Agrest słynie z pysznych dżemów i konfitur, a dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi jest w sam raz na letnie upalne dni!
Odmian agrestu w Europie jest aż 1500, zaś w Polsce możemy spotkać agrest o zielonej, czerwonej i żółtej skórce. Z owoców można zrobić pyszne przetwory, które będą idealne na jesienno-zimowe dni, ale równie dobrze można je zjeść na surowo, wykorzystać do ciast lub ususzyć.
Specjalnie dla Ciebie najciekawsze przepisy z wykorzystaniem agrestu zebraliśmy w jedno miejsce! Smacznego!
Kalorie
42 kcal/100 g
Wartości odżywcze i właściwości
Kwasy – jabłkowy i cytrynowy – zawarte w agreście wspomagają proces trawienia, z kolei błonnik usprawnia perystaltykę jelit. Agrest to również źródło pektyn, które obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze, zapobiegają miażdżycy. Ten owoc zawiera też witaminę C i potas (230 mg/100 g). Agrest należy do produktów alkalizujących – czyli pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.
Ciekawostki
Chutney to pikantny dżem agrestowy z czosnkiem, pieprzem, imbirem, cynamonem, goździkiem i kminkiem.