Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest jest podstawą dżemów i konfitur, a dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi jest w sam raz na letnie, upalne dni! Odmian agrestu w Europie jest aż 1500, natomiast w Polsce możemy spotkać agrest o zielonej, czerwonej i żółtej skórce. Z owoców można zrobić pyszne przetwory, które będą idealne na jesienno-zimowe dni, ale równie dobrze można je zjeść na surowo, wykorzystać do ciast lub ususzyć. Jednak to niejedyne pomysły na ten owoc. Doskonale smakuje on nie tylko w deserach, lecz także jako składnik wytrawnych dań. Jego słodko-kwaśny smak sprawia, że owoce są doskonałą bazą do przygotowania sosów do grillowanych mięs lub pieczonego kurczaka. Sos świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Inspiracje na desery z agrestem

Agres świetnie komponuje się w różnego rodzaju deserach. Można nim przyozdobić tartę z budyniem, dodać do ciasta budyniowego, drożdżówek lub stworzyć efektowne ciasto z agrestem i pianką. Popularną formą podania agrestu są również budynie, galaretki i kisiele. Dobrym pomysłem na wyśmienity deser jest tarta z galaretką agrestową z zatopionymi owocami. A może deser lodowy z agrestem? Lekko kwaśny smak owoców przełamie słodycz lodów czy bitej śmietany. Agrest wydaje się nieco zapomnianym owocem, jednak warto wykorzystać go w różnego rodzaju deserach na ciepło lub na zimno oraz przygotowywać na bazie owoców sosy do mięsa.