Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

(4)
1 godz 14 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY
500  g
Kiełbasa biała
350  g
Boczek wędzony
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Kwaśna śmietana
4 
Jajko gotowane na twardo
600  g
Ziemniaki
3  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek
3  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24 g
Węglowodany
14.95 g
Tłuszcze
19.41 g
Wartość energetyczna
363.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyczny barszcz biały podany z boczkiem i ziemniakami to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Przygotowany na bazie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY zachwyci aromatem.

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    20 min
    Białą kiełbasę obgotuj w 1,2 l wody przez 20 minut.
  • Krok 2

    7 min
    200 g boczku i jedną cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na smalcu, aż będą rumiane.
  • Krok 3

    4 min
    Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
  • Krok 4

    12 min
    Zawartość opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozrób w 300 ml wody i dodaj do wywaru, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    8 min
    Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 6

    10 min
    Drugą cebulę i czosnek posiekaj. Pozostały boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.
  • Krok 7

    10 min
    Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
  • Krok 8

    3 min
    Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 1 z 8

Białą kiełbasę obgotuj w 1,2 l wody przez 20 minut.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 2 z 8

200 g boczku i jedną cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na smalcu, aż będą rumiane.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 3 z 8

Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 4 z 8

Zawartość opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozrób w 300 ml wody i dodaj do wywaru, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 5 z 8

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 6 z 8

Drugą cebulę i czosnek posiekaj. Pozostały boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 7 z 8

Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

Krok 8 z 8

Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    1 godz 37 min Łatwy
  • Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    31 min Łatwy
  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Barszcz biały z kiełbasą

    Barszcz biały z kiełbasą

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu