Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

(0)
38min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Dynia (obrana i pozbawiona pestek)
1  opakowanie
Zupa jarzynowa Nasza Specjalność WINIARY
2 
Cebula
2 
Ziemniaki
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Świeży imbir (1-2 cm)
100  g
Ser gorgonzola
2  łyżek
Olej lub oliwa
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Sól do smaku
1  łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana zielenina
1  łyżeczka
Czarnuszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.94 g
Węglowodany
17.34 g
Tłuszcze
14.53 g
Wartość energetyczna
222.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Podczas gdy lato rozpieszcza nas mnogością darów natury, zima nie jest już tak hojna. Na szczęście to wcale nie znaczy, że nie możemy pysznie zjeść zimową porą.

Zupa warzywna powstała z kilku warzyw dostępnych zimą. Znajdziecie w niej dynię, ziemniaki i cebulę w towarzystwie czosnku, świeżego imbiru i charakterystycznego w smaku sera gorgonzola. A żeby zupa była jeszcze smaczniejsza, a jednocześnie prostsza w przygotowaniu, sięgnęłam po Zupę Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie suszone warzywa i odpowiednio dobrane zioła i przyprawy.

Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, do przygotowania zupy wykorzystajcie dynię hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki.

Zimą dobrze jest wzbogacać smak zup ostrymi przyprawi, dzięki którym zupy nie tylko pysznie smakują, ale też przyjemnie rozgrzewają. Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola została doprawiona pieprzem cayenne, czosnkiem i świeżym imbirem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    4 min
    Dynię kroimy w kawałki, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, szklimy cebulę. pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę pieprzu cayenne. Smażymy jeszcze pół minuty, aż uwolni swój aromat.
  • Krok 3

    3 min
    Do cebulki z czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki, chwilę podsmażamy.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z warzywami, zagotowujemy i gotujemy niecałe 10 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Dodajemy obrany i starty na tarce imbir i połowę sera gorgonzola. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę podajemy z czarnuszką i świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 1 z 7

Dynię kroimy w kawałki, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 2 z 7

W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, szklimy cebulę. pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę pieprzu cayenne. Smażymy jeszcze pół minuty, aż uwolni swój aromat.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 3 z 7

Do cebulki z czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki, chwilę podsmażamy.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 4 z 7

Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 5 z 7

Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z warzywami, zagotowujemy i gotujemy niecałe 10 minut.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 6 z 7

Dodajemy obrany i starty na tarce imbir i połowę sera gorgonzola. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z czarnuszką i świeżo posiekaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    52 min Łatwy
  • Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    35 min
  • Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu