Szkoda, że sezon na te wspaniałe owoce trwa tak krótko, bo każdy z nas powinien zjadać garść czereśni codziennie, przez cały rok! A jakie dania możemy przygotować z czereśni? Bardzo różnorodne – od czereśniowych ciast aż po... kurczaka w czereśniach. Zobaczcie, jak przyrządzić dżem, kompot i galaretkę z czereśni, eleganckie czereśniowe torty i fantazyjne ciasta (w tym klasyczny clafoutis), drylowane czereśnie, owocowe szaszłyki oraz dania mięsne z czereśniami. Wśród domowych przepisów na potrawy z czereśniami nie może zabraknąć receptur na pierogi i knedle, które koniecznie trzeba przyrządzić chociaż raz w sezonie!
61 kcal/100 g
100 g czereśni dostarcza ok.15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ta ilość zawiera także 202 mg potasu o korzystnym wpływie na układ krążenia i pracę serca. Potas to także ważny składnik w diecie osób z nadciśnieniem. Czereśnie zawierają jednak sporo cukrów prostych.
Ogonki czereśni zawierają garbniki, które są stosowane w herbatkach i naparach wspomagających leczenie infekcji dróg oddechowych i choroby układu moczowego.