Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bakalie, suszone owoce

Przepisy na dania z suszonymi śliwkami

Śliwki mają wiele zastosowań i są prawdziwym skarbem polskiej kuchni. Sprawdź, do jakich dań można wykorzystać te aromatyczne suszone owoce o wyjątkowym smaku. 

Przepisy 32

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

70 ze 100
2 godz 15 min Łatwy
Świąteczny kurczak z bakaliami

Świąteczny kurczak z bakaliami

90 ze 100
54 min Łatwy
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

2 godz 7 min Łatwy
Bigos staropolski

Bigos staropolski

45 ze 100
4 godz 50 min Łatwy
Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

55 ze 100
3 godz 33 min Łatwy
Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

20 min Łatwy
Żeberka słodko-kwaśne

Żeberka słodko-kwaśne

70 ze 100
1 godz 21 min Łatwy
Żeberka w sosie BBQ

Żeberka w sosie BBQ

80 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Pełne słodyczy żeberka BBQ

Pełne słodyczy żeberka BBQ

75 ze 100
13 godz 50 min Łatwy
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

100 ze 100
2 godz 56 min Łatwy
Schab po królewsku

Schab po królewsku

70 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Kuskus z kurczakiem

Kuskus z kurczakiem

85 ze 100
1 godz 17 min Łatwy
Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

1 godz 30 min Łatwy
Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwkami

55 ze 100
2 godz Łatwy
Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

70 ze 100
1 godz 45 min Łatwy
Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

25 min Łatwy
Schab ze śliwkami w sosie winnym

Schab ze śliwkami w sosie winnym

65 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Tarta z kapustą i grzybami

Tarta z kapustą i grzybami

70 ze 100
2 godz 55 min Łatwy
Ciasto budyniowe z makiem

Ciasto budyniowe z makiem

1 godz 26 min Łatwy
Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet drobiowy ze śliwkami

1 godz 21 min Łatwy
Karkówka z ziemniakami i śliwkami

Karkówka z ziemniakami i śliwkami

95 ze 100
1 godz 16 min Łatwy
Kompot z suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami

Kompot z suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami

1 godz 5 min Łatwy
Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

2 godz 15 min Łatwy
Soczysty schab ze śliwką

Soczysty schab ze śliwką

70 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Zrazy z mielonej wołowiny

Zrazy z mielonej wołowiny

40 ze 100
1 godz 7 min Średni
Schab ze śliwką w galarecie

Schab ze śliwką w galarecie

13 godz 10 min Łatwy
Zupa z suszonych śliwek

Zupa z suszonych śliwek

35 min Łatwy
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

90 ze 100
15 godz 16 min Średni
Rolada z boczku i suszonych śliwek

Rolada z boczku i suszonych śliwek

26 godz 30 min Łatwy
Rolada schabowa ze śliwkami

Rolada schabowa ze śliwkami

40 ze 100
1 godz 54 min Łatwy
Sos BBQ z suszoną śliwką

Sos BBQ z suszoną śliwką

40 ze 100
30 min Łatwy
Szaszłyki śledziowe

Szaszłyki śledziowe

1 godz 35 min Łatwy

Skąd się wzięły suszone śliwki? 

Od stuleci śliwki są ważnym składnikiem wielu dań wpisanych w tradycję kuchni polskiej. Jeszcze nie tak dawno temu późną jesienią zbierano najładniejsze, dojrzałe owoce węgierki i suszono je w chlebowym piecu lub przydomowych wędzarniach, wykorzystując najczęściej gałęzie liściastych drzew, dzięki czemu śliwki zachowywały swoją słodycz i nabierały lekko dymnego posmaku. Suszenie i wędzenie od stuleci należało do jednych z najskuteczniejszych sposobów przechowywania. Tak zakonserwowane owoce dodawano do wielu dań, a przygotowywany w zimie kompot z suszonek do dziś należy do tradycyjnych potraw świątecznych, zajmujących ważne miejsce na wigilijnym stole. 

Dania główne z dodatkiem śliwek 

Upieczenie schabu w całości tak, żeby był kruchy, soczysty i aromatyczny, to prawdziwe wyzwanie. To dość suche mięso wymaga odpowiedniego marynowania, dzięki czemu nabiera bardziej wyrazistego smaku oraz miękkości. Nadzianie całego kawałka farszem sprawia, że nie tylko zachowuje ono soczystość, lecz także staje się wykwintną potrawą, doskonale prezentującą się na uroczystym stole. Schab ze śliwkami podaje się po pokrojeniu w grubsze plastry, najczęściej z takimi dodatkami, jak pieczone ziemniaczki, gotowane warzywa oraz sos własny. Po schłodzeniu sztuka mięsa jest przepyszną wędliną, będącą idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa. 

Aromatyczne śliwki suszone są również doskonałym składnikiem szaszłyków drobiowych, roladek z kurczaka, wątróbki z owocami czy porannego muesli. Bez dodatku kilku owoców staropolski bigos nie nabrałby cudownego aromatu wędzonki, zmieszanego z subtelną nutką słodyczy, ponieważ choć suszone śliwki są niewielkie, w ich wnętrzu drzemie prawdziwa moc smaku. 

Bez śliwek ani rusz 

Z suszonych śliwek można przygotować bardzo esencjonalne konfitury będące pysznym dodatkiem do ciast (pierniki, mazurki), deserów, wytrawnych mięs, a nawet pierogów. Wyjątkowy smak wędzonych owoców można także znaleźć w wykwintnych sosach śliwkowych doskonale urozmaicających smak klasycznych staropolskich potraw, np. faszerowana kaczka z pieca czy domowe wędliny własnej roboty. Ich walory doceniane są nie tylko w Europie. Bez nich nie powstałby słodko-pikantny hoisin – dip będący ważnym dodatkiem do wielu potraw kuchni chińskiej, jak pieczone żeberka wieprzowe oraz dania na bazie drobiu, warzyw i gotowanego makaronu. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu