Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ser

Bryndza

Bryndza może być spożywana na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do pierogów i pyz, kotletów i mięs, sałatek. Można ją zestawić nawet z owocami! Zainspiruj się przepisami WINIARY.

Przepisy 7

Banosz ukraiński z bryndzą

Banosz ukraiński z bryndzą

35 ze 100
28 min Łatwy
Jajka z pikantnym farszem

Jajka z pikantnym farszem

19 min Łatwy
Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

100 ze 100
2 godz 15 min Łatwy
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

55 ze 100
3 godz 50 min Łatwy
Zapiekanka z kaszy gryczanej z bryndzą i bakaliami

Zapiekanka z kaszy gryczanej z bryndzą i bakaliami

40 ze 100
52 min Łatwy
Gnocchi z pasternakiem i buraczanym koncentratem podane z bryndzą i bekonem

Gnocchi z pasternakiem i buraczanym koncentratem podane z bryndzą i bekonem

80 ze 100
59 min Łatwy
Grillowana sałata rzymska z boczkiem, bryndzą i sosem czosnkowym WINIARY

Grillowana sałata rzymska z boczkiem, bryndzą i sosem czosnkowym WINIARY

18 min Łatwy

Przepisy na dania z bryndzą

Bryndza może być spożywana zarówno na zimno, jak i jako element dań na gorąco. Idealnie pasuje do pierogów i pyz, kotletów i mięs, a także sałatek. Można ją zestawić nawet z owocami! Zainspiruj się naszymi przepisami! 

Czym jest bryndza? 

Bryndza to produkowany z owczego mleka biały ser podpuszczkowy o kwaśnym i słonym smaku. Wytwarzany jest nie tylko na polskim Podhalu. Powszechnie jadany jest też w Rumunii, Czechach, Austrii, a także na Słowacji i Ukrainie. Należy uważać na produkty sklepowe i wnikliwie czytać skład serów – może się okazać, że część z nich jest produkowana z domieszką mleka krowiego i niepotrzebnymi smakowymi dodatkami. Z czym jeść bryndzę? Sprawdźcie nasze pomysły. 

Bryndza na zimno 

Na zimno bryndzę podajemy zwykle w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Pysznie smakuje na kanapkach z dodatkiem świeżych warzyw lub chrupiącego bekonu. Wykorzystać ją można do przygotowania pysznego farszu do jajek, na przykład pikantnego farszu z chrzanem i chili. Bryndzę z powodzeniem możemy też dodać do sałatki, albo podać w towarzystwie wędlin i innych serów na eleganckiej desce. 

Przepisy z bryndzą na ciepło 

Zastanawiacie się, do czego dodać bryndzę na ciepło? Świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów lub wytrawnych naleśników. Możesz użyć jej jako dodatku do ulubionej zapiekanki, tarty, a nawet pizzy. Przygotuj pyszny gruziński chleb z serem i jajkiem – chaczapuri po adżarsku, lub zapiekankę z kaszy gryczanej z bryndzą i bakaliami, która zaskoczy wszystkich domowników. Gnocchi z pasternakiem i buraczanym koncentratem podane z bryndzą i bekonem doskonale sprawdzi się jako elegancka przystawka na imprezę, lub jako szybki obiad. Sprawdź nasze pomysły na pyszne dania z bryndzą i zaskocz swoich bliskich! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu