Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ricotta - kategoria top

Przepisy na dania z serem ricotta

Każdy wielbiciel kuchni włoskiej doskonale zna ten rozpływający się w ustach ser. Do jakich potraw najlepiej pasuje subtelnie śmietankowa ricotta? 

Przepisy 14

Sałatka z pierożkami tortellini

Sałatka z pierożkami tortellini

17 min Łatwy
Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

30 ze 100
1 godz 33 min Średni
Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

90 ze 100
1 godz 55 min Łatwy
Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy
Nadziewane muszelki

Nadziewane muszelki

40 ze 100
1 godz 54 min Średni
Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

85 ze 100
33 min Łatwy
Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

1 godz 30 min Średni
Minisakiewki z prawdziwkami i serem rikotą

Minisakiewki z prawdziwkami i serem rikotą

51 min Łatwy
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

34 min Łatwy
Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

75 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

60 ze 100
1 godz 30 min Średni
Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

55 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

100 ze 100
41 min Łatwy
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

45 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Ricotta – kremowy ser 

Ricotta to bardzo miękki ser, swoją konsystencją przypominający kremowy twarożek. Oryginalnie Włosi wytwarzają go z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego, poprzez długie gotowanie, dzięki czemu serek jest śnieżnobiały, bardzo delikatny i cudownie kremowy. Ricotta doskonale nadaje się do spożywania na świeżo (np. do kanapek), jest też ważnym składnikiem ciast, klusek, farszów, deserów, a nawet koktajli. Choć serek jest bardzo miękki, świetnie znosi wysoką temperaturę, a zapiekanki mięsno-warzywne z jego dodatkiem nie mają sobie równych. 

Ricotta na obiad 

Chcesz zaskoczyć bliskich pysznym obiadem w iście włoskim stylu? Przygotuj makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem doprawiony listkami bazylii, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Makaronowe rurki otoczone ciemnozielonym szpinakiem i przykryte delikatną chmurką rozdrobnionego sera nie tylko zaspokoją głód bliskich, lecz także dostarczą im niezapomnianych wrażeń smakowych. Zwolennicy mięsa chętnie zdecydują się na makaron ze szpinakiem i kawałkami łososia krótko zapieczony z delikatną ricottą, nadającą całej potrawie przyjemnie śmietankowej nutki. 

Farszem z ricotty, boczku, czosnku z dodatkiem sosu neapolitańskiego i przypraw warto nadziać duże makaronowe musze. Po krótkim pieczeniu w wysokiej temperaturze otrzymamy przepyszne, bardzo aromatyczne danie, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Z dodatkiem tego wyjątkowego sera warto przygotować wyśmienitą zapiekankę warzywną (cukinia, papryka, pomidory), będącą świetnym dodatkiem do pieczonych mięs. 

Pyszny deser z ricottą 

Miękki i delikatny serek może być świetnym farszem do naleśników. Wystarczy tylko doprawić ricottę odrobiną cukru i wanilią, a wyśmienitą przekąskę mamy gotową. Kiedy bliskim przyjdzie ochota na orzeźwiające danie, warto przygotować chłodnik wiśniowy z ricottą i amaretto z dodatkiem chrupiących płatków czekoladowych. Doskonałym deserem na upalne popołudnie są również sycylijskie cannoli – chrupiące rurki wypełnione po brzegi kremowym nadzieniem na bazie ricotty oraz cukru pudru. Cannoli świetnie smakują z dodatkiem mocnego espresso lub gorącej herbaty. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu