Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 ml
Woda
5 
Suszone śliwki
1 łyżeczka
Lubczyk
1 pęczek
Szałwia
3 płaskich łyżek
Masło
1 trochę
Sól
1 łyżka
Śmietana kwaśna
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
17.14 g
Wartość energetyczna
240.21 kcal
Białko
2.96 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
W zimnej wodzie rozprowadź zawartość opakowania i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż krupnik się zagotuje.
Krok 2
10 min
Dodaj pokrojone suszone śliwki oraz lubczyk i podgrzewaj ok 10 min, by owoce zmiękły.
Krok 3
8 min
W osobnym rondelku rozpuść masło i wrzuć listki szałwii. Podsmażaj je, aż ściemnieją i zrobią się chrupiące.
Krok 4
1 min
Masło, na którym smażyła się szałwia, dodaj do zupy.
Krok 5
1 min
Przed podaniem, udekoruj każdą porcję krupniku chipsami z szałwii i kleksem ze śmietany.
Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 1 z 5

W zimnej wodzie rozprowadź zawartość opakowania i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż krupnik się zagotuje.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 2 z 5

Dodaj pokrojone suszone śliwki oraz lubczyk i podgrzewaj ok 10 min, by owoce zmiękły.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 3 z 5

W osobnym rondelku rozpuść masło i wrzuć listki szałwii. Podsmażaj je, aż ściemnieją i zrobią się chrupiące.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 4 z 5

Masło, na którym smażyła się szałwia, dodaj do zupy.

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krok 5 z 5

Przed podaniem, udekoruj każdą porcję krupniku chipsami z szałwii i kleksem ze śmietany.

Lubisz tradycyjny krupnik, ale chcesz spróbować jego nowej, zaskakującej odsłony? Przygotuj krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią! Ta niecodzienna wariacja sprawi, że zupa nabierze delikatnie słodkawego i dymnego posmaku za sprawą suszonych śliwek. Natomiast szałwia i lubczyk zrównoważą całość ziołowym aromatem. Dzięki Krupnikowi polskiemu Nasza Specjalność WINIARY przygotujesz tę zupę w zaledwie kilka chwil!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika