Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Dodaj do CookBook

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1  paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
4  szklanek
Mąka
250  g
Masło
100  g
Cukier puder
3  łyżek
Śmietana 12%
5 
Żółtko
2  szczypt
Sól
1  kg
Jabłka
1  szklanka
Agrest
2  płaskich łyżek
Sok z cytryny
5 
Białko
1  szklanka
Cukier
1  kubek
Herbatniki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45 g
Wartość energetyczna
236.7 kcal
Tłuszcze
3.9 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami, to deser, który można serwować przez okrągły rok. Wystarczy zmieniać owoce na te, które są najlepsze w danym sezonie. Ciasto na pewno wyrośnie pięknie, jeśli dodasz do niego proszek do pieczenia.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    5 min
    Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
  • Krok 3

    1 min
    Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.
  • Krok 4

    5 min
    Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.
  • Krok 5

    10 min
    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
  • Krok 6

    50 min
    Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 1 z 6

Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 2 z 6

Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 3 z 6

Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 4 z 6

Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 5 z 6

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 6 z 6

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy
  • Kruche rogaliki z wiśniami

    Kruche rogaliki z wiśniami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu