Nasze przepisy Przepisy z cytryną

Przepisy z cytryną

Można powiedzieć, że bez cytryn w kuchni – ani rusz! Kto nie wierzy – niech sprawdzi poniższe przepisy na dania z cytryną, a znajdzie wśród nich niemal wszystkie rodzaje dań – zupy, sałatki, potrawy mięsne, ryby, dżemy, torty i inne ciasta, a także lemoniady, nalewki, poncze i koktajle. Sok i skórka z cytryny podkreślą smak innych składników i dodadzą aromatu naszym daniom, a plasterki lub cząstki tych owoców łatwo możemy zamienić w efektowną dekorację naszych domowych przysmaków.

Kalorie

36 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Cytryna zawiera przede wszystkim witaminę C. Picie soku z cytryny nierozcieńczanego wodą nie jest zalecane przy podrażnionym gardle, ponieważ sok z cytryny może jeszcze bardziej podrażnić śluzówkę i wywołać uczucie pieczenia. Rano warto wypijać szklankę wody z sokiem z cytryny – witamina C spożywana regularnie wspiera odporność i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.

Ciekawostki

W XVIII wieku potwierdzono skuteczność cytryny w leczeniu szkorbutu – każdy marynarz we flocie angielskiej miał spożywać dziennie 30 g cytryny, aby nie chorować w czasie długich podróży.