Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami
Dodaj do CookBook

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kg
Ziemniaki
2  szklanek
Mak
trochę
Miód
100  g
Rodzynki
100  g
Suszone morele
50  g
Suszone śliwki
10  g
Orzechy laskowe
2  l
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63.1 g
Wartość energetyczna
479.6 kcal
Tłuszcze
20.1 g
Białko
17.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdy znajdzie czas, aby przygotować to nieskomplikowane, ale zaskakująco wyborne danie. Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami, posypane Cukrem wanilinowym WINIARY to znakomita przekąska, jeśli niespodziewanie pojawi się ochota na coś słodkiego. To danie, które przywoła wspomnienia lat dziecięcych i będzie pretekstem do długich rozmów przy świątecznym stole.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
  • Krok 2

    20 min
    Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
  • Krok 3

    30 min
    Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.
  • Krok 5

    5 min
    Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
  • Krok 6

    5 min
    Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
  • Krok 7

    5 min
    Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.
Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 2 z 7

Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 3 z 7

Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 4 z 7

Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 5 z 7

Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 6 z 7

Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Krok 7 z 7

Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    1 godz 12 min Łatwy
  • Przepis na placki ziemniaczane

    Przepis na placki ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Pączki ziemniaczane

    Pączki ziemniaczane

    37 min Łatwy
  • Krokiety ziemniaczane

    Krokiety ziemniaczane

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu