Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

(0)
3 godz 40 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
4 
Udko z kaczki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Liść laurowy
trochę
Tymianek suszony
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Brandy
2  łyżek
Wino białe typu Chardonnay
0.5  l
Olej sojowy
1  łyżka
Masło
0.5 
Cebula
4  łyżeczek
Zielony pieprz
6  kropli
Śmietana 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.49 g
Węglowodany
5.93 g
Tłuszcze
154.74 g
Wartość energetyczna
1526.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie dla smakoszy kuchni pikantnej – duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem. Mięso, marynowane w tymianku i listkach laurowych, dusimy specjalną metodą w oleju sojowym – dzięki temu kaczka pozostaje soczysta i można przechowywać ją w lodówce nawet dwa tygodnie. Porcje kaczki przed podaniem obsmażamy lekko na patelni i podajemy z wybornym Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, przyrządzonym na ostro - z dodatkiem brandy i chardonnay oraz parzonym zielonym pieprzem. Przy okazji można nauczyć się, jak podnosić sos na maśle i jak łamać go śmietaną :) Potrawa wymagająca nieco starań, ale duszone udko z kaczki, podane na placku ziemniaczanym i polane pieprznym sosem smakuje jak marzenie!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
  • Krok 2

    120 min
    Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
  • Krok 3

    2 min
    Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.
  • Krok 4

    3 min
    Całość zalej olejem sojowym.
  • Krok 5

    2 min
    Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).
  • Krok 6

    40 min
    Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.
  • Krok 7

    1 min
    Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.
  • Krok 8

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.
  • Krok 9

    20 min
    Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.
  • Krok 10

    5 min
    Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.
  • Krok 11

    5 min
    Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).
  • Krok 12

    5 min
    Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).
  • Krok 13

    1 min
    Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.
  • Krok 14

    5 min
    Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.
  • Krok 15

    1 min
    Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.
Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 1 z 15

Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 2 z 15

Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 3 z 15

Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 4 z 15

Całość zalej olejem sojowym.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 5 z 15

Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 6 z 15

Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 7 z 15

Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 8 z 15

Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 9 z 15

Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 10 z 15

Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 11 z 15

Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 12 z 15

Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 13 z 15

Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 14 z 15

Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 15 z 15

Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

    4 godz 25 min Średni
  • Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

    1 godz 39 min Łatwy
  • Ryba faszerowana w galarecie

    3 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu