Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
5 5 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 
Makaron muszle
300 g
Szpinak Mrożony
200 g
Ser ricotta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
6 
Suszone pomidory
50 g
Pestki słonecznika
1 butelka
Pomidorowa - Koncentrat Z Przyprawami
1 łyżeczka
Bazylia
50 g
Ser edamski

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
14.9 g
Węglowodany
27.57 g
Tłuszcze
16.8 g
Wartość energetyczna
313.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
0 min
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, bo później będzie się jeszcze zapiekał w sosie.
Krok 2
0 min
Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, siekamy, mieszamy z serkiem. <br/>Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
0 min
Słonecznik prażymy na suchej patelni. <br/>Pomidory siekamy, mieszamy ze słonecznikiem.<br/>Połowę dodajemy do szpinaku z twarożkiem, a połowę zostawiamy.
Krok 4
3 min
Muszle napełniamy farszem szpinakowym. <br/>
Krok 5
5 min
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy pomidorową – koncentrat z przyprawami Winiary, mieszamy z 1/2 szklanki bulionu.<br/>W sosie układamy napełnione farszem muszle.<br/> Posypujemy pozostałym słonecznikiem z suszonymi pomidorami oraz startym żółtym serem.<br/>
Krok 6
30 min
Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy gorące.
Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 1 z 6

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, bo później będzie się jeszcze zapiekał w sosie.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 2 z 6

Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, siekamy, mieszamy z serkiem. <br/>Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 3 z 6

Słonecznik prażymy na suchej patelni. <br/>Pomidory siekamy, mieszamy ze słonecznikiem.<br/>Połowę dodajemy do szpinaku z twarożkiem, a połowę zostawiamy.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 4 z 6

Muszle napełniamy farszem szpinakowym. <br/>

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 5 z 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy pomidorową – koncentrat z przyprawami Winiary, mieszamy z 1/2 szklanki bulionu.<br/>W sosie układamy napełnione farszem muszle.<br/> Posypujemy pozostałym słonecznikiem z suszonymi pomidorami oraz startym żółtym serem.<br/>

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 6 z 6

Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy gorące.

Eleganckie danie na spotkania z przyjaciółmi lub wykwintną kolację.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika