Wigilijny kompot z suszu
20min
Łatwy
1 łyżeczka
1 trochę
100 g
Morele
100 g
Suszone jabłka
100 g
Suszone śliwki
0.5 szklanka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
0.56 g
Węglowodany
31.86 g
Tłuszcze
0.14 g
Wartość energetyczna
121.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
2 min
Owoce namocz.
Krok 2
10 min
Zagotuj 2 litry wody z cukrem. Dodaj morele i jabłka. Całość gotuj 10 minut.
Krok 3
5 min
Dodaj śliwki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 4
2 min
Dopraw do smaku Cukrem wanilinowym i Kwaskiem cytrynowym.
Krok 5
1 min
Podawaj po ostudzeniu.
Dla tych, co przepadają za tradycyjnymi, świątecznymi smakami – pyszny wigilijny kompot z suszu. Do mieszanki suszonych owoców – moreli, jabłek i śliwek – wystarczy dodać cukier oraz Kwasek cytrynowy WINIARY i nutkę Cukru wanilinowego WINIARY, by uzyskać niezrównany smak domowego, wigilijnego kompotu. Kto lubi, może dla aromatu dorzucić goździka. Kompot z suszu podajemy w wysokich szklankach lub w kompotierkach.
Zobacz inne pomysły na świąteczne przepisy >>
Zobacz inne pomysły na świąteczne przepisy >>
Komentarze 0