Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Owoce działkowe

Przepisy na dania i desery z agrestem

Z agrestu możesz zrobić pyszne przetwory – domowe dżemy i konfitury – a także jeść go prosto z krzaczka czy dodawać do wypieków i deserów!

Przepisy 5

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

1 godz 5 min Łatwy
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

1 godz 50 min Łatwy
Kompot z agrestu i porzeczek

Kompot z agrestu i porzeczek

30 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Sok z agrestu

Sok z agrestu

48 godz 15 min Łatwy

Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest jest podstawą dżemów i konfitur, a dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi jest w sam raz na letnie, upalne dni! Odmian agrestu w Europie jest aż 1500, natomiast w Polsce możemy spotkać agrest o zielonej, czerwonej i żółtej skórce. Z owoców można zrobić pyszne przetwory, które będą idealne na jesienno-zimowe dni, ale równie dobrze można je zjeść na surowo, wykorzystać do ciast lub ususzyć. Jednak to niejedyne pomysły na ten owoc. Doskonale smakuje on nie tylko w deserach, lecz także jako składnik wytrawnych dań. Jego słodko-kwaśny smak sprawia, że owoce są doskonałą bazą do przygotowania sosów do grillowanych mięs lub pieczonego kurczaka. Sos świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Inspiracje na desery z agrestem

Agres świetnie komponuje się w różnego rodzaju deserach. Można nim przyozdobić tartę z budyniem, dodać do ciasta budyniowego, drożdżówek lub stworzyć efektowne ciasto z agrestem i pianką. Popularną formą podania agrestu są również budynie, galaretki i kisiele. Dobrym pomysłem na wyśmienity deser jest tarta z galaretką agrestową z zatopionymi owocami. A może deser lodowy z agrestem? Lekko kwaśny smak owoców przełamie słodycz lodów czy bitej śmietany. Agrest wydaje się nieco zapomnianym owocem, jednak warto wykorzystać go w różnego rodzaju deserach na ciepło lub na zimno oraz przygotowywać na bazie owoców sosy do mięsa.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu