MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
45 14.9g / 45%
35 26.9g / 35%
20 15.1g / 20%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Autorem przepisu jest mamajulki080506

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

5 5 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20 
Makaron muszle
300  g
Szpinak Mrożony
200  g
Ser ricotta
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
6 
Suszone pomidory
50  g
Pestki słonecznika
1  butelka
1  łyżeczka
Bazylia
50  g
Ser edamski

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.92 g
Wartość energetyczna
297.6 kcal
Tłuszcze
14.93 g
Białko
15.19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Eleganckie danie na spotkania z przyjaciółmi lub wykwintną kolację.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    0 min
    Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, bo później będzie się jeszcze zapiekał w sosie.
  • Krok 2

    0 min
    Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, siekamy, mieszamy z serkiem. <br/>Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 3

    0 min
    Słonecznik prażymy na suchej patelni. <br/>Pomidory siekamy, mieszamy ze słonecznikiem.<br/>Połowę dodajemy do szpinaku z twarożkiem, a połowę zostawiamy.
  • Krok 4

    3 min
    Muszle napełniamy farszem szpinakowym. <br/>
  • Krok 5

    5 min
    Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy pomidorową – koncentrat z przyprawami Winiary, mieszamy z 1/2 szklanki bulionu.<br/>W sosie układamy napełnione farszem muszle.<br/> Posypujemy pozostałym słonecznikiem z suszonymi pomidorami oraz startym żółtym serem.<br/>
  • Krok 6

    30 min
    Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy gorące.
Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 1 z 6

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, bo później będzie się jeszcze zapiekał w sosie.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 2 z 6

Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, siekamy, mieszamy z serkiem. <br/>Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 3 z 6

Słonecznik prażymy na suchej patelni. <br/>Pomidory siekamy, mieszamy ze słonecznikiem.<br/>Połowę dodajemy do szpinaku z twarożkiem, a połowę zostawiamy.

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 4 z 6

Muszle napełniamy farszem szpinakowym. <br/>

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 5 z 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy pomidorową – koncentrat z przyprawami Winiary, mieszamy z 1/2 szklanki bulionu.<br/>W sosie układamy napełnione farszem muszle.<br/> Posypujemy pozostałym słonecznikiem z suszonymi pomidorami oraz startym żółtym serem.<br/>

Muszle z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Krok 6 z 6

Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy gorące.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite