Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zrazy z mielonej wołowiny
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.9g / 25%
Węglowodany
20.1g / 18%
Tłuszcze
27.6g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zrazy z mielonej wołowiny

+

Zrazy z mielonej wołowiny

Wróć

Zrazy z mielonej wołowiny

(2)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ogórek kiszony starty
0.5  szklanka
Marchew
trochę
Suszone śliwki
4  łyżek
Musztarda Dijon
500  g
Mięso mielone wołowe
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
2  łyżek
Mąka
4 
Cebula
3  łyżek
Olej
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
5 
Suszone grzyby
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.94 g
Węglowodany
20.09 g
Tłuszcze
27.63 g
Wartość energetyczna
439.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy z mielonej wołowiny to obiad pisany przez wielkie „o”! Zrazy przyrządzamy z soczystej wołowiny z udźca, a charakterny farsz – z marchewki, ogórka, śliwek i musztardy. Dodatkowo zrazy z mielonej wołowiny doprawiamy Sosem Pieczeniowym Ciemnym WINIARY oraz dodatkiem jałowca, suszonych grzybów i bulionu warzywnego. Zrazy z mielonej wołowiny to kwintesencja najlepszego smaku i najintensywniejszego aromatu!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    1 min
    W misce wymieszaj startego ogórka z marchewką, posiekaną śliwką oraz musztardą.
  • Krok 2

    1 min
    Mięso dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    1 min
    Na blacie rozwiń folię spożywczą, ułóż na niej kulkę mięsa i uformuj płaski kotlet. Na wierzch nałóż około 1,5 łyżki musztardy z warzywami.
  • Krok 4

    15 min
    Na dłoni umieść kotlet na folii i uformuj zrazy, zawijając ciasno w folii. Włóż do lodówki na 15 minut, by lekko schłodzić, po czym zdejmij folię i obtaczaj każdy kotlet w mące. Przekładaj do naczynia żaroodpornego.
  • Krok 5

    3 min
    Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondlu na oleju.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotuj bulion, dodając kostkę do pół litra zagotowanej wody. Przelej do rondla.
  • Krok 7

    5 min
    Pozostały Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrób w pół litra zimnej wody i dodaj do całości. Dodaj grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.
  • Krok 8

    40 min
    Powstały sos wylej na zrazy do naczynia żaroodpornego. Duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.
Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 1 z 8

W misce wymieszaj startego ogórka z marchewką, posiekaną śliwką oraz musztardą.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 2 z 8

Mięso dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Dokładnie wymieszaj.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 3 z 8

Na blacie rozwiń folię spożywczą, ułóż na niej kulkę mięsa i uformuj płaski kotlet. Na wierzch nałóż około 1,5 łyżki musztardy z warzywami.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 4 z 8

Na dłoni umieść kotlet na folii i uformuj zrazy, zawijając ciasno w folii. Włóż do lodówki na 15 minut, by lekko schłodzić, po czym zdejmij folię i obtaczaj każdy kotlet w mące. Przekładaj do naczynia żaroodpornego.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 5 z 8

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondlu na oleju.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 6 z 8

Przygotuj bulion, dodając kostkę do pół litra zagotowanej wody. Przelej do rondla.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 7 z 8

Pozostały Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrób w pół litra zimnej wody i dodaj do całości. Dodaj grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.

Zrazy z mielonej wołowiny

Krok 8 z 8

Powstały sos wylej na zrazy do naczynia żaroodpornego. Duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jaskółcze gniazdo

    Jaskółcze gniazdo

    1 godz 16 min Łatwy
  • Sztufada wołowa z buraczkami

    Sztufada wołowa z buraczkami

    5 godz 25 min Łatwy
  • Zrazy wieprzowe nadziewane

    Zrazy wieprzowe nadziewane

    13 godz 52 min Łatwy
  • Zrazy

    Zrazy

    2 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu