Sok z agrestu
2895min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.47 g
Węglowodany
150.27 g
Tłuszcze
0.97 g
Wartość energetyczna
589.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
2895 min
Krok 1
5 min
Agrest dokładnie myjemy i przekrawamy na połówki.
Krok 2
2880 min
Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum dwie doby. Od czasu do czasu można przemieszać, żeby cukier całkiem się rozpuścił.
Krok 3
10 min
Sok odcedzamy i przelewamy do słoiczków lub butelki. Pasteryzujemy 5 minut.
Sezon na agrest zaczyna się w czerwcu i aby w pełni go wykorzystać polecamy wyczarować w domowym zaciszu aromatyczny sok z agrestu. Pamiętaj o dokładnej pasteryzacji soku, dzięki czemu będziesz go serwować nawet w najchłodniejsze wieczory. Świetnie się sprawdzi również jako baza do kremów do różnego rodzaju ciast, np. biszkoptu.
Komentarze 0