Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

(4)
1 godz 14 min
Średni
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Kiełbasa biała
350  g
Boczek wędzony
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Kwaśna śmietana
4 
Jajko gotowane na twardo
600  g
Ziemniaki
3  ząbków
1  łyżka
Majeranek
3  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24 g
Węglowodany
14.95 g
Tłuszcze
19.41 g
Wartość energetyczna
363.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczny barszcz biały podany z boczkiem i ziemniakami to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Przygotowany na bazie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY zachwyci aromatem.
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
20 min
Białą kiełbasę obgotuj w 1,2 l wody przez 20 minut.
Krok 2
7 min
200 g boczku i jedną cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na smalcu, aż będą rumiane.
Krok 3
4 min
Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
Krok 4
12 min
Zawartość opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozrób w 300 ml wody i dodaj do wywaru, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
8 min
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 6
10 min
Drugą cebulę i czosnek posiekaj. Pozostały boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.
Krok 7
10 min
Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
Krok 8
3 min
Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 1 z 8

Białą kiełbasę obgotuj w 1,2 l wody przez 20 minut.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 2 z 8

200 g boczku i jedną cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na smalcu, aż będą rumiane.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 3 z 8

Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 4 z 8

Zawartość opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozrób w 300 ml wody i dodaj do wywaru, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 5 z 8

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 6 z 8

Drugą cebulę i czosnek posiekaj. Pozostały boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 7 z 8

Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 8 z 8

Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika