Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z mielonej wołowiny

0
67 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Ogórek kiszony starty
0.5 szklanka
Marchew
1 trochę
Suszone śliwki
4 łyżek
Musztarda Dijon
500 g
Mięso mielone wołowe
1 paczka
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
2 łyżek
Mąka
4 
Cebula
3 łyżek
Olej
5 
Suszone grzyby
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.94 g
Węglowodany
20.09 g
Tłuszcze
27.63 g
Wartość energetyczna
439.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
1 min
W misce wymieszaj startego ogórka z marchewką, posiekaną śliwką oraz musztardą.
Krok 2
1 min
Mięso dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Na blacie rozwiń folię spożywczą, ułóż na niej kulkę mięsa i uformuj płaski kotlet. Na wierzch nałóż około 1,5 łyżki musztardy z warzywami.
Krok 4
15 min
Na dłoni umieść kotlet na folii i uformuj zrazy, zawijając ciasno w folii. Włóż do lodówki na 15 minut, by lekko schłodzić, po czym zdejmij folię i obtaczaj każdy kotlet w mące. Przekładaj do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
3 min
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondlu na oleju.
Krok 6
1 min
Przygotuj bulion, dodając kostkę do pół litra zagotowanej wody. Przelej do rondla.
Krok 7
5 min
Pozostały Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrób w pół litra zimnej wody i dodaj do całości. Dodaj grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.
Krok 8
40 min
Powstały sos wylej na zrazy do naczynia żaroodpornego. Duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.
Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 1 z 8

W misce wymieszaj startego ogórka z marchewką, posiekaną śliwką oraz musztardą.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 2 z 8

Mięso dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Dokładnie wymieszaj.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 3 z 8

Na blacie rozwiń folię spożywczą, ułóż na niej kulkę mięsa i uformuj płaski kotlet. Na wierzch nałóż około 1,5 łyżki musztardy z warzywami.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 4 z 8

Na dłoni umieść kotlet na folii i uformuj zrazy, zawijając ciasno w folii. Włóż do lodówki na 15 minut, by lekko schłodzić, po czym zdejmij folię i obtaczaj każdy kotlet w mące. Przekładaj do naczynia żaroodpornego.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 5 z 8

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondlu na oleju.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 6 z 8

Przygotuj bulion, dodając kostkę do pół litra zagotowanej wody. Przelej do rondla.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 7 z 8

Pozostały Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrób w pół litra zimnej wody i dodaj do całości. Dodaj grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 8 z 8

Powstały sos wylej na zrazy do naczynia żaroodpornego. Duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.

Zrazy z mielonej wołowiny to obiad pisany przez wielkie „o”! Zrazy przyrządzamy z soczystej wołowiny z udźca, a charakterny farsz – z marchewki, ogórka, śliwek i musztardy. Dodatkowo zrazy z mielonej wołowiny doprawiamy Sosem Pieczeniowym Ciemnym WINIARY oraz dodatkiem jałowca, suszonych grzybów i bulionu warzywnego. Zrazy z mielonej wołowiny to kwintesencja najlepszego smaku i najintensywniejszego aromatu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika