90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.9g / 19%
Węglowodany
40.5g / 33%
Tłuszcze
26.7g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest teachmetiger

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Szpinak Baby
1  kg
Ziemniaki
10  plastrów
Boczek wędzony
2  łyżek
Masło
1 
Cebula
1 
Por
1  ząbek
6  gałązek
Szczypiorek
250  g
Ser ricotta
200  g
Ser feta
0.33  szklanka
Śmietana 30%
100  ml
Śmietana kwaśna 12%
5 
Jajko
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
2  łyżeczek
Oregano
1  łyżeczka
Natka pietruszki
trochę
Pieprz i sól
1  łyżka
Oliwa z oliwek
80  g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.87 g
Węglowodany
40.5 g
Tłuszcze
26.67 g
Wartość energetyczna
475.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem ziemniakami i serem to danie obiadowe, które zachwyca smakiem. Zapiekankę upieczesz w żaroodpornym naczyniu, dzięki czemu kolorowe warstwy dania będą widoczne dla wszystkich uczestników posiłku. Zobacz, jak wyczarować aromatyczny obiad dla najbliższych!
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź ziemniaki na durszlaku.
Krok 2
10 min
Szpinak opłucz i osusz na ściereczce. Do garnka po ziemniakach wrzuć szpinak, przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zamieszaj szpinak. Gotuj jeszcze chwilę, aż liście zwiędną. Odcedź szpinak na sitku. Poczekaj aż trochę ostygnie.
Krok 3
10 min
W tym czasie na suchej patelni przesmaż boczek.
Krok 4
3 min
Cebulę pokrój w kosteczkę.
Krok 5
2 min
Por przekrój wzdłuż, a powstałe części ponownie wzdłuż. Następnie w poprzek.
Krok 6
5 min
Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
Krok 7
10 min
Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, dodaj por i czosnek. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 8 minut, natomiast pod koniec dodaj szczypiorek.
Krok 8
5 min
Jaja roztrzep z kremówką, dodaj sól i pieprz.
Krok 9
5 min
Szpinak dokładnie odsącz, przełóż na deskę i grubo posiekaj. Do szpinaku dodaj zawartość patelni. Dodaj 1 łyżeczkę oregano i pozostałe przyprawy. Delikatnie wymieszaj.
Krok 10
5 min
Dodaj połowę ricotty oraz wkrusz połowę fety. Wlej masę jajeczno-śmietanową i delikatnie wymieszaj. Resztę sera wymieszaj z kwaśną śmietaną.
Krok 11
5 min
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dno wyłóż połowę ziemniaków. Posyp je solą i pieprzem. Rozłóż plastry bekonu. Wyłóż masę szpinakowo-serową. Rozprowadź mieszankę serowo-śmietanową. Przykryj resztą ziemniaków. Posól i popieprz. Na wierzchu połóż plastry sera. Posyp go łyżeczką oregano.
Krok 12
40 min
Zapiekaj pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 1 z 12

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź ziemniaki na durszlaku.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 2 z 12

Szpinak opłucz i osusz na ściereczce. Do garnka po ziemniakach wrzuć szpinak, przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zamieszaj szpinak. Gotuj jeszcze chwilę, aż liście zwiędną. Odcedź szpinak na sitku. Poczekaj aż trochę ostygnie.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 3 z 12

W tym czasie na suchej patelni przesmaż boczek.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 4 z 12

Cebulę pokrój w kosteczkę.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 5 z 12

Por przekrój wzdłuż, a powstałe części ponownie wzdłuż. Następnie w poprzek.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 6 z 12

Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 7 z 12

Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, dodaj por i czosnek. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 8 minut, natomiast pod koniec dodaj szczypiorek.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 8 z 12

Jaja roztrzep z kremówką, dodaj sól i pieprz.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 9 z 12

Szpinak dokładnie odsącz, przełóż na deskę i grubo posiekaj. Do szpinaku dodaj zawartość patelni. Dodaj 1 łyżeczkę oregano i pozostałe przyprawy. Delikatnie wymieszaj.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 10 z 12

Dodaj połowę ricotty oraz wkrusz połowę fety. Wlej masę jajeczno-śmietanową i delikatnie wymieszaj. Resztę sera wymieszaj z kwaśną śmietaną.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 11 z 12

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dno wyłóż połowę ziemniaków. Posyp je solą i pieprzem. Rozłóż plastry bekonu. Wyłóż masę szpinakowo-serową. Rozprowadź mieszankę serowo-śmietanową. Przykryj resztą ziemniaków. Posól i popieprz. Na wierzchu połóż plastry sera. Posyp go łyżeczką oregano.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 12 z 12

Zapiekaj pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika