Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY
Dodaj do CookBook

Pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki (najlepiej ćwikłowe lub kolorowe)
1  łyżka
Miód
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz i sól
6  łyżek
Dressing winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY
100  g
Bryndza (ewentualnie ser feta lub kozi)
2  łyżek
Pestki dyni prażone
trochę
Rukola lub sałata
1  pęczek
Kolendra
1 
Cebula czerwona (opcjonalnie)
trochę
Świeża mięta (opcjonalnie)
trochę
Pestki granatu (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42 g
Wartość energetyczna
350.3 kcal
Tłuszcze
16.7 g
Białko
12.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz prostego przepisu, który urozmaici Twoje jesienne menu? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Zrób z nami pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY. Ta pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako mały posiłek, np. drugie śniadanie czy podwieczorek albo kolacja. Sprawdź, jak ją przygotować. To będzie prostsze niż myślisz!


Sałatka z pieczonego buraka – w sam raz na jesień

Bazą naszej sałatki są oczywiście pieczone buraki, które wcześniej warto przyprawić oliwą z oliwek, miodem, solą i pieprzem. Tak przygotowane buraki muszą spędzić w rozgrzanym piekarniku minimum godzinę (czas dopasuj do wielkości buraków, sprawdzając czy już są miękkie). Wystudzone buraki pokrój, ułóż na talerzu, a na wierzch rozłóż rukolę, pestki dyni, listki kolendry i ser – my proponujemy bryndzę, ale jeśli masz w lodówce trochę fety lub sera koziego - też świetnie będą tu pasować. Na koniec sos, czyli aromatyczny Dressing Winegret WINIARY i gotowe!

Jeśli chcesz urozmaicić smak tej sałatki, możesz dodać do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, listki mięty i pestki granatu, które będą zaskakującym, chrupiącym uzupełnieniem całości. Smacznego!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Buraki dokładnie umyj i obierz. Skrop oliwą z oliwek, miodem i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    60 min
    Zawiń buraki w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1-1,5 h lub aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw w folii do wystudzenia.
  • Krok 3

    1 min
    Upieczone buraki pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Na wierzchu dodaj rukolę, pokruszony ser, pestki dyni oraz listki kolendry. Całość polej Dressingiem Winegret WINIARY.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Sałatkę możesz podawać też z piórkami czerwonej cebuli, miętą i pestkami granatu.
Pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY

Krok 1 z 4

Buraki dokładnie umyj i obierz. Skrop oliwą z oliwek, miodem i dopraw solą i pieprzem.

Pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY

Krok 2 z 4

Zawiń buraki w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1-1,5 h lub aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw w folii do wystudzenia.

Pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY

Krok 3 z 4

Upieczone buraki pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Na wierzchu dodaj rukolę, pokruszony ser, pestki dyni oraz listki kolendry. Całość polej Dressingiem Winegret WINIARY.

Pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY

WSKAZÓWKA z 4

Sałatkę możesz podawać też z piórkami czerwonej cebuli, miętą i pestkami granatu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy
  • Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

    Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczone skrzydełka z kurczaka

    Pieczone skrzydełka z kurczaka

    2 godz 12 min Łatwy
  • Żeberka pieczone w kapuście słodkiej z sałatką ziemniaczaną

    Żeberka pieczone w kapuście słodkiej z sałatką ziemniaczaną

    2 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu