Kalarepa w śmietanie
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.82 g
Węglowodany
9.28 g
Tłuszcze
18.32 g
Wartość energetyczna
225.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Kalarepę obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki.
Krok 2
3 min
Na roztopione masło wrzuć posiekaną cebulę i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
10 min
Dolej do cebuli wino i trzymaj na ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Krok 4
2 min
Wrzuć kalarepę.
Krok 5
10 min
Dopraw przyprawą Ziarenka i pieprzem, przykryj i duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
10 min
Pod koniec wlej śmietankę kremową, dodaj koperek oraz tymianek i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
Słodka, młoda kalarepka idealnie nadaje się do duszenia. Można ją przyrządzić na przykład w śmietanie, z dodatkiem cebuli na masełku i białego wina, doprawiona kremową śmietanką, przyprawą Jarzynka WINIARY oraz koperkiem i świeżym tymiankiem. Kalarepę w śmietanie możemy podać z młodymi ziemniakami z wody, z ryżem lub z bagietką. Świetnie smakuje jako dodatek do porcji schabu pieczonego z tymiankiem.
Komentarze 0