Sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą
55min
Łatwy
200 g
Ryż parboiled
1
Podwójna Pierś z Kurczaka
400 g
Ananas z puszki
1 puszka
Kukurydza
3 łyżek
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
14.27 g
Węglowodany
59.63 g
Tłuszcze
14.67 g
Wartość energetyczna
418.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
20 min
Ryż gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Po czym osączam, opłukuję zimną wodą, wyjmuję z torebki i rozdrabniam widelcem.
Krok 2
20 min
Ananasa i kukurydzę osączam z zalewy. Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka kroję po ostudzeniu w dość dużą kostkę.
Krok 3
10 min
Do miski przekładam ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Dodaję majonez, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Całość dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Szukasz pomysłu na sałatkę, która będzie jednocześnie sycąca i pyszna? Koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą! To proste danie, które zaspokoi każdy głód. Sprawdzi się idealnie na przyjęcia urodzinowe, imieninowe i świąteczne. Łatwo ją przygotować, a do tego można to zrobić z wyprzedzeniem, by spokojnie znaleźć czas na pozostałe potrawy!
Zacznij od ugotowania torebki ryżu paraboiled. Gdy będzie gotowy, otwórz torebkę, przepłucz ryż zimną wodą i rozdrobnij widelcem. Weź jedną podwójną pierś z kurczaka i ugotuj ją w bulionie z kostki rosołowej. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie pokrój dużą w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie postępuj z ananasem, ale po odsączeniu również jego pokrój na kawałki wielkości zbliżonej do kostek kurczaka.
W dużej misce zmieszaj ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Sałatka już prawie gotowa! Wystarczy jeszcze dodać nieco smaku, doprawiając solą i pieprzem oraz dodając 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Wymieszaj składniki i odstaw sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą do lodówki – niech poleży w niej przynajmniej pół godziny, dzięki temu smaki lepiej się połączą.
Jeśli po zaserwowaniu zostanie ci trochę sałatki ryżowej z kurczakiem, możesz przechowywać ją w lodówce jeszcze przez 2 kolejne dni. Jednak jest tak pyszna, że szanse na to są niewielkie.
Zacznij od ugotowania torebki ryżu paraboiled. Gdy będzie gotowy, otwórz torebkę, przepłucz ryż zimną wodą i rozdrobnij widelcem. Weź jedną podwójną pierś z kurczaka i ugotuj ją w bulionie z kostki rosołowej. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie pokrój dużą w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie postępuj z ananasem, ale po odsączeniu również jego pokrój na kawałki wielkości zbliżonej do kostek kurczaka.
W dużej misce zmieszaj ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Sałatka już prawie gotowa! Wystarczy jeszcze dodać nieco smaku, doprawiając solą i pieprzem oraz dodając 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Wymieszaj składniki i odstaw sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą do lodówki – niech poleży w niej przynajmniej pół godziny, dzięki temu smaki lepiej się połączą.
Jeśli po zaserwowaniu zostanie ci trochę sałatki ryżowej z kurczakiem, możesz przechowywać ją w lodówce jeszcze przez 2 kolejne dni. Jednak jest tak pyszna, że szanse na to są niewielkie.
Komentarze 0