Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Banosz ukraiński z bryndzą
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.7g / 13%
Węglowodany
27.1g / 45%
Tłuszcze
11.2g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Banosz ukraiński z bryndzą

+

Banosz ukraiński z bryndzą

Wróć

Banosz ukraiński z bryndzą

(0)
28min
Łatwy
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Kaszka kukurydziana (polenta)
250  ml
Woda
200  ml
Śmietanka 30%
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
50  g
Bryndza
1 
Cebula
100  g
Boczniaki
trochę
Olej do smażenia
1  szczypta
Wędzona papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.7 g
Węglowodany
27.09 g
Tłuszcze
11.23 g
Wartość energetyczna
240.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ukraińska kuchnia wciąż jest dla nas nowością, ale warto ją odkrywać i otwierać się na jej smaki, które mogą być naprawdę zaskakujące i ciekawe. Jednym z przepisów zaczerpniętych właśnie z tamtych regionów jest banosz, a dokładniej banosz z bryndzą. Danie to może też występować pod nazwą banusz, ale to wciąż ta sama potrawa, która co ciekawe, znana jest nie tylko w Ukrainie, ale też i w Rumunii i naszych Karpatach. Banusz był niemal odświętną potrawą – przygotowywaną głównie dla gości.

Czym jest ten wspomniany wcześniej banosz ukraiński? To ciężkie i pożywne danie, coś na wzór gęstej potrawki, przygotowywane na bazie kaszy kukurydzianej (polenty), śmietany, skwarek i podawane z bryndzą. Intensywny w smaku górki ser dodaje charakteru całej potrawie – podkreśla też jej pochodzenie, bo banusz był najpopularniejszy właśnie w górzystych regionach, gdzie sycące jedzenie to stały element codziennego menu. Nieco lżejszą wersję otrzymasz, gdy połączysz śmietanę z wodą lub bulionem. Jak widać, banosz lub inaczej banusz nie należy do potraw dietetycznych, ale od czasu do czasu warto się na niego skusić i spróbować czegoś zupełnie nowego. Klasyczny banosz ukraiński przygotowuje się z mięsem. My proponujemy alternatywną wersję. Z nami zrobisz szybki banosz z bryndzą i boczniakami zamiast skwarek. Ale jeśli wolisz wersję mięsną, nie ma problemu. Wystarczy, że podsmażysz boczek, kiełbasę lub słoninę i dodasz je do całego dania.

Poznaj nasz przepis na banosz z bryndzą i zaskocz swoich bliskich tym ciekawym, ukraińsko-karpackim specjałem. To coś w sam raz dla miłośników nowych, nieoczywistych i wyrazistych smaków.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    15 min
    W garnku zagotuj wodę ze śmietanką i bulionem WINIARY. Kiedy płyn się zagotuje powoli cały czas mieszając, wsyp kaszkę i gotuj na małej mocy ok. 15 minut - od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę posiekaj. Boczniaki pokrój w drobną kostkę. Ser pokrusz w palcach.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni z odrobiną oleju obsmaż boczniaki, aż staną się rumiane i stracą objętość. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Na koniec całość dopraw wędzoną papryką.
  • Krok 4

    2 min
    Ugotowaną kaszę nałóż na talerz. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej okrasą z cebuli i grzybów oraz pokruszoną bryndzą.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Klasyczna wersja jest podawana ze skwarkami z boczku lub słoniny.
Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 1 z 5

W garnku zagotuj wodę ze śmietanką i bulionem WINIARY. Kiedy płyn się zagotuje powoli cały czas mieszając, wsyp kaszkę i gotuj na małej mocy ok. 15 minut - od czasu do czasu mieszając.

Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 2 z 5

Cebulę posiekaj. Boczniaki pokrój w drobną kostkę. Ser pokrusz w palcach.

Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 3 z 5

Na patelni z odrobiną oleju obsmaż boczniaki, aż staną się rumiane i stracą objętość. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Na koniec całość dopraw wędzoną papryką.

Banosz ukraiński z bryndzą

Krok 4 z 5

Ugotowaną kaszę nałóż na talerz. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej okrasą z cebuli i grzybów oraz pokruszoną bryndzą.

Banosz ukraiński z bryndzą

WSKAZÓWKA z 5

Klasyczna wersja jest podawana ze skwarkami z boczku lub słoniny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

    Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

    1 godz Łatwy
  • Burrito z kaszą i wołowiną

    Burrito z kaszą i wołowiną

    40 min Łatwy
  • Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    47 min Łatwy
  • Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu