Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z czereśniami do góry nogami

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

125 g
Cukier wanilinowy WINIARY
90 g
Masło
3 
Jajko
0.75 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
250 g
Czereśnie
0.5 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
167.5 kcal
Białko
3.16 g
Węglowodany
22.93 g
Tłuszcze
7.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę.
Krok 2
10 min
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18 cm.
Krok 3
15 min
Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać cukier wanilinowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.
Krok 4
2 min
Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić.
Krok 5
35 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.
Krok 6
3 min
Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami do góry nogami

Krok 1 z 6

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę.

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Krok 2 z 6

Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18 cm.

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Krok 3 z 6

Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać cukier wanilinowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Krok 4 z 6

Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić.

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Krok 5 z 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Krok 6 z 6

Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem.

Ciasto z czereśniami to bardzo dobry sposób na wykorzystanie tych sezonowych owoców. Kiedy mamy ich pod dostatkiem, ten deser staje się wręcz obowiązkiem! Idealnie sprawdzi się w połączeniu z kawą lub herbatą w letnim ogrodzie. Do roboty!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika