Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
2 łyżeczek
4 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Masło
100 g
Cukier puder
3 płaskich łyżek
Śmietana 12%
5 
Żółtko
2 szczypt
Sól
1 kg
Jabłka
1 szklanka
Agrest
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
5 
Białko
1 szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
5 min
Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Krok 3
0 min
Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.
Krok 4
5 min
Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.
Krok 5
10 min
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
Krok 6
0 min
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 1 z 6

Jabłka obrać,pokroić w czastki, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 2 z 6

Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami. Dodać zółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 3 z 6

Ciasto podzielić na dwie części (jedna nieco większa). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika, aby dobrze stwardniało.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 4 z 6

Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki i posypać agrestem.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 5 z 6

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać budyń i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Krok 6 z 6

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45-50 minut. Pokroić po przestudzeniu.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami, to deser, który można serwować przez okrągły rok. Wystarczy zmieniać owoce na te, które są najlepsze w danym sezonie. Ciasto na pewno wyrośnie pięknie, jeśli dodasz do niego Proszek do pieczenia WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika