Wioletta
Agnieszka
Dobre ale polecam parę zmian
Słabe
Dominika
Krzysztof
Ile gramów ? Są różne opakowania.
Ciesz się swoimi posiłkami!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makaron ze szpinakiem to idealny sposób na to, by przekonać siebie i innych członków rodziny do zieleniny. Mdły zazwyczaj szpinak tutaj ma wyrazisty smak i zachęca, by sięgnąć po kolejną porcję. Poza tym jest to danie szybkie i łatwe do wykonania. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie uważa się za zdolnego kucharza. Co więcej – potrzeba tylko kilku prostych składników – można je mieć zawsze pod ręką, żeby stworzyć na szybko pyszny i pożywny obiad.
Przepis na makaron ze szpinakiem wymaga dosłownie kilku prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Skorzystaj z instrukcji na opakowaniu, by makaron był al dente. Na patelni roztop masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż, aż cebula zmięknie.
Dodaj zamrożony szpinak oraz pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś całość pod przykryciem około 10 minut, aż szpinak zupełnie się rozmrozi i podsmaży. Na koniec ostrożnie dolej śmietanę, cały czas mieszając szpinak. W ten sposób unikniesz zwarzenia. Makaron z dodatkiem śmietany będzie zdecydowanie łagodniejszy. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane, zdejmij szpinak z ognia i dodaj do niego makaron. Ponownie wymieszaj.
Każdą porcję makaronu ze szpinakiem posyp startym serem. Makaron ze szpinakiem i serem żółtym to doskonałe połączenie. Smak jest bardziej urozmaicony, a składniki jeszcze lepiej ze sobą połączone za sprawą ciągnącego się roztopionego sera. Świetnie sprawdzi się parmezan, ale niezłym dodatkiem będzie również mozzarella. W ostateczności makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem można zjeść z takim serem, jak edamski czy gouda. Najlepiej sprawdzi się makaron wstążki, ale możesz wykorzystać też muszelki, świderki czy inny ulubiony rodzaj.
Ciemny makaron ze szpinakiem to bezmięsny przepis odpowiedni dla wegetarian. Będzie też sycącym rozgrzewającym posiłkiem dla tych, którzy na co dzień jedzą mięso. Nadaje się na szybki obiad, gdy nie masz ochoty na skomplikowane receptury i kulinarne eksperymenty dla ambitnych.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.
Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości.
Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zwarzenia.
Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Każdą porcję posypujemy startym serem.
(Brak tytułu)