Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na sałatkę, która będzie jednocześnie sycąca i pyszna? Koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą! To proste danie, które zaspokoi każdy głód. Sprawdzi się idealnie na przyjęcia urodzinowe, imieninowe i świąteczne. Łatwo ją przygotować, a do tego można to zrobić z wyprzedzeniem, by spokojnie znaleźć czas na pozostałe potrawy!
Zacznij od ugotowania torebki ryżu paraboiled. Gdy będzie gotowy, otwórz torebkę, przepłucz ryż zimną wodą i rozdrobnij widelcem. Weź jedną podwójną pierś z kurczaka i ugotuj ją w bulionie z kostki rosołowej. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie pokrój dużą w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie postępuj z ananasem, ale po odsączeniu również jego pokrój na kawałki wielkości zbliżonej do kostek kurczaka.
W dużej misce zmieszaj ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Sałatka już prawie gotowa! Wystarczy jeszcze dodać nieco smaku, doprawiając solą i pieprzem oraz dodając 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Wymieszaj składniki i odstaw sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą do lodówki – niech poleży w niej przynajmniej pół godziny, dzięki temu smaki lepiej się połączą.
Jeśli po zaserwowaniu zostanie ci trochę sałatki ryżowej z kurczakiem, możesz przechowywać ją w lodówce jeszcze przez 2 kolejne dni. Jednak jest tak pyszna, że szanse na to są niewielkie.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
20 min
Ryż gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Po czym osączam, opłukuję zimną wodą, wyjmuję z torebki i rozdrabniam widelcem.
Krok 2
20 min
Ananasa i kukurydzę osączam z zalewy. Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka kroję po ostudzeniu w dość dużą kostkę.
Krok 3
10 min
Do miski przekładam ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Dodaję majonez, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Całość dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Krok 1
z
4
Ryż gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Po czym osączam, opłukuję zimną wodą, wyjmuję z torebki i rozdrabniam widelcem.
Krok 2
z
4
Ananasa i kukurydzę osączam z zalewy. Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka kroję po ostudzeniu w dość dużą kostkę.
Krok 3
z
4
Do miski przekładam ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Dodaję majonez, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
z
4
Całość dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
B
Balbinka
Robię tą sałatkę od wielu lat i jest naszą ulubioną, do tego na duży plus mała ilość składników i szybki czas przygotowania. Ja obsmażam kurczaka z dużą ilością curry i dodaję kurkumy do ryżu, wtedy mam prawdziwie żółtą sałatkę a smak jest rewelacyjny.
Winiary
Expert
Same zalety :) Wierzymy, że jest pyszna - chcielibyśmy spróbować :)
A
Anna
Pyszna sałatka i prosta w wykonaniu, troszeczkę dolewam soku ananasowego i dodaję przyprawę curry :)
Winiary
Expert
Sok ananasowy to świetny pomysł na podbicie smaku :) Pozdrawiamy!
A
Anna
Sałatka pyszna. Warto na koniec dodać posiekany koperek
Winiary
Expert
Dziękujemy! :) Mamy nadzieję, że będziesz powtarzać ją częściej :)
Komentarze 3