić składnik kanapki, zapiekanki albo pojawić się na wierzchu pizzy. Sprawdzi się też świetnie jako składnik sałatek – często łączona jest z rukolą, suszonymi pomidorami, kurczakiem, a także owocami: kaki i gruszkami. Stopiona gorgonzola może posłużyć jako baza dla serowego sosu. Ten zaś nada się zarówno do mięs i grzybów (zwłaszcza kurek), jak i w charakterze dipu do przekąsek. Sos z gorgonzoli to także świetny pomysł na dodatek do makaronu. 

Gorgonzola to wspaniały, wonny i smakowity ser, który każdej potrawie dodaje charakteru. Wypróbuj zebrane przez nas przepisy z gorgonzolą, aby się o tym przekonać. Zwykle wystarczy niewielka ilość sera, by odmienić całe danie, uczynić je bardziej wyszukanym i zaskakującym. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu