Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa kalafiorowa ze śmietaną
Dodaj do CookBook

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
WINIARY Rosół wołowy
300  g
Kalafior
1 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Por
0.4  szklanka
Śmietana 22%
1  łyżeczka
Mąka pszenna
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.1 g
Wartość energetyczna
137.3 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
3.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kalafiorowa to danie, które może występować w wielu różnych formach. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Zupa kalafiorowa ze śmietaną w naszym przepisie jest nieco bardziej sycąca i zachwyca połączeniem wyszukanych smaków. Przygotowana na bazie warzywnego wywaru, którego smak pogłębia Bulion wołowy WINIARY, zachwyca intensywnym mięsnym aromatem.
Dla jej zagęszczenia można dodać wysokoprocentową śmietanę, ale można ją zastąpić także mąką pszenną lub naturalnym jogurtem o niższej zawartości tłuszczu. Porcję dla 4 osób przygotujesz w około 40 minut, więc jest to doskonała propozycja na szybki obiad w ciągu tygodnia. Na początek rozpuść kostki Bulionu wołowego  WINIARY w 1 litrze wrzątku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.


Pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski. Gotuj je przez około 10-15 minut, a następnie dodaj warzywa do bulionu. Wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj do zupy i zagotuj całość. Dodaj do smaku sól i pieprz, a przed podaniem udekoruj talerze świeżą natką pietruszki.


Możesz też pójść o krok dalej i podać zupę z ulubionymi dodatkami – na przykład świeżym pieczywem albo z grzankami z pomidorem i ciągnącym się serem. Do zupy kalafiorowej będą też pasować ziarenka dyni i słonecznika – posyp nimi każdą porcję.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Kalafior podziel na różyczki.
  • Krok 3

    10 min
    Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.
  • Krok 5

    5 min
    Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
  • Krok 6

    3 min
    Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    2 min
    Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 1 z 7

Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 2 z 7

Kalafior podziel na różyczki.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 3 z 7

Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 4 z 7

Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 5 z 7

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Krok 7 z 7

Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu