Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto budyniowe z makiem

Ciasto budyniowe z makiem

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
0.5  szklanka
Mak
0.25  szklanka
Wiórki kokosowe
20  dag
Masło
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1.5  szklanek
Mleko
4  łyżek
Cukier puder
1  słoik
Dżem porzeczkowy
0.5  tabliczka
Czekolada gorzka
1  łyżka
Mleko
10 
Suszone śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.89 g
Węglowodany
21.9 g
Tłuszcze
13.77 g
Wartość energetyczna
232.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto budyniowe z makiem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, kakao i mak. Krem zaś to nie tylko budyniowa masa, ale także dodatek soczystego dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch natomiast to oprócz śliwek także aksamitna, czekoladowa polewa. Ciasto budyniowe z makiem możesz dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi i makiem, a następnie podawać z filiżanką niedzielnej kawy.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.
  • Krok 4

    5 min
    Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
  • Krok 5

    30 min
    Piec w temp do 180 st około 30 min.
  • Krok 6

    10 min
    Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.
  • Krok 7

    10 min
    Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
  • Krok 8

    10 min
    Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
  • Krok 9

    1 min
    Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto budyniowe z makiem

Krok 1 z 9

Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 2 z 9

Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 3 z 9

Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 4 z 9

Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 5 z 9

Piec w temp do 180 st około 30 min.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 6 z 9

Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 7 z 9

Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 8 z 9

Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 9 z 9

Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    2 godz 43 min Łatwy
  • Ciasto z ananasową masą

    Ciasto z ananasową masą

    1 godz 55 min Łatwy
  • Marlenka

    Marlenka

    6 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu