Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z suszonych śliwek, przygotowywana i podawana była i jest do dnia dzisiejszego w wielu domach tylko na wigilijną kolację. Jest szczególnie znana w regionie, z którego pochodzę czyli na Kujawach. Większość Kujawianek nie wyobraża sobie, aby przygotowywać tę potrawę na inne okazje w ciągu roku:-) W moim domu na wigilijnym stole też królowała zupa z suszonych śliwek, jednak kiedy mam wielką ochotę robię ją jeszcze raz lub dwa razy w ciągu roku, bo bardzo lubię zapach i smak śliwkowego suszu...
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Śliwki myjemy, wrzucamy do 2l wrzącej wody i gotujemy z cukrem, aż owoce lekko się rozgotują.
Krok 2
5 min
Budyń waniliowy rozrabiamy w szklance wody - wlewamy do gotującej zupy.
Krok 3
5 min
Całość gotujemy 2-3 minuty. Próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem. Podajemy z drobnym makaronem.
Krok 1
z
3
Śliwki myjemy, wrzucamy do 2l wrzącej wody i gotujemy z cukrem, aż owoce lekko się rozgotują.
Krok 2
z
3
Budyń waniliowy rozrabiamy w szklance wody - wlewamy do gotującej zupy.
Krok 3
z
3
Całość gotujemy 2-3 minuty. Próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem. Podajemy z drobnym makaronem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1