Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem
Dodaj do CookBook

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

(1)
3 godz 40 min
Trudny
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
4 
Udko z kaczki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Liść laurowy
trochę
Tymianek suszony
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Brandy
2  łyżek
Wino białe typu Chardonnay
0.5  l
Olej sojowy
1  łyżka
Masło
0.5 
Cebula
4  łyżeczek
Zielony pieprz
6  kropli
Śmietana 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6 g
Wartość energetyczna
1551.1 kcal
Tłuszcze
155.3 g
Białko
28.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie dla smakoszy kuchni pikantnej – duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem. Mięso, marynowane w tymianku i listkach laurowych, dusimy specjalną metodą w oleju sojowym – dzięki temu kaczka pozostaje soczysta i można przechowywać ją w lodówce nawet dwa tygodnie. Porcje kaczki przed podaniem obsmażamy lekko na patelni i podajemy z wybornym Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, przyrządzonym na ostro - z dodatkiem brandy i chardonnay oraz parzonym zielonym pieprzem. Przy okazji można nauczyć się, jak podnosić sos na maśle i jak łamać go śmietaną :) Potrawa wymagająca nieco starań, ale duszone udko z kaczki, podane na placku ziemniaczanym i polane pieprznym sosem smakuje jak marzenie!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
  • Krok 2

    120 min
    Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
  • Krok 3

    2 min
    Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.
  • Krok 4

    3 min
    Całość zalej olejem sojowym.
  • Krok 5

    2 min
    Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).
  • Krok 6

    40 min
    Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.
  • Krok 7

    1 min
    Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.
  • Krok 8

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.
  • Krok 9

    20 min
    Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.
  • Krok 10

    5 min
    Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.
  • Krok 11

    5 min
    Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).
  • Krok 12

    5 min
    Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).
  • Krok 13

    1 min
    Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.
  • Krok 14

    5 min
    Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.
  • Krok 15

    1 min
    Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Selery naciowe duszone z pomidorami

    Selery naciowe duszone z pomidorami

    25 min Łatwy
  • Żeberka duszone w warzywach

    Żeberka duszone w warzywach

    1 godz 20 min Łatwy
  • Polędwiczki duszone z porami

    Polędwiczki duszone z porami

    32 min Łatwy
  • Pieczarki duszone z cebulką

    Pieczarki duszone z cebulką

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu