Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ricotta - kategoria top

Przepisy na dania z serem ricotta

Każdy wielbiciel kuchni włoskiej doskonale zna ten rozpływający się w ustach ser. Do jakich potraw najlepiej pasuje subtelnie śmietankowa ricotta? 

Przepisy 15
Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

50
58 min Średni
Tartaletki wytrawne z ricottą i karczochem

Tartaletki wytrawne z ricottą i karczochem

30 min Łatwy
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

65
1 godz 30 min Średni
Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

30
1 godz 33 min Średni
Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

65
18 min Łatwy
Nadziewane muszelki

Nadziewane muszelki

40
1 godz 54 min Średni
Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

55 min Łatwy
Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

90
1 godz 55 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

100
31 min Łatwy
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

34 min Łatwy
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

40
1 godz 30 min Łatwy
Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

75
1 godz 15 min Łatwy
Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy
Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

1 godz 30 min Średni
Minisakiewki z prawdziwkami i serem rikotą

Minisakiewki z prawdziwkami i serem rikotą

51 min Łatwy

Ricotta – kremowy ser 

Ricotta to bardzo miękki ser, swoją konsystencją przypominający kremowy twarożek. Oryginalnie Włosi wytwarzają go z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego, poprzez długie gotowanie, dzięki czemu serek jest śnieżnobiały, bardzo delikatny i cudownie kremowy. Ricotta doskonale nadaje się do spożywania na świeżo (np. do kanapek), jest też ważnym składnikiem ciast, klusek, farszów, deserów, a nawet koktajli. Choć serek jest bardzo miękki, świetnie znosi wysoką temperaturę, a zapiekanki mięsno-warzywne z jego dodatkiem nie mają sobie równych. 

Ricotta na obiad 

Chcesz zaskoczyć bliskich pysznym obiadem w iście włoskim stylu? Przygotuj makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem doprawiony listkami bazylii, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Makaronowe rurki otoczone ciemnozielonym szpinakiem i przykryte delikatną chmurką rozdrobnionego sera nie tylko zaspokoją głód bliskich, lecz także dostarczą im niezapomnianych wrażeń smakowych. Zwolennicy mięsa chętnie zdecydują się na makaron ze szpinakiem i kawałkami łososia krótko zapieczony z delikatną ricottą, nadającą całej potrawie przyjemnie śmietankowej nutki. 

Farszem z ricotty, boczku, czosnku z dodatkiem sosu neapolitańskiego i przypraw warto nadziać duże makaronowe musze. Po krótkim pieczeniu w wysokiej temperaturze otrzymamy przepyszne, bardzo aromatyczne danie, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Z dodatkiem tego wyjątkowego sera warto przygotować wyśmienitą zapiekankę warzywną (cukinia, papryka, pomidory), będącą świetnym dodatkiem do pieczonych mięs. 

Pyszny deser z ricottą 

Miękki i delikatny serek może być świetnym farszem do naleśników. Wystarczy tylko doprawić ricottę odrobiną cukru i wanilią, a wyśmienitą przekąskę mamy gotową. Kiedy bliskim przyjdzie ochota na orzeźwiające danie, warto przygotować chłodnik wiśniowy z ricottą i amaretto z dodatkiem chrupiących płatków czekoladowych. Doskonałym deserem na upalne popołudnie są również sycylijskie cannoli – chrupiące rurki wypełnione po brzegi kremowym nadzieniem na bazie ricotty oraz cukru pudru. Cannoli świetnie smakują z dodatkiem mocnego espresso lub gorącej herbaty. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu