Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
1 godz 50 min
Łatwy
2
łyżeczek
2
łyżeczek
1
paczka
4
szklanek
Mąka
250
g
Masło
100
g
Cukier puder
3
łyżek
Śmietana 12%
5
Żółtko
2
szczypt
Sól
1
kg
1
szklanka
Agrest
2
płaskich łyżek
Sok z cytryny
5
Białko
1
szklanka
Cukier
1
kubek
Herbatniki
.
Wartości odżywcze
Białko
9.27 g
Węglowodany
75.05 g
Tłuszcze
21.82 g
Wartość energetyczna
529.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
5 min
Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Krok 3
0 min
Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.
Krok 4
5 min
Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.
Krok 5
10 min
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
Krok 6
0 min
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami, to deser, który można serwować przez okrągły rok. Wystarczy zmieniać owoce na te, które są najlepsze w danym sezonie. Ciasto na pewno wyrośnie pięknie, jeśli dodasz do niego Proszek do pieczenia WINIARY.
Komentarze 0