Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kalarepa nadziewana
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.2g / 24%
Węglowodany
14g / 23%
Tłuszcze
15.1g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kalarepa nadziewana

+

Kalarepa nadziewana

Wróć

Kalarepa nadziewana

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
WINIARY Rosół drobiowy
1  opakowanie
WINIARY Sos pieczarkowy
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
8 
Kalarepa
2  łyżek
Bułka tarta
500  g
Szynka mielona
2 
Jajko
1  łyżka
Natka pietruszki
1  łyżka
Szczypiorek
50  ml
Śmietana 12%
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.17 g
Węglowodany
13.96 g
Tłuszcze
15.07 g
Wartość energetyczna
246.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kalarepa nadziewana aromatycznym mięsem mielonym z dodatkiem bułki tartej, jajek i warzyw – natki i szczypiorku. Wydrążone kalarepy nadziewamy doprawionym Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY farszem, układamy w płaskim naczyniu i gotujemy w aromatycznym bulionie. Kalarepy nadziewane farszem smakują doskonale, gdy podamy je z Sosem pieczarkowym WINIARY, do którego możemy dodać podsmażone pieczarki. Kalarepy nadziewane podawaj także z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami, kaszami, ryżem, lub czymkolwiek zechcesz!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    10 min
    Kalarepki obierz, zetnij wierzchy, wydrąż środki miąższu, pozostawiając około 1 cm grubości.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso wymieszaj z bułką tartą, zieleniną i jajkami.
  • Krok 3

    2 min
    Dopraw do smaku przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Kalarepki napełnij masą mięsna, przykryj ściętymi wierzchami i ułóż w płaskim naczyniu.
  • Krok 5

    30 min
    Zalej 2 szklankami gorącej wody i wrzuć kostki rosołowe. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Zahartuj śmietanę, dodając do niej 2 łyżki gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do sosu.
  • Krok 7

    1 min
    Kalarepki podawaj z sosem. Możesz dodatkowo wzbogacić danie dodając podsmażone pieczarki.
Kalarepa nadziewana

Krok 1 z 7

Kalarepki obierz, zetnij wierzchy, wydrąż środki miąższu, pozostawiając około 1 cm grubości.

Kalarepa nadziewana

Krok 2 z 7

Mięso wymieszaj z bułką tartą, zieleniną i jajkami.

Kalarepa nadziewana

Krok 3 z 7

Dopraw do smaku przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Kalarepa nadziewana

Krok 4 z 7

Kalarepki napełnij masą mięsna, przykryj ściętymi wierzchami i ułóż w płaskim naczyniu.

Kalarepa nadziewana

Krok 5 z 7

Zalej 2 szklankami gorącej wody i wrzuć kostki rosołowe. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Kalarepa nadziewana

Krok 6 z 7

Zahartuj śmietanę, dodając do niej 2 łyżki gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do sosu.

Kalarepa nadziewana

Krok 7 z 7

Kalarepki podawaj z sosem. Możesz dodatkowo wzbogacić danie dodając podsmażone pieczarki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

    Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Kalarepa faszerowana mięsem

    Kalarepa faszerowana mięsem

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

    Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu