Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto budyniowe z makiem
Dodaj do CookBook

Ciasto budyniowe z makiem

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
0.5  szklanka
Mak
0.25  szklanka
Wiórki kokosowe
20  dag
Masło
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1.5  szklanek
Mleko
4  łyżek
Cukier puder
1  słoik
Dżem porzeczkowy
0.5  tabliczka
Czekolada gorzka
1  łyżka
Mleko
10 
Suszone śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.9 g
Wartość energetyczna
232.5 kcal
Tłuszcze
13.8 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto budyniowe z makiem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, kakao i mak. Krem zaś to nie tylko budyniowa masa, ale także dodatek soczystego dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch natomiast to oprócz śliwek także aksamitna, czekoladowa polewa. Ciasto budyniowe z makiem możesz dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi i makiem, a następnie podawać z filiżanką niedzielnej kawy.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.
  • Krok 4

    5 min
    Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
  • Krok 5

    30 min
    Piec w temp do 180 st około 30 min.
  • Krok 6

    10 min
    Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.
  • Krok 7

    10 min
    Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
  • Krok 8

    10 min
    Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
  • Krok 9

    1 min
    Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto budyniowe z makiem

Krok 1 z 9

Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 2 z 9

Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 3 z 9

Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 4 z 9

Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 5 z 9

Piec w temp do 180 st około 30 min.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 6 z 9

Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 7 z 9

Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 8 z 9

Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.

Ciasto budyniowe z makiem

Krok 9 z 9

Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Sylwia

Źle dobrane proporcje!
Anonim (niezweryfikowany) 01/21/2024-02:24 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu