Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gorgonzola – włoski niebieski ser pleśniowy 

Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwonoczarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni. To one właśnie nadają gorgonzoli ostrą, grzybowo-pikantną nutę, która tak pysznie kontrastuje z kremowym, tłustym miąższem. Oryginalna włoska gorgonzola pochodzi z miejscowości o tej samej nazwie i jest uważana za jeden z najlepszych serów wśród niebieskich serów pleśniowych. Produkuje się ją z mleka krowiego w dwóch wersjach: dolce – miękkiej, lekko słodkiej i aromatycznej, oraz piccante – bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku. Po otwarciu gorgonzolę najlepiej przechowywać do 14 dni, później ser kruszeje i nabiera ostrego smaku. Specjalnie dla miłośników tego wybornego sera zebraliśmy przepisy z gorgonzolą – na makarony, omlety, risotto i pizze, nadziewane pomidory i sadzone jajka, mięsne roladki, sałatki, zapiekanki, a nawet wytrawne muffiny z gorgonzolą i gruszką. Sprawdźcie, co najbardziej przypadnie wam do gustu. 

Przepisy z gorgonzolą 

Gorgonzola pojawia się w kulinarnych kontekstach typowych dla serów. Może więc stanowić składnik kanapki, zapiekanki albo pojawić się na wierzchu pizzy. Sprawdzi się też świetnie jako składnik sałatek – często łączona jest z rukolą, suszonymi pomidorami, kurczakiem, a także owocami: kaki i gruszkami. Stopiona gorgonzola może posłużyć jako baza dla serowego sosu. Ten zaś nada się zarówno do mięs i grzybów (zwłaszcza kurek), jak i w charakterze dipu do przekąsek. Sos z gorgonzoli to także świetny pomysł na dodatek do makaronu. 

Gorgonzola to wspaniały, wonny i smakowity ser, który każdej potrawie dodaje charakteru. Wypróbuj zebrane przez nas przepisy z gorgonzolą, aby się o tym przekonać. Zwykle wystarczy niewielka ilość sera, by odmienić całe danie, uczynić je bardziej wyszukanym i zaskakującym.