Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Filet z indyka w sosie żurawinowym
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22.6g / 39%
Węglowodany
5.5g / 9%
Tłuszcze
12.6g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Filet z indyka w sosie żurawinowym

+

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Wróć

Filet z indyka w sosie żurawinowym

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
700  g
Pierś z indyka
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
trochę
Majeranek
trochę
Słodka papryka
trochę
Sól
5  łyżek
Olej
1  opakowanie
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
3  łyżek
Żurawina do mięs
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.59 g
Węglowodany
5.54 g
Tłuszcze
12.62 g
Wartość energetyczna
224.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatne filety z indyka zapiekane z majerankiem, z wybornym żurawinowym sosem, przyrządzonym z Pieczeniowego Sosu WINIARY – to doskonały i pomysłowy pomysł na obiad. Filet z indyka można połączyć ze słodkim smakiem, dodając żurawinę do mięs. Indyka w sosie żurawinowym podawaj najlepiej z ryżem oraz sałatką z zielonej sałaty, oliwek i czerwonej cebuli.

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso natrzyj przyprawą ZIARENKA SMAKU, oprósz pieprzem, majerankiem i papryką. Ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop olejem.
  • Krok 2

    50 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 50 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Do szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, wymieszaj i wlej do naczynia z indykiem.
  • Krok 4

    10 min
    Piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso wyjmij, pokrój w cienkie plastry.
  • Krok 6

    3 min
    Do pozostałego w naczyniu sosu dodaj żurawinę i podaj oddzielnie w sosjerce.
Filet z indyka w sosie żurawinowym

Krok 1 z 6

Mięso natrzyj przyprawą ZIARENKA SMAKU, oprósz pieprzem, majerankiem i papryką. Ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop olejem.

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Krok 2 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 50 minut.

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Krok 3 z 6

Do szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, wymieszaj i wlej do naczynia z indykiem.

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Krok 4 z 6

Piecz jeszcze przez 5-10 minut.

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Krok 5 z 6

Mięso wyjmij, pokrój w cienkie plastry.

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Krok 6 z 6

Do pozostałego w naczyniu sosu dodaj żurawinę i podaj oddzielnie w sosjerce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Impreza
  • Karnawał
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni
  • Pieczeń wieprzowa z morelami

    Pieczeń wieprzowa z morelami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Rolada schabowa nadziewana z białymi kiełbaskami

    Rolada schabowa nadziewana z białymi kiełbaskami

    2 godz 1 min Łatwy
  • Pieczeń wieprzowa w sosie pomarańczowym

    Pieczeń wieprzowa w sosie pomarańczowym

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu