Muffiny w wersji wytrawnej – z gorgonzolą i gruszką
41min
Łatwy
1 łyżeczka
1 szklanka
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Sól
0.5 szklanka
Mleko
1
Jajko
0.25 szklanka
Olej
100 g
Ser gorgonzola
2
Gruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
6.07 g
Węglowodany
18.69 g
Tłuszcze
12.96 g
Wartość energetyczna
208.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
3 min
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
Krok 2
2 min
W drugiej wymieszaj wszystkie mokre składniki tj. mleko, olej i jajko.
Krok 3
2 min
Następnie do miski z mokrymi składnikami dosyp wszystkie suche składniki.
Krok 4
3 min
Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 5
3 min
Ser Gorgonzola rozdrobnij na niewielką kostkę i dorzuć do masy.
Krok 6
5 min
Gruszki umyj, obierz, pokrój w niewielką kostkę i również połącz z masą.
Krok 7
2 min
Tak przygotowaną masą wypełnij papilotki do muffinek lub foremki.
Krok 8
20 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Krok 9
1 min
Wyjmij, ostudź i podawaj z jogurtem lub sauté.
Kremowy ser gorgonzola tworzy najdoskonalszą kompozycję z dojrzałą, słodką gruszką. Czemu by nie spróbować tej kulinarnej kombinacji w prostych, ale wykwintnych muffinach z gruszką i gorgonzolą! Wyrośnięte na Proszku do pieczenia WINIARY gruszkowe muffinki w wersji wytrawnej z gorgonzolą to kwintesencja jesiennych smaków - pikantnej, grzybowej nuty sera i łagodnego miąższu świeżych owoców. Muffinki z gruszką po ostudzeniu podajemy solo lub z jogurtem naturalnym. Świetne na domowy podwieczorek lub imprezę; można je także zabrać ze sobą na lunch do szkoły lub do pracy.
Komentarze 0