Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz prostego przepisu, który urozmaici Twoje jesienne menu? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Zrób z nami pieczone buraki z miodem i Dressingiem Winegret WINIARY. Ta pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako mały posiłek, np. drugie śniadanie czy podwieczorek albo kolacja. Sprawdź, jak ją przygotować. To będzie prostsze niż myślisz!
Sałatka z pieczonego buraka – w sam raz na jesień
Bazą naszej sałatki są oczywiście pieczone buraki, które wcześniej warto przyprawić oliwą z oliwek, miodem, solą i pieprzem. Tak przygotowane buraki muszą spędzić w rozgrzanym piekarniku minimum godzinę (czas dopasuj do wielkości buraków, sprawdzając czy już są miękkie). Wystudzone buraki pokrój, ułóż na talerzu, a na wierzch rozłóż rukolę, pestki dyni, listki kolendry i ser – my proponujemy bryndzę, ale jeśli masz w lodówce trochę fety lub sera koziego - też świetnie będą tu pasować. Na koniec sos, czyli aromatyczny Dressing Winegret WINIARY i gotowe!
Jeśli chcesz urozmaicić smak tej sałatki, możesz dodać do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, listki mięty i pestki granatu, które będą zaskakującym, chrupiącym uzupełnieniem całości. Smacznego!
Buraki dokładnie umyj i obierz. Skrop oliwą z oliwek, miodem i dopraw solą i pieprzem.
Zawiń buraki w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1-1,5 h lub aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw w folii do wystudzenia.
Upieczone buraki pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Na wierzchu dodaj rukolę, pokruszony ser, pestki dyni oraz listki kolendry. Całość polej Dressingiem Winegret WINIARY.
Sałatkę możesz podawać też z piórkami czerwonej cebuli, miętą i pestkami granatu.