Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czereśnie kandyzowane

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Czereśnie
1 kg
Cukier
2 łyżek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.64 g
Wartość energetyczna
4502.64 kcal
Węglowodany
1160.73 g
Tłuszcze
2.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
DZIEŃ 1: 30 dag cukru zalewamy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Wrzucamy do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewamy 20 minut (nie dopuszczając do wrzenia), przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
Krok 2
15 min
DZIEŃ 2: Wyjmujemy owoce, do syropu dodajemy kolejne 40 dag cukru, rozpuszczamy go, znów wrzucamy czereśnie i podgrzewamy 15 minut. Zostawiamy do następnego dnia.
Krok 3
20 min
DZIEŃ 3: Wyjmujemy owoce, dosypujemy do syropu resztę cukru, gdy się rozpuści, wrzucamy ponownie owoce, podgrzewamy 20 min. dodajemy sok z cytryny. Studzimy i suszymy nadziewając na patyczki od szaszłyków. Wkładamy do słoiczków.
Czereśnie kandyzowane

Krok 1 z 3

DZIEŃ 1: 30 dag cukru zalewamy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Wrzucamy do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewamy 20 minut (nie dopuszczając do wrzenia), przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.

Czereśnie kandyzowane

Krok 2 z 3

DZIEŃ 2: Wyjmujemy owoce, do syropu dodajemy kolejne 40 dag cukru, rozpuszczamy go, znów wrzucamy czereśnie i podgrzewamy 15 minut. Zostawiamy do następnego dnia.

Czereśnie kandyzowane

Krok 3 z 3

DZIEŃ 3: Wyjmujemy owoce, dosypujemy do syropu resztę cukru, gdy się rozpuści, wrzucamy ponownie owoce, podgrzewamy 20 min. dodajemy sok z cytryny. Studzimy i suszymy nadziewając na patyczki od szaszłyków. Wkładamy do słoiczków.

Na wiosnę i latem z przyjemnością objadamy się świeżymi owocami i warzywami. Pamiętajmy jednak, aby zawczasu przygotować sobie zapas tych pysznych dobrodziejstw na zimę. Czereśnie kandyzowane wyśmienicie spisują się jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, a nawet do zjadania prosto ze słoika! Korzystajmy z czereśni, póki jest na nie sezon!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika