Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.6g / 28%
Węglowodany
36.4g / 40%
Tłuszcze
12.9g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

+

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Wróć

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

(0)
2 godz 56 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy kremowy WINIARY
400  g
Kotlety schabowe
200  g
Pieczarki
4 
Buraki
100  g
Pęczak
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2 
Jajko
1  łyżka
Masło
0.5 
Cytryna
2  łyżek
Oliwa z oliwek
50  g
Suszone śliwki
2 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Miód
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.64 g
Węglowodany
36.4 g
Tłuszcze
12.91 g
Wartość energetyczna
361.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek. Potrawa zawiera dużo pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu organizmu, a także budowania odporności. Dzięki obecności kaszy i śliwek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego perystaltykę jelit, który działa oczyszczająco, usuwając z organizmu zanieczyszczenia oraz związki toksyczne. Duża ilość żelaza wspomaga prawidłową budowę komórek układu krwionośnego, lepsze ukrwienie organizmu, zapobiega zaburzeniom termoregulacji (zimne stopy i ręce) oraz wpływa na lepsze zapamiętywanie i odtwarzanie informacji z pamięci.

Przygotowanie

176 min
  • Krok 1

    40 min
    Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając.
  • Krok 2

    15 min
    Następnie buraki wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.
  • Krok 3

    5 min
    Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj bulion (500 ml). Pęczak ugotuj w bulionie.
  • Krok 5

    15 min
    W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.
  • Krok 6

    5 min
    Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  • Krok 7

    10 min
    Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.
  • Krok 8

    5 min
    Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu, zalej 1 szklanką wody i zagotuj.
  • Krok 9

    40 min
    Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.
  • Krok 10

    5 min
    Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.
  • Krok 11

    20 min
    Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).
  • Krok 12

    1 min
    Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 1 z 12

Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 2 z 12

Następnie buraki wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 3 z 12

Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 4 z 12

Przygotuj bulion (500 ml). Pęczak ugotuj w bulionie.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 5 z 12

W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 6 z 12

Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 7 z 12

Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 8 z 12

Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu, zalej 1 szklanką wody i zagotuj.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 9 z 12

Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 10 z 12

Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 11 z 12

Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Krok 12 z 12

Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Kasza z sosem grzybowym

    Kasza z sosem grzybowym

    55 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z fasolą jaś

    Barszcz czerwony z fasolą jaś

    3 godz 46 min Średni
  • Miso ramen z tofu

    Miso ramen z tofu

    35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu