Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Kalafior
1 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Por
0.4 szklanka
Śmietana 22%
1 łyżeczka
Mąka pszenna
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Kalafior podziel na różyczki.
Krok 3
10 min
Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.
Krok 4
15 min
Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.
Krok 5
5 min
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 6
3 min
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
2 min
Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 1 z 7

Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 2 z 7

Kalafior podziel na różyczki.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 3 z 7

Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 4 z 7

Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 5 z 7

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 7 z 7

Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.

Zupa kalafiorowa to danie, które może występować w wielu różnych formach. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Zupa kalafiorowa ze śmietaną w naszym przepisie jest nieco bardziej sycąca i zachwyca połączeniem wyszukanych smaków. Przygotowana na bazie warzywnego wywaru, którego smak pogłębia Bulion na żeberkach WINIARY, zachwyca intensywnym mięsnym aromatem.


Dla jej zagęszczenia można dodać wysokoprocentową śmietanę, ale można ją zastąpić także mąką pszenną lub naturalnym jogurtem o niższej zawartości tłuszczu. Porcję dla 4 osób przygotujesz w około 40 minut, więc jest to doskonała propozycja na szybki obiad w ciągu tygodnia. Na początek rozpuść kostki Bulionu na żeberkach WINIARY w 1 litrze wrzątku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.


Pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski. Gotuj je przez około 10-15 minut, a następnie dodaj warzywa do bulionu. Wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj do zupy i zagotuj całość. Dodaj do smaku sól i pieprz, a przed podaniem udekoruj talerze świeżą natką pietruszki.


Możesz też pójść o krok dalej i podać zupę z ulubionymi dodatkami – na przykład świeżym pieczywem albo z grzankami z pomidorem i ciągnącym się serem. Do zupy kalafiorowej będą też pasować ziarenka dyni i słonecznika – posyp nimi każdą porcję.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika