Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto budyniowe z makiem

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Cukier
2 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
0.5 szklanka
Mak
0.25 szklanka
Wiórki kokosowe
20 dag
Masło
1.5 szklanek
Mleko
4 łyżek
Cukier puder
1 słoik
Dżem porzeczkowy
0.5 tabliczka
Czekolada gorzka
1 łyżka
Mleko
10 
Suszone śliwki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
232.54 kcal
Tłuszcze
15.37 g
Węglowodany
20.3 g
Białko
4.89 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
10 min
Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.
Krok 2
5 min
Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Krok 3
5 min
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.
Krok 4
5 min
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
Krok 5
30 min
Piec w temp do 180 st około 30 min.
Krok 6
10 min
Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.
Krok 7
10 min
Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
Krok 8
10 min
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Krok 9
1 min
Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto budyniowe z makiem

Krok 1 z 9

Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 2 z 9

Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 3 z 9

Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 4 z 9

Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 5 z 9

Piec w temp do 180 st około 30 min.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 6 z 9

Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 7 z 9

Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 8 z 9

Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 9 z 9

Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

Ciasto budyniowe z makiem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, kakao i mak. Krem zaś to nie tylko budyniowa masa, ale także dodatek soczystego dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch natomiast to oprócz śliwek także aksamitna, czekoladowa polewa. Ciasto budyniowe z makiem możesz dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi i makiem, a następnie podawać z filiżanką niedzielnej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika