Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z czereśniami to bardzo dobry sposób na wykorzystanie tych sezonowych owoców. Kiedy mamy ich pod dostatkiem, ten deser staje się wręcz obowiązkiem! Idealnie sprawdzi się w połączeniu z kawą lub herbatą w letnim ogrodzie. Do roboty!
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę.
Krok 2
10 min
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18 cm.
Krok 3
15 min
Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać cukier wanilinowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.
Krok 4
2 min
Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić.
Krok 5
35 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.
Krok 6
3 min
Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę.
Krok 2
z
6
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18 cm.
Krok 3
z
6
Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać cukier wanilinowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.
Krok 4
z
6
Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić.
Krok 5
z
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.
Krok 6
z
6
Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0