Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duszone udka z cebulą

0
101 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Udo kurczaka
1 trochę
Olej
2 łyżek
Czosnek granulowany
1 trochę
Sól
1 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.56 g
Węglowodany
7.46 g
Tłuszcze
20.51 g
Wartość energetyczna
295.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1
10 min
Udka umyć, osuszyć, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Mięso z obu stron posolić, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Udka z obu stron zrumienić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 3
5 min
Dodać ją do mięsa, podsmażyć.
Krok 4
1 min
Do mięsa z cebulą wlać 2 szklanki wody.
Krok 5
80 min
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 70-80 minut). Po tym czasie mięso zdjąć z patelni, a sos w razie potrzeby zredukować.
Duszone udka z cebulą

Krok 1 z 5

Udka umyć, osuszyć, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Mięso z obu stron posolić, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Udka z obu stron zrumienić.

Duszone udka z cebulą

Krok 2 z 5

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Duszone udka z cebulą

Krok 3 z 5

Dodać ją do mięsa, podsmażyć.

Duszone udka z cebulą

Krok 4 z 5

Do mięsa z cebulą wlać 2 szklanki wody.

Duszone udka z cebulą

Krok 5 z 5

Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 70-80 minut). Po tym czasie mięso zdjąć z patelni, a sos w razie potrzeby zredukować.

Sprawdź świetną propozycję na pożywny obiad dla całej rodziny! Duszone udka z cebulą w aromatycznych przyprawach smakują najlepiej, gdy podasz je gorącymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką, np. ze świeżych warzyw. Poznaj koniecznie przepis na duszone udka z cebulą .

Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka.

Cztery całe udka z kurczaka dokładnie umyj, a następnie osusz – na przykład przy pomocy papierowych ręczników. Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż z obu stron każdy kawałek mięsa. W trakcie smażenia z każdej strony posyp udka solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs WINIARY.

Do udek dodaj cebulę, by również się podsmażyła. Kiedy udka będą zrumienione z obu stron, wlej na patelnię dwie szklanki wody. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś mięso wraz z cebulą przez około 70–80 minut. Następnie zdejmij mięso z patelni. Jeśli zajdzie taka potrzeba, zredukuj sos poprzez odparowanie nadmiaru wody (zwiększ płomień pod cebulą i pozostaw patelnię bez przykrycia, często mieszając). Duszone udka z cebulą gotowe!

Duszone udka z cebulą to doskonała podstawa tradycyjnego obiadu. Możesz je podawać z ugotowanymi ziemniakami, kluskami, frytkami czy ryżem. Jako dodatek warto zaserwować surówkę lub gotowaną kapustę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika