Zrazy z mielonej wołowiny
67min
Średni
1 szklanka
Ogórek kiszony starty
0.5 szklanka
Marchew
1 trochę
Suszone śliwki
4 łyżek
Musztarda Dijon
500 g
Mięso mielone wołowe
1 opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
2 łyżek
Mąka
4
Cebula
3 łyżek
Olej
1 kostka
5
Suszone grzyby
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
26.94 g
Węglowodany
20.09 g
Tłuszcze
27.63 g
Wartość energetyczna
439.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
1 min
W misce wymieszaj startego ogórka z marchewką, posiekaną śliwką oraz musztardą.
Krok 2
1 min
Mięso dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Na blacie rozwiń folię spożywczą, ułóż na niej kulkę mięsa i uformuj płaski kotlet. Na wierzch nałóż około 1,5 łyżki musztardy z warzywami.
Krok 4
15 min
Na dłoni umieść kotlet na folii i uformuj zrazy, zawijając ciasno w folii. Włóż do lodówki na 15 minut, by lekko schłodzić, po czym zdejmij folię i obtaczaj każdy kotlet w mące. Przekładaj do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
3 min
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondlu na oleju.
Krok 6
1 min
Przygotuj bulion, dodając kostkę do pół litra zagotowanej wody. Przelej do rondla.
Krok 7
5 min
Pozostały Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrób w pół litra zimnej wody i dodaj do całości. Dodaj grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.
Krok 8
40 min
Powstały sos wylej na zrazy do naczynia żaroodpornego. Duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.
Zrazy z mielonej wołowiny to obiad pisany przez wielkie „o”! Zrazy przyrządzamy z soczystej wołowiny z udźca, a charakterny farsz – z marchewki, ogórka, śliwek i musztardy. Dodatkowo zrazy z mielonej wołowiny doprawiamy Sosem Pieczeniowym Ciemnym WINIARY oraz dodatkiem jałowca, suszonych grzybów i bulionu warzywnego. Zrazy z mielonej wołowiny to kwintesencja najlepszego smaku i najintensywniejszego aromatu!
Komentarze 0