75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.2g / 63%
Węglowodany
5.3g / 7%
Tłuszcze
8.6g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Duszone udka z cebulą

(1)
1 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beatris

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Uda z kurczaka
trochę
Olej
2  łyżek
Czosnek granulowany
trochę
Przyprawa do mięs
trochę
Sól
1 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.16 g
Węglowodany
5.3 g
Tłuszcze
8.64 g
Wartość energetyczna
280.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdź świetną propozycję na pożywny obiad dla całej rodziny! Duszone udka z cebulą w aromatycznych przyprawach smakują najlepiej, gdy podasz je gorącymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką, np. ze świeżych warzyw. Poznaj koniecznie przepis na duszone udka z cebulą . Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka. Cztery całe udka z kurczaka dokładnie umyj, a następnie osusz – na przykład przy pomocy papierowych ręczników. Na patelni rozgrzej trochę oleju i obsmaż z obu stron każdy kawałek mięsa. W trakcie smażenia z każdej strony posyp udka solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs WINIARY. Do udek dodaj cebulę, by również się podsmażyła. Kiedy udka będą zrumienione z obu stron, wlej na patelnię dwie szklanki wody. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś mięso wraz z cebulą przez około 70–80 minut. Następnie zdejmij mięso z patelni. Jeśli zajdzie taka potrzeba, zredukuj sos poprzez odparowanie nadmiaru wody (zwiększ płomień pod cebulą i pozostaw patelnię bez przykrycia, często mieszając). Duszone udka z cebulą gotowe! Duszone udka z cebulą to doskonała podstawa tradycyjnego obiadu. Możesz je podawać z ugotowanymi ziemniakami, kluskami, frytkami czy ryżem. Jako dodatek warto zaserwować surówkę lub gotowaną kapustę.
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1
10 min
Udka umyć, osuszyć, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Mięso z obu stron posolić, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Udka z obu stron zrumienić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 3
5 min
Dodać ją do mięsa, podsmażyć.
Krok 4
1 min
Do mięsa z cebulą wlać 2 szklanki wody.
Krok 5
80 min
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 70-80 minut). Po tym czasie mięso zdjąć z patelni, a sos w razie potrzeby zredukować.
Duszone udka z cebulą

Krok 1 z 5

Udka umyć, osuszyć, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Mięso z obu stron posolić, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Udka z obu stron zrumienić.

Duszone udka z cebulą

Krok 2 z 5

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Duszone udka z cebulą

Krok 3 z 5

Dodać ją do mięsa, podsmażyć.

Duszone udka z cebulą

Krok 4 z 5

Do mięsa z cebulą wlać 2 szklanki wody.

Duszone udka z cebulą

Krok 5 z 5

Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 70-80 minut). Po tym czasie mięso zdjąć z patelni, a sos w razie potrzeby zredukować.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika