Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Każdy znajdzie czas, aby przygotować to nieskomplikowane, ale zaskakująco wyborne danie. Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami, posypane Cukrem wanilinowym WINIARY to znakomita przekąska, jeśli niespodziewanie pojawi się ochota na coś słodkiego. To danie, które przywoła wspomnienia lat dziecięcych i będzie pretekstem do długich rozmów przy świątecznym stole.
Przygotowanie
90 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
Krok 2
20 min
Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
Krok 3
30 min
Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 4
10 min
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.
Krok 5
5 min
Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
Krok 6
5 min
Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
Krok 7
5 min
Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.
Krok 1
z
7
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
Krok 2
z
7
Kuleczki następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
Krok 3
z
7
Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 4
z
7
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.
Krok 5
z
7
Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
Krok 6
z
7
Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
Krok 7
z
7
Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0