Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

(32)
46 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Makaron pełnoziarnisty (graham) wstążki
1  opakowanie
Szpinak Mrożony
80  g
Masło
4 
Cebula
150  ml
Śmietana 30%
trochę
Sól morska
6  ząbków
Czosnek
trochę
Ser żółty tarty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.1 g
Wartość energetyczna
501 kcal
Tłuszcze
16 g
Białko
17.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makaron ze szpinakiem to idealny sposób na to, by przekonać siebie i innych członków rodziny do zieleniny. Mdły zazwyczaj szpinak tutaj ma wyrazisty smak i zachęca, by sięgnąć po kolejną porcję. Poza tym jest to danie szybkie i łatwe do wykonania. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie uważa się za zdolnego kucharza. Co więcej – potrzeba tylko kilku prostych składników – można je mieć zawsze pod ręką, żeby stworzyć na szybko pyszny i pożywny obiad.

 

Przepis na makaron ze szpinakiem wymaga dosłownie kilku prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Skorzystaj z instrukcji na opakowaniu, by makaron był al dente. Na patelni roztop masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż, aż cebula zmięknie.

 

Dodaj zamrożony szpinak oraz pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś całość pod przykryciem około 10 minut, aż szpinak zupełnie się rozmrozi i podsmaży. Na koniec ostrożnie dolej śmietanę, cały czas mieszając szpinak. W ten sposób unikniesz zwarzenia. Makaron z dodatkiem śmietany będzie zdecydowanie łagodniejszy. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane, zdejmij szpinak z ognia i dodaj do niego makaron. Ponownie wymieszaj.

 

Każdą porcję makaronu ze szpinakiem posyp startym serem. Makaron ze szpinakiem i serem żółtym to doskonałe połączenie. Smak jest bardziej urozmaicony, a składniki jeszcze lepiej ze sobą połączone za sprawą ciągnącego się roztopionego sera. Świetnie sprawdzi się parmezan, ale niezłym dodatkiem będzie również mozzarella. W ostateczności makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem można zjeść z takim serem, jak edamski czy gouda. Najlepiej sprawdzi się makaron wstążki, ale możesz wykorzystać też muszelki, świderki czy inny ulubiony rodzaj.

 

Ciemny makaron ze szpinakiem to bezmięsny przepis odpowiedni dla wegetarian. Będzie też sycącym rozgrzewającym posiłkiem dla tych, którzy na co dzień jedzą mięso. Nadaje się na szybki obiad, gdy nie masz ochoty na skomplikowane receptury i kulinarne eksperymenty dla ambitnych.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    10 min
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.
  • Krok 2

    10 min
    Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości.
  • Krok 3

    14 min
    Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zwarzenia.
  • Krok 5

    5 min
    Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
  • Krok 6

    2 min
    Każdą porcję posypujemy startym serem.
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Krok 1 z 6

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Krok 2 z 6

Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości.

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Krok 3 z 6

Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Krok 4 z 6

Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zwarzenia.

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Krok 5 z 6

Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Krok 6 z 6

Każdą porcję posypujemy startym serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.2 z 5
4.1612903225806
Wszystkich ocen: 31
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
3131
1515
1111
22
11
22

Opinie

5

(Brak tytułu)

Pyszne 😁
Juta (niezweryfikowany) 04/04/2025-03:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2025-04:49 CEST
Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! Masz ochotę na więcej? Zajrzyj do naszych innych propozycji – gwarantujemy kolejne pyszności! 😁
5

Wioletta

Makaron z szpinakiem rewelka polecam
Anonim (niezweryfikowany) 01/23/2024-09:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/24/2024-12:30 CET
Cieszymy się, że Ci smakowało. Dziękujemy i pozdrawiamy! 😊
4

Agnieszka

Bez przesady z tą cebulą ja dadałam 2 i było za dużo
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2021-12:08 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-06:44 CET
Agnieszka, dużo zależy od wielkości cebuli, ale oczywiście zachęcamy do eksperymentowania i dostosowywania przepisów do własnego gustu i smaku :)
4

Dobre ale polecam parę zmian

Robiąc według przepisu polecam: dodać śmietanę 18 nie 30, dać minimum połowę wiecej czosnku oraz dodać trochę pieprzu do szpinaku.
Anonim (niezweryfikowany) 10/05/2021-03:28 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
2

Słabe

Albo ja nie umiem gotować albo to jest nie dobre, nie polecam 2/7
Józek (niezweryfikowany) 10/05/2021-02:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Dominika

Dodajemy śmietanę słodką, tak?
Anonim (niezweryfikowany) 07/17/2021-12:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-03:29 CEST
Tak, chodzi o słodką 30% odpowiednią do zup, sosów czy deserów.
4

Krzysztof

1 opakowanie szpinaku ?
Ile gramów ? Są różne opakowania.
Anonim (niezweryfikowany) 06/11/2021-09:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/06/2021-10:01 CEST
Krzysztofie, wystarczy opakowanie 450-500 g. W przypadku szpinaku świeżego można dać więcej, szpinak podczas duszenia straci wodę.
4

Arkadiusz

Polecam dodać do tego pokrojonego w kostkę kurczaka.
Anonim (niezweryfikowany) 05/30/2021-08:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/06/2021-10:00 CEST
Dobry pomysł!
4

Zuzanna

Można dodać sera fety wtedy jest jeszcze lepsze ale przepis sam w sobie super jest.
Anonim (niezweryfikowany) 05/11/2021-01:51 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/17/2021-04:09 CEST
Dziękujemy :) Wszelkie eksperymenty są mile widziane - szpinak baaardzo lubi fetę :)
4

Elżbieta

Można wycisnąć di szoinaku trochę soku z cytryny i odrobinę otertej skórki cytrynowej.
Anonim (niezweryfikowany) 04/28/2021-11:25 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/17/2021-04:08 CEST
Elżbieta, słuszna uwaga - sok z cytryny i skórka będą świetnymi dodatkami na przełamanie smaku. :)

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni
  • Makaron mac and cheese

    Makaron mac and cheese

    20 min Łatwy
  • Makaron z serem białym na słodko

    Makaron z serem białym na słodko

    20 min Łatwy
  • Makaron z sosem brokułowym

    Makaron z sosem brokułowym

    39 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu