Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Banosz ukraiński z bryndzą
Dodaj do CookBook

Banosz ukraiński z bryndzą

(0)
28 min
Łatwy
Kup składniki
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Kaszka kukurydziana (polenta)
250  ml
Woda
200  ml
Śmietanka 30%
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
50  g
Bryndza
1 
Cebula
100  g
Boczniaki
trochę
Olej do smażenia
1  szczypta
Wędzona papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.1 g
Wartość energetyczna
240.9 kcal
Tłuszcze
11.2 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ukraińska kuchnia wciąż jest dla nas nowością, ale warto ją odkrywać i otwierać się na jej smaki, które mogą być naprawdę zaskakujące i ciekawe. Jednym z przepisów zaczerpniętych właśnie z tamtych regionów jest banosz, a dokładniej banosz z bryndzą. Danie to może też występować pod nazwą banusz, ale to wciąż ta sama potrawa, która co ciekawe, znana jest nie tylko w Ukrainie, ale też i w Rumunii i naszych Karpatach. Banusz był niemal odświętną potrawą – przygotowywaną głównie dla gości.

Czym jest ten wspomniany wcześniej banosz ukraiński? To ciężkie i pożywne danie, coś na wzór gęstej potrawki, przygotowywane na bazie kaszy kukurydzianej (polenty), śmietany, skwarek i podawane z bryndzą. Intensywny w smaku górki ser dodaje charakteru całej potrawie – podkreśla też jej pochodzenie, bo banusz był najpopularniejszy właśnie w górzystych regionach, gdzie sycące jedzenie to stały element codziennego menu. Nieco lżejszą wersję otrzymasz, gdy połączysz śmietanę z wodą lub bulionem. Jak widać, banosz lub inaczej banusz nie należy do potraw dietetycznych, ale od czasu do czasu warto się na niego skusić i spróbować czegoś zupełnie nowego. Klasyczny banosz ukraiński przygotowuje się z mięsem. My proponujemy alternatywną wersję. Z nami zrobisz szybki banosz z bryndzą i boczniakami zamiast skwarek. Ale jeśli wolisz wersję mięsną, nie ma problemu. Wystarczy, że podsmażysz boczek, kiełbasę lub słoninę i dodasz je do całego dania.

Poznaj nasz przepis na banosz z bryndzą i zaskocz swoich bliskich tym ciekawym, ukraińsko-karpackim specjałem. To coś w sam raz dla miłośników nowych, nieoczywistych i wyrazistych smaków.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    15 min
    W garnku zagotuj wodę ze śmietanką i bulionem WINIARY. Kiedy płyn się zagotuje powoli cały czas mieszając, wsyp kaszkę i gotuj na małej mocy ok. 15 minut - od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę posiekaj. Boczniaki pokrój w drobną kostkę. Ser pokrusz w palcach.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni z odrobiną oleju obsmaż boczniaki, aż staną się rumiane i stracą objętość. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Na koniec całość dopraw wędzoną papryką.
  • Krok 4

    2 min
    Ugotowaną kaszę nałóż na talerz. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej okrasą z cebuli i grzybów oraz pokruszoną bryndzą.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Klasyczna wersja jest podawana ze skwarkami z boczku lub słoniny.
Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 1 z 5

W garnku zagotuj wodę ze śmietanką i bulionem WINIARY. Kiedy płyn się zagotuje powoli cały czas mieszając, wsyp kaszkę i gotuj na małej mocy ok. 15 minut - od czasu do czasu mieszając.

Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 2 z 5

Cebulę posiekaj. Boczniaki pokrój w drobną kostkę. Ser pokrusz w palcach.

Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 3 z 5

Na patelni z odrobiną oleju obsmaż boczniaki, aż staną się rumiane i stracą objętość. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Na koniec całość dopraw wędzoną papryką.

Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 4 z 5

Ugotowaną kaszę nałóż na talerz. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej okrasą z cebuli i grzybów oraz pokruszoną bryndzą.

Banosz ukraiński z bryndzą

WSKAZÓWKA z 5

Klasyczna wersja jest podawana ze skwarkami z boczku lub słoniny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu