
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Zupa kalafiorowa ze śmietaną
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dla jej zagęszczenia można dodać wysokoprocentową śmietanę, ale można ją zastąpić także mąką pszenną lub naturalnym jogurtem o niższej zawartości tłuszczu. Porcję dla 4 osób przygotujesz w około 40 minut, więc jest to doskonała propozycja na szybki obiad w ciągu tygodnia. Na początek rozpuść kostki Bulionu na żeberkach WINIARY w 1 litrze wrzątku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
Pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski. Gotuj je przez około 10-15 minut, a następnie dodaj warzywa do bulionu. Wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj do zupy i zagotuj całość. Dodaj do smaku sól i pieprz, a przed podaniem udekoruj talerze świeżą natką pietruszki.
Możesz też pójść o krok dalej i podać zupę z ulubionymi dodatkami – na przykład świeżym pieczywem albo z grzankami z pomidorem i ciągnącym się serem. Do zupy kalafiorowej będą też pasować ziarenka dyni i słonecznika – posyp nimi każdą porcję.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
3 minKrok 7
2 minKrok 1 z 7
Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2 z 7
Kalafior podziel na różyczki.
Krok 3 z 7
Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.
Krok 4 z 7
Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.
Krok 5 z 7
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 6 z 7
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7 z 7
Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0