
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
20 minKrok 3
30 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
5 min
Krok 1 z 7
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.

Krok 2 z 7
Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.

Krok 3 z 7
Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.

Krok 4 z 7
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.

Krok 5 z 7
Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.

Krok 6 z 7
Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.

Krok 7 z 7
Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0