Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

(0)
3 godz 40 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
4 
Udko z kaczki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Liść laurowy
trochę
Tymianek suszony
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Brandy
2  łyżek
Wino białe typu Chardonnay
0.5  l
Olej sojowy
1  łyżka
Masło
0.5 
Cebula
4  łyżeczek
Zielony pieprz
6  kropli
Śmietana 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.49 g
Węglowodany
5.93 g
Tłuszcze
154.74 g
Wartość energetyczna
1526.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie dla smakoszy kuchni pikantnej – duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem. Mięso, marynowane w tymianku i listkach laurowych, dusimy specjalną metodą w oleju sojowym – dzięki temu kaczka pozostaje soczysta i można przechowywać ją w lodówce nawet dwa tygodnie. Porcje kaczki przed podaniem obsmażamy lekko na patelni i podajemy z wybornym Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, przyrządzonym na ostro - z dodatkiem brandy i chardonnay oraz parzonym zielonym pieprzem. Przy okazji można nauczyć się, jak podnosić sos na maśle i jak łamać go śmietaną :) Potrawa wymagająca nieco starań, ale duszone udko z kaczki, podane na placku ziemniaczanym i polane pieprznym sosem smakuje jak marzenie!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
  • Krok 2

    120 min
    Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
  • Krok 3

    2 min
    Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.
  • Krok 4

    3 min
    Całość zalej olejem sojowym.
  • Krok 5

    2 min
    Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).
  • Krok 6

    40 min
    Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.
  • Krok 7

    1 min
    Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.
  • Krok 8

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.
  • Krok 9

    20 min
    Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.
  • Krok 10

    5 min
    Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.
  • Krok 11

    5 min
    Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).
  • Krok 12

    5 min
    Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).
  • Krok 13

    1 min
    Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.
  • Krok 14

    5 min
    Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.
  • Krok 15

    1 min
    Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.
Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 1 z 15

Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 2 z 15

Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 3 z 15

Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 4 z 15

Całość zalej olejem sojowym.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 5 z 15

Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 6 z 15

Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 7 z 15

Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 8 z 15

Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 9 z 15

Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 10 z 15

Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 11 z 15

Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 12 z 15

Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 13 z 15

Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 14 z 15

Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.

Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

Krok 15 z 15

Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

    Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

    1 godz 39 min Łatwy
  • Ryba faszerowana w galarecie

    Ryba faszerowana w galarecie

    3 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu