Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na wiosnę i latem z przyjemnością objadamy się świeżymi owocami i warzywami. Pamiętajmy jednak, aby zawczasu przygotować sobie zapas tych pysznych dobrodziejstw na zimę. Czereśnie kandyzowane wyśmienicie spisują się jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, a nawet do zjadania prosto ze słoika! Korzystajmy z czereśni, póki jest na nie sezon!
Przygotowanie
55 min
Krok 1
20 min
DZIEŃ 1: 30 dag cukru zalewamy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Wrzucamy do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewamy 20 minut (nie dopuszczając do wrzenia), przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
Krok 2
15 min
DZIEŃ 2: Wyjmujemy owoce, do syropu dodajemy kolejne 40 dag cukru, rozpuszczamy go, znów wrzucamy czereśnie i podgrzewamy 15 minut. Zostawiamy do następnego dnia.
Krok 3
20 min
DZIEŃ 3: Wyjmujemy owoce, dosypujemy do syropu resztę cukru, gdy się rozpuści, wrzucamy ponownie owoce, podgrzewamy 20 min. dodajemy sok z cytryny. Studzimy i suszymy nadziewając na patyczki od szaszłyków. Wkładamy do słoiczków.
Krok 1
z
3
DZIEŃ 1: 30 dag cukru zalewamy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Wrzucamy do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewamy 20 minut (nie dopuszczając do wrzenia), przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
Krok 2
z
3
DZIEŃ 2: Wyjmujemy owoce, do syropu dodajemy kolejne 40 dag cukru, rozpuszczamy go, znów wrzucamy czereśnie i podgrzewamy 15 minut. Zostawiamy do następnego dnia.
Krok 3
z
3
DZIEŃ 3: Wyjmujemy owoce, dosypujemy do syropu resztę cukru, gdy się rozpuści, wrzucamy ponownie owoce, podgrzewamy 20 min. dodajemy sok z cytryny. Studzimy i suszymy nadziewając na patyczki od szaszłyków. Wkładamy do słoiczków.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0