Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gorgonzola - kategoria top

Gorgonzola

Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwonoczarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni.

Przepisy 16
Pizza 4 sery

Pizza 4 sery

25
35 min Łatwy
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

8 min Łatwy
Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen (tarte flambee)

40
39 min Łatwy
Zupa serowa z makaronem

Zupa serowa z makaronem

45 min Łatwy
Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

85
1 godz Średni
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

38 min Łatwy
Muffinki z pieczarkami

Muffinki z pieczarkami

85
55 min Łatwy
Zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami

Zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami

80
35 min Łatwy
Sos lazurowy

Sos lazurowy

25 min Łatwy
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

25
43 min Łatwy
Kurczak w sosie z gorgonzoli

Kurczak w sosie z gorgonzoli

50
28 min Łatwy
Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

19 min Łatwy
Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

57 min Średni
Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką

Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką

41 min Łatwy
Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

14 min Łatwy
Bagietka z kurczakiem

Bagietka z kurczakiem

40 min Łatwy

Gorgonzola – włoski niebieski ser pleśniowy 

Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwonoczarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni. To one właśnie nadają gorgonzoli ostrą, grzybowo-pikantną nutę, która tak pysznie kontrastuje z kremowym, tłustym miąższem. Oryginalna włoska gorgonzola pochodzi z miejscowości o tej samej nazwie i jest uważana za jeden z najlepszych serów wśród niebieskich serów pleśniowych. Produkuje się ją z mleka krowiego w dwóch wersjach: dolce – miękkiej, lekko słodkiej i aromatycznej, oraz piccante – bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku. Po otwarciu gorgonzolę najlepiej przechowywać do 14 dni, później ser kruszeje i nabiera ostrego smaku. Specjalnie dla miłośników tego wybornego sera zebraliśmy przepisy z gorgonzolą – na makarony, omlety, risotto i pizze, nadziewane pomidory i sadzone jajka, mięsne roladki, sałatki, zapiekanki, a nawet wytrawne muffiny z gorgonzolą i gruszką. Sprawdźcie, co najbardziej przypadnie wam do gustu. 

Przepisy z gorgonzolą 

Gorgonzola pojawia się w kulinarnych kontekstach typowych dla serów. Może więc stanowić składnik kanapki, zapiekanki albo pojawić się na wierzchu pizzy. Sprawdzi się też świetnie jako składnik sałatek – często łączona jest z rukolą, suszonymi pomidorami, kurczakiem, a także owocami: kaki i gruszkami. Stopiona gorgonzola może posłużyć jako baza dla serowego sosu. Ten zaś nada się zarówno do mięs i grzybów (zwłaszcza kurek), jak i w charakterze dipu do przekąsek. Sos z gorgonzoli to także świetny pomysł na dodatek do makaronu. 

Gorgonzola to wspaniały, wonny i smakowity ser, który każdej potrawie dodaje charakteru. Wypróbuj zebrane przez nas przepisy z gorgonzolą, aby się o tym przekonać. Zwykle wystarczy niewielka ilość sera, by odmienić całe danie, uczynić je bardziej wyszukanym i zaskakującym. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu