Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalarepa w śmietanie

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
0.33 
Cebula
1 łyżka
Masło
1 
Kalarepa
1 trochę
Sól morska
1 trochę
Pieprz czarny
0.25 szklanka
Białe wino
0.33 szklanka
Śmietana 30%
1 łyżka
Koperek
1 łyżka
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
2.82 g
Wartość energetyczna
225.75 kcal
Węglowodany
9.28 g
Tłuszcze
18.32 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Kalarepę obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki.
Krok 2
3 min
Na roztopione masło wrzuć posiekaną cebulę i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
10 min
Dolej do cebuli wino i trzymaj na ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Krok 4
2 min
Wrzuć kalarepę.
Krok 5
10 min
Dopraw przyprawą Ziarenka i pieprzem, przykryj i duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
10 min
Pod koniec wlej śmietankę kremową, dodaj koperek oraz tymianek i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
Kalarepa w śmietanie

Krok 1 z 6

Kalarepę obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki.

Kalarepa w śmietanie

Krok 2 z 6

Na roztopione masło wrzuć posiekaną cebulę i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Kalarepa w śmietanie

Krok 3 z 6

Dolej do cebuli wino i trzymaj na ogniu, aż połowa płynu odparuje.

Kalarepa w śmietanie

Krok 4 z 6

Wrzuć kalarepę.

Kalarepa w śmietanie

Krok 5 z 6

Dopraw przyprawą Ziarenka i pieprzem, przykryj i duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Kalarepa w śmietanie

Krok 6 z 6

Pod koniec wlej śmietankę kremową, dodaj koperek oraz tymianek i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.

Słodka, młoda kalarepka idealnie nadaje się do duszenia. Można ją przyrządzić na przykład w śmietanie, z dodatkiem cebuli na masełku i białego wina, doprawiona kremową śmietanką, przyprawą Jarzynka WINIARY oraz koperkiem i świeżym tymiankiem. Kalarepę w śmietanie możemy podać z młodymi ziemniakami z wody, z ryżem lub z bagietką. Świetnie smakuje jako dodatek do porcji schabu pieczonego z tymiankiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika