Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią
25min
Łatwy
1 opakowanie
800 ml
Woda
5
Suszone śliwki
1 łyżeczka
Lubczyk
1 pęczek
Szałwia
3 płaskich łyżek
Masło
1 trochę
Sól
1 łyżka
Śmietana kwaśna
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
2.96 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
17.14 g
Wartość energetyczna
240.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
W zimnej wodzie rozprowadź zawartość opakowania i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż krupnik się zagotuje.
Krok 2
10 min
Dodaj pokrojone suszone śliwki oraz lubczyk i podgrzewaj ok 10 min, by owoce zmiękły.
Krok 3
8 min
W osobnym rondelku rozpuść masło i wrzuć listki szałwii. Podsmażaj je, aż ściemnieją i zrobią się chrupiące.
Krok 4
1 min
Masło, na którym smażyła się szałwia, dodaj do zupy.
Krok 5
1 min
Przed podaniem, udekoruj każdą porcję krupniku chipsami z szałwii i kleksem ze śmietany.
Lubisz tradycyjny krupnik, ale chcesz spróbować jego nowej, zaskakującej odsłony? Przygotuj krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią! Ta niecodzienna wariacja sprawi, że zupa nabierze delikatnie słodkawego i dymnego posmaku za sprawą suszonych śliwek. Natomiast szałwia i lubczyk zrównoważą całość ziołowym aromatem. Dzięki Krupnikowi polskiemu Nasza Specjalność WINIARY przygotujesz tę zupę w zaledwie kilka chwil!
Komentarze 0