Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kg
Ziemniaki
2  szklanek
Mak
trochę
Miód
100  g
Rodzynki
100  g
Suszone morele
50  g
Suszone śliwki
10  g
Orzechy laskowe
2  l
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.84 g
Węglowodany
63.12 g
Tłuszcze
20.1 g
Wartość energetyczna
479.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdy znajdzie czas, aby przygotować to nieskomplikowane, ale zaskakująco wyborne danie. Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami, posypane Cukrem wanilinowym WINIARY to znakomita przekąska, jeśli niespodziewanie pojawi się ochota na coś słodkiego. To danie, które przywoła wspomnienia lat dziecięcych i będzie pretekstem do długich rozmów przy świątecznym stole.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
  • Krok 2

    20 min
    Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
  • Krok 3

    30 min
    Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.
  • Krok 5

    5 min
    Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
  • Krok 6

    5 min
    Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
  • Krok 7

    5 min
    Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.
Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 2 z 7

Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 3 z 7

Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 4 z 7

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 5 z 7

Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 6 z 7

Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 7 z 7

Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    Łazanki z makiem i bakaliami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kutia wigilijna - jak zrobić?

    Kutia wigilijna - jak zrobić?

    1 godz 10 min Łatwy
  • Czekoladowe kulki

    Czekoladowe kulki

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu