Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

(0)
25min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Krupnik Polski Nasza Specjalność
800  ml
Woda
5 
Suszone śliwki
1  łyżeczka
Lubczyk
1  pęczek
Szałwia
3  płaskich łyżek
Masło
trochę
Sól
1  łyżka
Śmietana kwaśna
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.96 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
17.14 g
Wartość energetyczna
240.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz tradycyjny krupnik, ale chcesz spróbować jego nowej, zaskakującej odsłony? Przygotuj krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią! Ta niecodzienna wariacja sprawi, że zupa nabierze delikatnie słodkawego i dymnego posmaku za sprawą suszonych śliwek. Natomiast szałwia i lubczyk zrównoważą całość ziołowym aromatem. Dzięki Krupnikowi polskiemu Nasza Specjalność WINIARY przygotujesz tę zupę w zaledwie kilka chwil!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    W zimnej wodzie rozprowadź zawartość opakowania i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż krupnik się zagotuje.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj pokrojone suszone śliwki oraz lubczyk i podgrzewaj ok 10 min, by owoce zmiękły.
  • Krok 3

    8 min
    W osobnym rondelku rozpuść masło i wrzuć listki szałwii. Podsmażaj je, aż ściemnieją i zrobią się chrupiące.
  • Krok 4

    1 min
    Masło, na którym smażyła się szałwia, dodaj do zupy.
  • Krok 5

    1 min
    Przed podaniem, udekoruj każdą porcję krupniku chipsami z szałwii i kleksem ze śmietany.
Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 1 z 5

W zimnej wodzie rozprowadź zawartość opakowania i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż krupnik się zagotuje.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 2 z 5

Dodaj pokrojone suszone śliwki oraz lubczyk i podgrzewaj ok 10 min, by owoce zmiękły.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 3 z 5

W osobnym rondelku rozpuść masło i wrzuć listki szałwii. Podsmażaj je, aż ściemnieją i zrobią się chrupiące.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 4 z 5

Masło, na którym smażyła się szałwia, dodaj do zupy.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 5 z 5

Przed podaniem, udekoruj każdą porcję krupniku chipsami z szałwii i kleksem ze śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Jarzynowy krem z popcornem

    Jarzynowy krem z popcornem

    36 min Łatwy
  • Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

    Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

    1 godz Łatwy
  • Krupnik z mlekiem kokosowym i koperkiem

    Krupnik z mlekiem kokosowym i koperkiem

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu