Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kalarepa w śmietanie

Kalarepa w śmietanie

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
0.33 
Cebula
1  łyżka
Masło
1 
Kalarepa
trochę
Sól morska
trochę
Pieprz czarny
0.25  szklanka
Białe wino
0.33  szklanka
Śmietana 30%
1  łyżka
Koperek
1  łyżka
Tymianek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.82 g
Węglowodany
9.28 g
Tłuszcze
18.32 g
Wartość energetyczna
225.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodka, młoda kalarepka idealnie nadaje się do duszenia. Można ją przyrządzić na przykład w śmietanie, z dodatkiem cebuli na masełku i białego wina, doprawiona kremową śmietanką, przyprawą Jarzynka WINIARY oraz koperkiem i świeżym tymiankiem. Kalarepę w śmietanie możemy podać z młodymi ziemniakami z wody, z ryżem lub z bagietką. Świetnie smakuje jako dodatek do porcji schabu pieczonego z tymiankiem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Kalarepę obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki.
  • Krok 2

    3 min
    Na roztopione masło wrzuć posiekaną cebulę i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 3

    10 min
    Dolej do cebuli wino i trzymaj na ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  • Krok 4

    2 min
    Wrzuć kalarepę.
  • Krok 5

    10 min
    Dopraw przyprawą Ziarenka i pieprzem, przykryj i duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    10 min
    Pod koniec wlej śmietankę kremową, dodaj koperek oraz tymianek i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
Kalarepa w śmietanie

Krok 1 z 6

Kalarepę obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki.

Kalarepa w śmietanie

Krok 2 z 6

Na roztopione masło wrzuć posiekaną cebulę i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Kalarepa w śmietanie

Krok 3 z 6

Dolej do cebuli wino i trzymaj na ogniu, aż połowa płynu odparuje.

Kalarepa w śmietanie

Krok 4 z 6

Wrzuć kalarepę.

Kalarepa w śmietanie

Krok 5 z 6

Dopraw przyprawą Ziarenka i pieprzem, przykryj i duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Kalarepa w śmietanie

Krok 6 z 6

Pod koniec wlej śmietankę kremową, dodaj koperek oraz tymianek i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

    Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Bitki wieprzowe w sosie własnym

    Bitki wieprzowe w sosie własnym

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu