Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek
Dodaj do CookBook

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

(0)
2 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy kremowy WINIARY
400  g
Kotlety schabowe
200  g
Pieczarki
4 
Buraki
100  g
Pęczak
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2 
Jajko
1  łyżka
Masło
0.5 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa z oliwek
50  g
Suszone śliwki
2 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Miód
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.4 g
Wartość energetyczna
361.4 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
26.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek. Potrawa zawiera dużo pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu organizmu, a także budowania odporności. Dzięki obecności kaszy i śliwek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego perystaltykę jelit, który działa oczyszczająco, usuwając z organizmu zanieczyszczenia oraz związki toksyczne. Duża ilość żelaza wspomaga prawidłową budowę komórek układu krwionośnego, lepsze ukrwienie organizmu, zapobiega zaburzeniom termoregulacji (zimne stopy i ręce) oraz wpływa na lepsze zapamiętywanie i odtwarzanie informacji z pamięci.

Przygotowanie

176 min
  • Krok 1

    40 min
    Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając.
  • Krok 2

    15 min
    Następnie buraki wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.
  • Krok 3

    5 min
    Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj bulion (500 ml). Pęczak ugotuj w bulionie.
  • Krok 5

    15 min
    W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.
  • Krok 6

    5 min
    Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  • Krok 7

    10 min
    Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.
  • Krok 8

    5 min
    Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu, zalej 1 szklanką wody i zagotuj.
  • Krok 9

    40 min
    Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.
  • Krok 10

    5 min
    Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.
  • Krok 11

    20 min
    Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).
  • Krok 12

    1 min
    Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 1 z 12

Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 2 z 12

Następnie buraki wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 3 z 12

Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 4 z 12

Przygotuj bulion (500 ml). Pęczak ugotuj w bulionie.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 5 z 12

W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 6 z 12

Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 7 z 12

Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 8 z 12

Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu, zalej 1 szklanką wody i zagotuj.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 9 z 12

Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 10 z 12

Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 11 z 12

Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 12 z 12

Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu