Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

0
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest WojtekKA
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron Penne
200  g
Ser ricotta
100  g
Szpinak
100  g
Łosoś wędzony
1  łyżka
Masło
2  ząbków
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.13 g
Węglowodany
80.2 g
Tłuszcze
24.07 g
Wartość energetyczna
655.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
5 min
Szpinak myjemy, suszymy, siekamy i podsmażamy na maśle.
Krok 3
5 min
Dodajemy do szpinaku zmiażdżony czosnek, ser, i pokrojonego łososia.
Krok 4
10 min
Całość dusimy jakieś 10 min., doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
3 min
Makaron odcedzamy i mieszamy ze szpinakiem tuż przed podaniem.
Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 5

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 5

Szpinak myjemy, suszymy, siekamy i podsmażamy na maśle.

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 5

Dodajemy do szpinaku zmiażdżony czosnek, ser, i pokrojonego łososia.

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 5

Całość dusimy jakieś 10 min., doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 5

Makaron odcedzamy i mieszamy ze szpinakiem tuż przed podaniem.

Szpinak, łosoś i ricotta to doskonale zgrane kulinarne trio. Ich przygotowanie to zaledwie chwila, która pozwoli Ci przyrządzić smaczne i oryginalne danie obiadowe. Makaron z serem ricotta to połączenie gwarantujące ciekawy smak. Kompozycję tę koniecznie podawaj z Twoim ulubionym makaronem, ugotowanym al dente.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36.1g / 21%
Węglowodany
80.2g / 48%
Tłuszcze
24.1g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha