Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami, to deser, który można serwować przez okrągły rok. Wystarczy zmieniać owoce na te, które są najlepsze w danym sezonie. Ciasto na pewno wyrośnie pięknie, jeśli dodasz do niego Proszek do pieczenia WINIARY.
Przygotowanie
110 min
Krok 1
5 min
Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Krok 3
0 min
Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.
Krok 4
5 min
Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.
Krok 5
10 min
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
Krok 6
0 min
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.
Krok 1
z
6
Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
6
Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Krok 3
z
6
Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.
Krok 4
z
6
Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.
Krok 5
z
6
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
Krok 6
z
6
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
s
sarenka
Budyń w proszku?
Winiary
Expert
Sarenko, tak, do piany dodajemy budyń w proszku. Pozdrawiamy!
Komentarze 1